NavMenu

Zenica dobija stambeni kompleks vrijedan 20 mil KM - U nesvakidašnjem bloku zgrada 300 novih stanova (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 10.03.2015. 13:27
Komentari
Podeli
Moderan, prostran, a nadasve neobičan, kompleks "Makovi" krasiće izgled Zenice kada bude završen u naredne tri godine. Prve mašine izlaze na teren uskoro, pa će dvije lamele od ukupno osam, biti završene u martu 2016. godine. Ostale lamele će se graditi sukcesivno.

Površine od 22.000 m2, u osam lamela, Zeničanima će biti ponuđeno čak 300 stanova, kažu za portal "eKapija.com" iz projektantske kuće "Entasis", koja je ovaj posao podijelila sa, takođe, lokalnom firmom "Grading KGM".

- Stanovi su različite strukture i veličine, počev od 25 m2 do 100 m2. U sklopu kompleksa je i poluotvorena garaža od 1.500m2. Svi imaju fleksibilne dispozicije sa fiksnim instalacionim čvorovima i otvorenim organizacijama, karakterističnim za mladu populaciju. Stanovi imaju terase ili lođe, velike staklene otvore i adekvatno iskorišćenu orijentaciju, pa ih možemo svrstati kao energetski efikasne.

Novo u urbanističkoj tradiciji Zenice je činjenica da će ovaj blok imati u sredini veliko dvorište, a saobraćaj ostaje izvan zgrada, što će posebno privući buduće kupce.

Kompleks vrijedan 20 mil KM zajednička je investicija tri zeničke firme "Almy", "Arel" i Grading KGM".

Inače, "Makovi" će biti izgrađeni u naselju Crkvice, poznatom po imenu Crkvički plato, u sjeveroistočnom dijelu grada. Zbog nadmorske visine od 353 metra i pogleda na grad, ova lokacija je posljednjih godina atraktivna kao mjesto stanovanja, navode u "Entasisu".

Pristup parceli iz grada je obezbijeđen novoizgrađenom saobraćajnicom koja vodi do Fifinog sportskog centra. Istočnu stranu bloka čine tri lamele (A, B i C) i one su paralelne sa stambenim objektima u Crkvicama.

Lamela D je najniža i povezna je lamela između dva kraka bloka. Pozicijom i geometrijom, lamela D se najprije vidi kad se dolazi iz grada i iz tog razloga u prizemlju će biti organizovani poslovni prostori, kao i na ravnoj terasi na vrhu gdje se predviđa ugostiteljski objekat sa vidikovcem. Sve ove četiri lamele su do 7 spratova plus potkrovlje.

Jugozapadnu stranu bloka formiraju lamele D, E, F i G sa direktnim pogledom na grad. Njihova spratnost je manja, do 5 etaža plus takođe potrkovlje. Prizemni stanovi i u ovom dijelu bloka imaju bašte orijentisane prema dvorištu i individualnim ulazima.


Sjevernu stranu bloka zatvara lamela G, i to dijelom, dok je jedan dio slobodan da omogući neometan ulaz u kompleks.

S obzirom na to da je u pitanju sjeverna strana, ovaj objekat je rađen na galerijskom principu ulaza tako da su svi stanovi orijentisani ka dvorištu. I ovdje je planiran prostor za poslovne objekte.

T. B.


Fotogalerija
Stambeni kompleks
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.