Izvor: eKapija | Nedjelja, 25.05.2014.| 16:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanije i dalje pomažu ugroženim građanima

Proizvodna i distributivna preduzeća "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS) uplatiće ukupno 800.000 KM za pomoć poplavljenom stanovništvu u RS, dok će zaposleni odricanjem od po jedne dnevnice prikupiti 300.000 KM, rekao je danas direktor za ekonomsko-finansijske poslove u ERS-u Blagoje Šupić, prenose "Nezavisne novine".

On je novinarima u Trebinju rekao da je na kolegijumu direktora svih preduzeća iz sastava ERS-a odlučeno da na račun za posebne namjene po 100.000 KM uplate "Hidroelektrane na Trebišnjici", "HE na Drini", "HE na Vrbasu", Rudnik i Termolektrana "Gacko", Rudnik i Termolektrana "Ugljevik", "Elektrokrajina" i matično preduzeće, dok će po 50.000 KM uplatiti "Elektrohercegovina" i "Elektrodistribucija Pale".

Šupić je napomenuo da u ovoj akciji neće učestvovati "Elektro-Doboj" i "Elektro-Bijeljina", jer su zahvaćeni poplavama.

Podsjetivši da su znatno oštećena energetska postrojenja, odnosno distributivne mreže i transformatori, Šupić je naveo da u ERS-u postoji Fond solidarnosti namijenjen za havarijske situacije i za obnovu postrojenja, pa je dogovoreno da se za te namjene uplati jednokratna pomoć od 5 mil KM.

Prema njegovim riječima, HET, HE "Višegrad", Rudnik i Termolektrana "Gacko" i Rudnik i Termoelektrana "Ugljevik" uplatiće po milion maraka, a po 500.000 KM matično preduzeće i "Hidrolektrane na Vrbasu".

- Prema okvirnim procjenama, najveće štete su u "Elektro-Doboju", gdje su i upravna zgrada i kompletno skladiše potpljeni, kao i veliki broj trafostanica i uređaja, pa će ovom preduzeću biti donirano 3 mil KM, "Elektro-Bijeljini" milion i po KM, dok će "Elektrokrajina" dobiti 500.000 KM - precizirao je Šupić.

On je podsjetio da su, između ostalog, iz svih magacina distributivnih preduzeća rezervni dijelovi, oprema i stubovi poslati distributivnim preduzećima koje je zahvatila poplava, te da su aktivirani svi raspoloživi kapaciteti, dok su iz proizvodnih preduzeća upućeni timovi za spasavanje i sva oprema koja je mogla da pomogne poplavljenim područjima, prenosi "Nezavisne".

"Elektroprivreda BiH" će donirati milion maraka za pomoć ugroženim od poplava. Novac će biti uplaćen na račun Fondacije za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće u FBiH, koji je za ove namjene otvorila Vlada FBiH, saopštio je portal Klix.ba.

Zbog novonastale situacije u zemlji i regiji uzrokovane poplavama nezapamćenih razmjera, kompanija "Violeta" osnovala je Fond za pomoć stradalima za koji su osigurana sredstva u iznosu 1.000.000 KM, a koja će biti usmjerena u ugrožena područja BiH, Hrvatske i Srbije do kraja godine.

Kako prenosi "Klix", iz "Violete" ističu da su im se pridružili i njihovi partneri, ali i zaposlenici, koji su odlučili odreći se dijela vlastitih primanja da bi zajednički pomogli najugroženijima.

Vodeća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija "Bosnalijek" od početka prirodne nepogode u BiH u kontinuitetu djeluje u pružanju pomoći u lijekovima, dezinficijensima, hrani i vodi najugroženijim područjima u Bosni i Hercegovini. Vrijednost dosadašnjih donacija iznosi 120.000 KM.

Širokobriješki "Feal" spremio je više od 70 tona namirnica i ostale pomoći na poplavljena područja BiH. Roba se otprema na tri "Feal"-ova šlepera na područja koja su najugroženija, a to su područje Doboja, Maglaja, Žepča, Orašja, odnosno Bosanske Posavine. Vrijednost robe koja se donira je 180.000KM, prenio je "Abc portal".

Dogs Trust Bosna i Hercegovina (DTBH)
je dostavio prvu pošiljku pomoći od 660 kg hrane za pse jednom od najugroženijih azila u Orašju gdje se 176 pasa suočavalo sa glađu nakon što je zbog poplava azil ostao bez hrane.

- Situacija je zaista postajala dramatična jer smo shvatili da nam zalihe hrane neće trajati duže od jednog dana. Jako smo zahvalni na donaciji Dogs Trust-a koja je doslovno došla u zadnji čas i koja je spasila živote naših pasa -rekla je predstavnica azila u Orašju, Svjetlana Haračić.

DTBH je dirnut i zadivljen hrabrošću, snagom i velikim srcem koje imaju ljudi ove zemlje koji i u najtežim trenucima nisu zaboravili na svoje vjerne ljubimce, i pridružuje se naporima velikog broja građana i organizacija za pomoć područjima zahvaćenim strašnom prirodnom katastrofom koja je zadesila BiH i regiju.

- Ovo je dodatna motivacija za naš angažman u Bosni i Hercegovini gdje još od 2012. godine istinski dajemo veliki doprinos u uspostavi što boljeg i stabilnijeg društva, te zbog toga nastavljamo pružati veliku podršku u rješavanju problema pasa lutalica - rekao je Anel Bećirović, vođa projekta DTBH, i dodao da "ovom prilikom ponovo apelujemo na vlasti da se uključe u sistematsko rješenje problema pasa na ulici".

"Gorenje Grupacije"
će izdvojiti 250.000 EUR za pomoć stanovništvu pogođenom posljedicama poplava i klizišta u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Konkretno u Bosni i Hercegovini će se donirati dva velika šlepera osnovnih kućanskih aparata najugroženijim kategorijama stanovništva.

Imajući u vidu da je situacija u poplavom pogođenim područjima još uvijek vanredna, "Gorenje Commerce" će na područjima gdje je došlo do povlačenja vode organizirati akciju popravka u poplavama oštećenih "Gorenje" aparata u naredne tri sedmice. Također, na posebne se načine razmatra podrška partnerima širom Bosne i Hercegovine koji su također pretrpili značajne gubitke.

- "Gorenje" je jedna od kompanija koja među stanovništvom Bosne i Hercegovine decenijama uživa povjerenje i ugled i ovo je najmanje što možemo učiniti za one koji su preko noći ostali bez svojih domova - istakao je Uroš Marolt, direktor "Gorenje Commerce".

"Marbo" i "PepsiCo Fondacija" donirali su 300.000 američkih dolara kako bi podržali humanitarne napore Srbije i Bosne i Hercegovine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.