Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.09.2013.| 10:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreativni centar za programiranje i dizajn otvoren u Prijedoru - Fondacija "ArcelorMittal" uložila oko 11.000 KM

U prostorijama Poslovnog centra Prijedor otvoren je Kreativni centar za programiranje i dizajn u čije je uređenje i opremanje Fondacija "ArcelorMittal" uložila oko 11.000 KM. Kreativni centar je tvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković, koji je istakao da će ovo mjesto biti dopuna formalnom obrazovanju i da je ono rezultat saradnje gradske uprave, škola i privrede, saopšteno je na gradskom sajtu.

- Učenici srednjih škola, zainteresovani za dodatna znanja u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija , ovdje će sticati neformalno obrazovanje iz oblasti programiranja i dizajna koje im mogu biti veoma značajni za njihovo dalje opredjeljenje i izbor budućeg zanimanja - kazao je Đaković.

Projekat realizuje Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora "PREDA-PD", koja je putem donacija obezbijedila njegovu održivost u naredne dvije godine na bazi činjenice da je znanje u oblasti inforamcionih tehnologija jedan od ključnih parametara usjpešnosti savremenog obrazovnog sistema.

Predstavnik Agencije "PREDA-PD" Zoran Dimitirijević je istakao da će predavači biti birani putem javnog oglasa, a profesori u školama izvor učenika koji će se edukovati u ovom kreativnom centru.

- Ciklusi po grupama od po šest polaznika trajaće tri do četiri mjeseca, a rezultat svakog ciklusa trebalo bi da bude po jedan određen softver - rekao je Dimitrijević .

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Prijedor Zdravko Kovačević rekao je da nije zadovoljan onim što učenici trenutno dobijaju tokom formalnog obrazovanja kada je u pitanju IKT, ali ni onim što većina profesora može da im ponudi.

- Na testiranju koje EU radi svake četiri godine učenici iz RS su pokazali nizak nivo što ovom projektu na edukaciji naših učenika daje još veći značaj - kazao je Kovačević.

Predsjednik Fondacije "ArcelorMittal" Predrag Šorga rekao je da ova fondacija već sedmu godinu ulaže u razne projekte koji se tiču obrazovanja, ističući sve veći značaj neformalnog obrazovanja u razvijenim društvima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.