Izvor: eKapija | Srijeda, 12.11.2014.| 15:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Olimpijski bazen, tereni, restorani - Pogledajte kako će izgledati sportsko-rekreacioni centar "Dobrinja" (FOTO)

Bazen olimpijskih dimenzija, sportski tereni, kao i ugostiteljski objekti, narednih godina uljepšaće Dobrinju, jedno od najpopularnijih naselja u Sarajevu. Novi sportsko-rekreacioni centar, čiji je urbanistički projekat uradio sarajevski "IPSA Institut", predviđa moderne i atraktivne sadržaje, prvenstveno namijenjene mladim ljudima.

S obzirom na to da stanovnike Dobrinje danas čine mladi bračni parovi sa djecom, biće to investicija koja će obogatiti život ovog dijela Sarajeva, kako zimi, tako i u ljetnom periodu.

Nakon što je u avgustu 2014. godine usvojen urbanistički projekat sportsko-rekreacionog centra na Dobrinji, Općina Novi Grad Sarajevo uskoro će da izrađuje projektnu dokumentaciju i glavni projekat, a nakon toga slijedi izvođenje radova. Početak radova, kako kažu za portal "eKapija.com" iz "IPSA Instituta", zavisi od finansija općine kao investitora.

- Ovo je jedan u nizu projekata kojim se želi promijeniti identitet naselja Dobrinja, koje je postalo naselje mladih porodica. Oni danas imaju svoje potrebe i drugačiji ritam života od onog koji se razvijao kada je Dobrinja nastajala. Uz sportsku dvoranu i šoping centar koje je dobilo ovo naselje, ovo je narendi korak za podizanje kvaliteta stanovanja na Dobrinji - kaže projektant Lejla Hajro iz "IPSA Instituta".

Prema njenim riječima, urađenim projektom sportsko-rekreacioni centar se idealno uklopio u morfologiju, pa je učinjena minimalna invazija na prostor.

Ulaz u prostor za kupanje je putem prolaznih svlačionica i garderoba sa vodenim filterom. Hol je centralno mjesto okupljanja, samo vizuelno povezan sa bazenima i plažom. Stepenište se zatvara tako da povezuje prizemlje sa suterenom, a bazenski prostor sa krovnom terasom.

Ugostiteljski sadržaji za plivače se organizuju u bazenskom (čistom) prostoru. Dio prostora plaže je predviđen za igralište na pijesku (odbojka na pijesku, dječije igralište i sl.). Igralište je odvojeno od ostatka plaže zelenom ogradom. Prelazak iz jednog u drugi dio plaže se tretira vodenim filterima (tuševi).

U scenariju održavanja kulturno-umjetničkih i zabavnih manifestacija omogućena je promjena režima kontrole i funkcionisanja bazenskog prostora. Otvaranjem hola između ulaza i bazena, odnosno otvaranjem ograde uz pješačku šetnicu, kupalište se proširuje u okolni prostor i povezuje sa platformom iznad rijeke.

Za potrebe održavanja profesionalnih takmičarskih programa, površina u sklopu plaže se koristi za postavljanje montažnih tribina. Tribine se postavljaju na mjestu igrališta na pijesku, u funkciji organizovanja takmičarskog ili zabavnog programa u prostoru kupališta. Dopremanje montažnih elemenata je omogućeno preko rampe u suterenu, rampe ispred ulaza u prizemlje i otvaranjem hola.

Izvan sezone kupanja, korištenje bazenskog prostora se predviđa u funkciji univerzalnog igrališta (teren za tenis, nogomet, odbojku i sl.) U tu svrhu je omogućeno zatvaranje objekta u dijelu prizemlja (garderobe sa svlačionicama) i suterena. Dio prizemlja sa kafeom se neovisno koristi u svim vremenskim intervalima.

Za potrebe organizovanja klizališta hol se koristi za okupljanje klizača ili iznajmljivanje opreme. Klizačke površine i površine za igrališta se organizuju u nivou poda bazena, silaskom niz stepenište.

T.B.

Fotogalerija
Sportsko-rekreacioni centar Dobrinja
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.