NavMenu

Oko Hercegovačke Gračanice u Trebinju planiran mali grad - Raspisan konkurs za idejno rješenje

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.10.2014. 16:06
Komentari
Podeli
Trebinje (Foto: Aleksandar Parezanović)Trebinje
Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska raspisala je konkurs za idejno-arhitektonsko rješenje uređenja šire zone Hercegovačke Gračanice, kojim je planirana izgradnja kompleksa duhovne, kulturne, ugostiteljske i turističke namjene, prenosi portal "Moja Hercegovina".

Kako je navedeno u konkursu, svi objekti osim hrama, zvonika, crkvenog doma i prodavnice su predviđeni za uklanjanje, a na prostoru kompleksa planirana je izgradnja hotela sa 70 ležajeva, restorana, zatvorenog bazena, saune i spa-centra, hostela sa 120 ležajeva, više stambeno-poslovnih i prostora za administraciju i upravu, te multifunkcionalni objekat edukativne namjene, za smještaj škole, fakulteta, akademije ili instituta.

Otvoreni prostori kompleksa biće arhitektonski uređeni trgovima i pješačkim stazama, zelenim površinama, drvoredima, cvijećnjacima, fontanama i spomenicima, a planirana je i izgradnja potrebne infrastrukture za posjetioce, kao što su parkinzi i javni toalet.

U konkursu se preporučuje da oblikovanje građevina bude "u duhu mediteranske i hercegovačke arhitekture, ali i u skladu sa modernim arhitektonskim izrazom, sa jasno definisanim odnosom prema tradicionalnom graditeljstvu sredine", te da se "posebno očekuje upotreba tradicionalnih materijala, kao što su kamen i drvo".

Pri projektovanju trgova "posebno treba voditi računa o tradicijama trgova u mediteranskim gradovima", a kod parkova i zelenih površina "o lokalnoj vegetaciji, budući da ona koja nosi duh i karakter mediteranskog podneblja", navedeno je u konkursu.


S obzirom na istaknutu poziciju Crkvine, od projektanata se zahtijeva da posebno pažnju posvete "opštem vizuelnom i estetskom utisku, silueti" cijelog kompleksa, odnosno "budućim vizurama i načinima sagledavanja ovog prostora iz različitih pozicija iz grada i oko njega", ali i "vizurama i pogledima sa kompleksa prema gradu".

Krajnji rok za predaju radova na konkurs je 16. februar naredne godine, a najbolja rješenja biće nagrađena sa po 9.000 KM za prvo, 5.000 KM za drugo i 3.000 KM za treće mjesto, prenijela je "Moja Hercegovina".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.