NavMenu

Industrijske zone u Bijeljini privlače investitore - Grad pripremio olakšice za buduće ulagače

Izvor: Capital Petak, 07.08.2015. 08:43
Komentari
Podeli
Bijeljina (Foto: sobijeljina.org)Bijeljina
Za industrijske zone u Bijeljini u početku nije bilo dovoljno zainteresovanih investitora ali čini se da se situacija mijenja na bolje. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da su još dva- tri značajna investitora ozbiljno zainteresovana za kupovinu zemljišta u okviru industrijskih zona, gdje namjeravaju graditi nove proizvodne pogone.

U "Industrijskoj zoni 3", na lokaciji iza Agrotržnog centra "Knez Ivo od Semberije" već je prodato 12 placeva, na kojima su proizvodne i prerađivačke pogone izgradila preduzeća: "Bistrik", "DMG kompani", "Europarket", "Jorgos", "Talum", "HY – POWER – FlEX", preduzeće "Virtus", "Farmakom MB", "Limar Mile" i druga.

Gradska uprava u međuvremenu je izgradila neophodnu infrastrukturu u ovoj industrijskoj zoni, od saobraćajnice, te do dovođenja električne energije i vode iz gradskog vodovoda.

Dragan Stanišić, vlasnik preduzeća "Virtus", koje trenutno zapošljava 22 radnika, kaže da se njegovo preduzeće od 2011. godine bavi proizvodnjom aluminijumskih i streč folija, plastičnih vrećica, otkupom sekundarnih sirovina, papira i folija.

- Oko milion maraka smo uložili u izgradnju nove proizvodne hale i nabavku opreme i mašina. Koristili smo kredite komercijalnih banaka, ali kredit od IRB-a, pod povoljnijim uslovima, nismo mogli dobiti. U drugim državama okruženja privrednici imaju mnogo veće i povoljnije uslove i subvencije ukoliko investiraju u proizvodne djelatnosti - kaže Stanišić.

Stanišić kaže da je Grad Bijeljina maksimalno izašao u susret ovom i drugim novoformiranim preduzećima, jer im je od obračunate građevinske rente i troškova za uređenje građevinskog zemljišta naplaćeno svega 20%. Omogućena je i otplata kupljenog zemljišta na rok od pet godina.

U ovom preduzeću postižu dnevnu proizvodnju od 1,5 do dva miliona plastičnih vrećica. Kažu da bi država BiH i Vlada RS trebalo da otkoče neke procese, kada je u pitanju rasterećenje privrede i stvaranje što povoljnijeg ambijenta za domaće i inostrane investitore.


Ljubinko Stevanović, izvršni direktor gradske Direkcije za izgradnju i razvoj kaže da Bijeljina već sada nudi građevinske parcele za građenje i u novoj "Industrijskoj zoni 2", koja se nalazi neposredno uz gradsku zaobilaznicu, koja će biti saobraćajno dobro povezana sa svim magistralnim pravcima i infrastrukturno dobro opremljena.

Prosječna cijena metra kvadratnog građevinskog zemljišta iznosiće 20 KM, s tim da će se veličina i oblik građevinske parcele prilagođavati potrebama investitora, kao i način plaćanja zemljišta. Za proizvodne objekte u novoj industrijskoj zoni nadoknada za uređenje zemljišta iznosiće 10,24 KM po metru kvadratnom, i biće manja od stvarne vrijednosti za 85 odsto. Građevinska renta će se naplaćivati po cijeni od 12 KM po metru kvadratnom neto površine objekta koji se želi graditi, kaže Stevanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.