NavMenu

Od januara 2016. u RS kreće intezivnija primjena mjera energetske efikasnosti u građevinarstvu - Cijene nekretnina ne bi trebalo da skoče

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 26.10.2015. 09:18
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock.com)
Kako dostići jeftinije mjesečne račune za grijanje, hlađenje, ventilaciju, toplu vodu i električnu energiju? San svakog potrošača mogao bi postati realnost od 1. januara, uvođenjem mjera energetske efikasnosti.

Koliko energije bi trebalo da troše stambeni objekti, od najmanjih do najvećih, najbolje pokazuje jedina pasivna kuća u BiH. Izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora, ovaj objekat znatno smanjuje potrošnju energije.

- Možemo reći da se za godinu dana troši oko 300 KM za zagrijavanje i hlađenje objekta, za toplu vodu i rasvjetu - kaže Kemal Čolak, direktor drvne industrije "Promo" Donji Vakuf.

Nova pravila za nove objekte trebalo bi da stupe na snagu od početka 2016. godine. Ovim korakom, smatraju nadležni, daje se prioritet obnovljivim izvorima energije i njenoj pametnoj potrošnji. Iako će ove promjene značiti veće troškove za investitore, cijene na tržištu nekretnina, smatraju nadležni, ne bi trebalo da rastu.

- Za korišćenje objekata od pet do sedam godina u potpunosti se anuliraju ta dodatna ulaganja u mjere energetske efikasnosti. Čitav period nakon toga su uštede koje za zgradu predstavljaju i do 25% u odnosu na raniji period - kaže za RTRS Miladin Gaćanović, pomoćnik ministra za građevinarstvo RS.

Snimane termovizijskom kamerom, zgrade u Srpskoj prikazuju mjesta najvećih energetskih gubitaka. Ipak, pojedini novoizgrađeni objekti već sada bi se mogli deklarisati kao niskoenergetski.

- Zato što su naši projektanti prepoznali važnost dobrog izolovanog objekta koji omogućava manju potrošnju nego što su tadašnji propisi dozvoljavali, ali mislim da je mnogo zgrada rađeno po minimalnom propisu - smatra Dragica Arnautović Aksić iz Saveza arhitekata Republike Srpske.


Stariji stambeni objekti, građeni u vrijeme kada energetska efikasnost nije bila primarna, projektovani su sa slabijom izolacijom. Uz oronule krovove, oštećene fasade i dotrajale prozore, ovakve zgrade danas su veliki potrošači energije.

- Stare zgrade će morati da obezbijede svoj u slučaju da je rekonstrukcija veća od 25%, ali to je utvrđeno pravilnicima - kaže Aksić.

Energetska sertifikacija osim za stambene zgrade obavezna je i za institucije, poslovne zgrade i objekte veće od 200 kvadratnih metara.

Institucije RS procijenile su da bi za ozbiljne uštede u zgradama trebalo energetski obnoviti oko 140.000 starih stambenih jedinica, pri čemu bi se potrebna toplotna energija u zgradi smanjila, u prosjeku, za oko 60%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.