NavMenu

Bihać spreman za nova ulaganja - Gotov projekat uređenja aerodroma "Golubić", investicija vrijedna 26 mil KM (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 29.09.2015. 14:42
Komentari
Podeli
Budući izgled aerodromaBudući izgled aerodroma
Gradska uprava Bihaća nedavno je federalnom premijeru Fadilu Novaliću predstavila projekat uređenja aerodroma "Golubići", kako bi se on mogao osposobiti za civilne letove. S obizorm na to da je na sastanku definisano da Unsko-sanski kanton treba ulaganje u infrastrukturu, oživljavanje aerodroma bio bi veliki impuls za razvoj turizma tog kantona. Samo NP "Una" bilježi ove godine 30% više turista u odnosu na 2014. Kartu za ulazak je kupilo 30.000 turista, a nezvanično je 70.000 ljudi uživalo u slapovima Une.

Kako saznajemo u upravi Grada Bihaća, aerodrom "Golubić" sada koristi aero-klub za sportske manifestacije, a radi se o površini od 200.000 m2. Sletna pista je duga 1.200 metara, kaže u razgovoru za "eKapiju" Smail Turmanović, savjetnik načelnika Grada Bihaća.

- Zemljište je u vlasništvu Grada Bihaća, tako da nema prepreka oko imovinskih odnosa. Mi smo uradili projekat koji predviđa izgradnju tornjeva i proširenje piste sa sadašnjih 1.200 na 2.000 metara, kako bi slijetali i transportni avioni - kaže Turmanović.

Cjelokupna investicija koštala bi 26 mil KM. Nakon što je Vladi FBiH predočen projekat, dogovoreno je da Bihać narednih godina iz federalnog budžeta dobija 2 mil KM za postepeno ulaganje u aerodrom.

- Prvu tranšu koju dobijemo investiraćemo u uređenje sletne piste, a onda svake naredne godine po jedan dio posla biće urađen.

S obzirom na to da je riječ o velikoj investiciji, gradska uprava očekuje da će finansiranje moći da se realizuje kroz javno-privatna partnerstva. Strani investitor je, kažu, dobrodošao.

- Dugo bi trajala investicija, ali do konačnog cilja želimo da barem osposobimo postojeću pistu za slijetanje čarter letova. Jer takvi letovi mogu da se obavljaju na pisti dužine 1.200 metara - objašnjava Turmanović.

Povoljan geografski položaj


Bihać i NP "Una" su srce turizma Unsko-sanskog kantona, koji broji 300.000 stanovnika. Povećan broj turista govori da je nužno ulagati u postojeću infrastrukturu. Čarter letovi bili bi odlična prilika za sve veći priliv gostiju iz Bliskog istoka. Blizina granice sa EU, "Plitvičkih jezera", Zagreba i Sarajeva dodatna je prednost. Osim toga, transportni avioni bi se u budućnosti iskoristili za kargo prevoz proizvoda iz ovog dijela BiH.

Putevi, poljoprivreda, aerodrom


Nakon nedavnog sastanka, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić je rekao da je spreman ukjljučiti Bihać u veliki kredit EBRD-a od 25 mil EUR koji su predviđeni za ulaganje u puteve. Najrpije bi se radilo na brzoj cesti Bihać-Cazin. Dio novca bi se obezbijedio, kako je rekao Novalić, od efikasnije naplate putarine u Federaciji. Asfalt i nove mašine čeka i putni pravac Martin Brod-Kulen Vakuf.


- Naša sistemska podrška ide i ka poljoprivredi USK-a, jer ovde postoji veliki potencijal. Takođe, aerodom "Golubić" imao bi odlične prihode, jer je regija turistički interesantna - zaključio je nedavno Novalić.

T.B.


Fotogalerija
Projekat uređenja aerodroma Golubići u Bihaću
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.