Izvor: Blic | Petak, 13.02.2015.| 12:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ljetujte kao maršal - Grad Split koncesijom nudi Titovu vilu za 50.000 EUR mjesečno

"Vila Dalmacija", u sastavu nacionalnog parka Marjan, važila je za sjedište komunističke elite, zbog čega je u Splitu i dalje zovu samo – Titova vila, piše "Jutarnji".

Sa promjenom režima vila je počela da propada, a državnici su je sve manje koristili.

U toj vili je 1990. nastala poznata fotografija Alije Izetbegovića, Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana koji su tu održali prvi sastanak i razgovarali o budućnosti Jugoslavije.

Vila je bila u vlasništvu Grada Splita, koji ju je koristio u protokolarne svrhe, a ponekad iznajmljivao i za raskošna venčanja, ali to je donosilo samo gubitak. Sada gradske vlasti nameravaju da "Vilu Dalmaciju" ponude u koncesiju onom ko uloži barem 10 mil EUR u njenu obnovu. Vila je dotrajala iako spolja deluje uređeno. Prošle godine je proslavila stotu godišnjicu.

Vrijednost vile i njenih osam hektara zemljišta procijenjena je na 120 mil EUR.

Konkurs za dodjelu koncesije još nije raspisan, ali prve informacije govore o tome da bi Grad od koncesionara, osim početnog ulaganja, tražio i oko 50.000 EUR mjesečne najamnine.

Investitor bi zauzvrat 30 ili 40 godina imao pravo da obavlja turističku delatnost u Vili i na njoj da zarađuje, a objekat bi po isteku koncesije bio vraćen na upravljanje Gradu Splitu, piše "Jutarnji list".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.