Izvor: eKapija | Petak, 24.04.2015.| 15:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hotel, vinarija, kulturni objekti, fakultet - Pogledajte kako će izgledati budući kompleks na brdu Crkvina u Trebinju

Na najpopularnijem vidikovcu grada na Trebišnjici, brdu Crkvina, gdje je smješten kompleks Hercegovačke Gračanice, u narednoj godini mogli bi da počnu radovi na obogaćivanju sadržaja. Na jednom od omiljenih dijelova grada, kako Trebinjaca, tako i turista, planirano je da se izgradi nekoliko objekata različitih namjena, čime će Trebinje imati još kvalitetnije adute da postane kulturno-turistički centar, ne samo Hercegovine, već i RS.

Na jesen 2014. raspisan je konkurs za idejno rješenje uređenja ovog kompleksa koji je objavila Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska. Nakon nekoliko mjeseci od raspisivanja konkursa i činjenice da je za ovaj posao bilo zainteresovano više od 100 firmi, pobijedio je tim arhitekata iz Beograda, a koji čine Vedran Spaić, Vladimir Parežanin, Peđa Parović, Đorđe Mandrapa i Filip Mikić. Za portal "eKapija.com" govore o detaljima njihovog idejnog rješenja.

- Osnovna ideja prilikom formulacije idejnog rješenja bila je zasnovana na želji da se savremenim konceptima odgovori na specifične zahtjeve podneblja. Ovo podrazumijeva ne samo referisanje na postojeće i poznate elemente tradicionalne arhitekture, već prije svega na način na koji se gradski i arhitektonski prostor koristi u ovom miljeu. U skladu sa tim, naše proučavanje i, posljedično, formiranje koncepta, kretalo se u pravcu prepoznavanja bitnih arhitektonskih i urbanističkih elemenata na osnovu kojih se formira gradski prostor podesan za život ljudi na ovim prostorima - ističe tim arhitekata.

Kako navode, posebno složen zadatak je bio uklapanje brojnih funkcija koje su uslovljene konkursom, na način na koji se one međusobno ne ugrožavaju ili negiraju.

- Sadržaji bi se mogli podijeliti u nekoliko cjelina – prije svega, funkcije duhovnog zatim kulturnog i obrazovnog, te ugostiteljskog i komercijalnog karaktera. U skladu sa tim, pokušali smo da očuvamo i unaprijedimo zatečenu duhovnu cjelinu koja je formirana oko crkve Hercegovačke Gračanice, a koja je, kao dopunu, dobila novi manastirski kompleks.

A šta je sve predvidio tim mladih arhitekata?

- Hotel visoke kategorije, ali i, nešto skromniji, hostelski smještaj. Takođe, u kompleksu se nalaze restorani, kafei, kao i vinarija u kom bi se vina ovog podneblja proizvodila, prezentovala i degustirala. Predviđeni kulturni objekti su galerija i multifunkcionalni auditorijum koji omogućuje odvijanje najrazličitijih manifestacija – od projekcija i koncerata, do pozorišnih predstava. Bitnu cjelinu predstavlja i edukativni centar u čijem okviru su predviđeni biblioteka i fakultet.

Svi sadržaji koji bi se gradili, stilom i materijalima ne bi odudarali od okoline, s obzirom na to da su kamen i drvo ovde glavni "akteri". Ponosno ističu da ima i određenih inovacija kada je riječ o upotrebi materijala.

- Pretežno smo se oslanjali na materijale koji su lokalno dostupni. Očigledno je da dominira kamen u različitim nivoima obrade i tipovima sloga, a, u manjoj mjeri, prisutno je i drvo. Takođe, nismo bježali ni od upotrebe savremenih materijalizacija poput natur betona, koji iako neočekivan u ovom kontekstu, dobro korespondira sa lokalnim materijalima i prirodom objekata na kojima je upotrebljen. Poštujemo graditeljsko nasljeđe, i istovremeno nam je drago zbog činjenice da bi ovakav pristup mogao predstavljati određenu prekretnicu u smislu promjene jednog strogo tradicionalnog stava koji je do sada bio na snazi.

Kažu da su poštovali način gradnje specifičan za ove prostore, ali su dali i savremeni pečat, ne baveći se "nekritičkim prepisivanjem ili preslikavanjem iz nekog drugog vremenskog konteksta".

- U cjelosti, o ovom projektu se apsolutno ne može govoriti kao o nečemu što je eksperimentalno ili pretjerano inovativno za pojmove kompleksa koji je pretežno duhovnog karaktera. Iz svega navedenog se vidi odmjerena dimenzija i briga za naslijeđeno.

Kako su prenijeli lokalni mediji, prema sadašnjim planovima, radovi bi mogli da počnu već za godinu dana, do kada bi trebalo da se okončaju svi pripremni radovi. Ostaje da se vidi na koji način će se finansirati ova investicija.

Teodora Brnjoš


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE