NavMenu

Više od 50% teritorije biće zaštićeno područje - Opština Konjic planira da napuštena naselja pretvori u turističke objekte

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.11.2015. 13:50
Komentari
Podeli
Konjic (Foto: Konjic.ba)Konjic
Prirodna bogatstva su velika atrakcija Konjica, i to je ono po čemu je ova opština prepoznatljiva. Rijeka Neretva teče kroz sam centar, a grad je okružen sa nekoliko planinskih masiva. Tako se u Prostornom planu Opštine Konjic 2013-2033 naročito vodilo računa o zaštiti tih prirodnih vrijednosti. Njime je previđeno da više od polovine teritorije opštine čine zaštićena područja – Bjelašnica, Treskavica, Visočica, Prenj, Čvrsnica, Čabulja.

Prostor koji pokrivaju buduća zaštićena područja je izuzetno rijetko naseljen. Prema riječima Andree Pavlović iz IPSA Instituta, koji je nosilac plana, nekada je na tom područja postojalo 23 naselja, koja su danas potpuno napuštena.

- Ostala je kompletna infrastruktura, građevine, ceste, neka vrsta lokalnih vodovoda koji su ljudi imali, i to sada propada. Naš plan se fokusira na to da se unutar tog zaštićenog područja iskoriste kapaciteti kako bi se sačuvali od propadanja - kaže Pavlović.

U Prostornom planu Konjica upravo je akcenat na turizmu i naučno-istraživačkom radu zbog zaštićenih područja, kaže naša sagovornica, te na iskorišćavanju prirodnih resursa i voda za dobijanje električne energije, naročito one kroz minihidroelektrane.

Izgradnja sistema za pročišćavanje otpadnih voda u gradu, takođe je u planu, zato što se veliki broj stanovnika iz okolnih područja slio u grad.

- Opterećenje za grad i Neretvu je ogromno, a znamo da je ta rijeka jedan od prelijepih prirodnih resursa koje BiH ima. U tom smislu planiran je i kanalizacioni sistem za prečišćavanje kako se zagađena voda ne bi direktno ispuštala u Neretvu. Takođe, planirana je i izgradnja deponije - navodi sagovornica "eKapije".

Pavlović kaže da će kroz Konjic da prolazi i Koridor 5C, te je planirana izgradnja trase i većeg broja saobraćajnica koje se vezuju na tu trasu, kako bi opština bila jako dobro uvezana sa Koridorom.

- Koridor 5C je okosnica i kičma saobraćanog sistema. Magistralni put M-17 koji je danas, možda, najopterećeniji saobraćajni pravac tog dijela BiH, biće malo rasterećeniji, ali ipak ostaje okosnica razvoja jer se većina naselja naslonila na tu magistralu. Tu su i regionalne sobraćajnice koje povezuju Konjic sa drugim opštinama, te mreža lokalnih saobraćajnica.

Pavlović navodi da je cilj da sadašnja napuštena naselja, čiji potencijal žele da iskoriste, budu što bolje povezana sa regionalnim i magistralnim pravcima unutar opštine.

- Da bi uopšte imalo smisla nekoga dovesti tamo, mora da postoji jaka infrastruktura. Svako naselje će biti povezano na lokalnu saobraćajnicu, koja se dalje povezuje sa centrom na koji se naslanja u smislu opskrbe, a potom sa centrom Konjica.

Naša sagovornica kaže da u opštini Konjic ima još nekoliko pojedinačnih zaštićenih područja. Osim budućih nacionalnih parkova, tu je dolomitno područje Vrtaljica, koji se nalazi u samom Konjicu, zatim kanjon rijeke Ljute, kanjon Rakitnice i mnogi drugi. Prema njenim riječima, ovo područje je ogroman resurs za razvoj turizma i naučno-istraživačke djelatnosti. Veliki broj endemičnih životinjskih i biljnih vrsta upravo tu žive.


Kada je riječ o grinfild i braunfild investicijama, Pavlović kaže da u samom gradu postoji industrijski kompleks, koja koristi svega 10% svog kapaciteta, te da je tu veliki potencijal za razvoj poslovnih zona.

Takođe, Prostorni plan Konjica do 2033. godine predviđa i nekoliko industrijskih zona – uz magistralni put i uz petlju budućeg Koridora 5C.

Prostorni plan Opštine Konjic predstavljen je na ovogodišnjem Urbanističkom salonu koji je održan 6. novembra u Nišu, u organizaciji Udruženja urbanista Srbije. IPSA Institut iz Sarajeva je u potpunosti nosilac izrade ovog plana, a finansira se iz budžeta Opštine Konjic. Prethodni prostorni plan je donesen 1987. godine, a u međuvremenu su se desile velike promjene, kako demografske i prostorne, tako i razvojne i infrastrukturne.

- Opština Konjic je izrazila potrebu da napravi novi prostorni plan. Mi smo u tu priču ušli preko tendera, dobili posao – četiri faze su izrade prostornog plana. Prostorni plan Konjica je trenutno u fazi Prijedloga, tj. završnoj fazi usvajanja plana. Pošto je ovo plan nižeg reda, mora biti usklađen sa planovima višeg reda, te je konstantana konsultacija sa Kantonalnim i Federalnim ministarstvom prostornog planiranja - kaže Andrea Pavlović iz IPSA Instituta za "eKapiju".

S.Š.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.