Izvor: eKapija | Srijeda, 22.06.2011.| 14:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

LG i CT Computers donirali "Monitor Network" rješenje Drugoj gimnaziji

(Foto: b)

U sarajevskoj Drugoj gimnaziji javnosti je predstavljen novoopremljeni informatički kabinet, donacija kompanija LG i CT Computers, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke KS.

Kabinet je opremljen "Network Monitor" rješenjem, modernim sistemom koji smanjuje troškove i povećava učinkovitost, pri čemu je više korisnika spojeno na glavni (host) računar, bez uticaja na performanse, odnosno brzinu obrade podataka.

Tibor Chladny, regionalni direktor prodaje LG-ja naglasio je kako je "Network Monitor" jedinstveno rješenje za škole u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, jer nudi izvrsnu osnovu za budućnost i razvoj IT sektora u našoj zemlji, kroz rad sa učenicima.

"Ovo je investicija za budućnost, a ne donacija. Nadamo se da je ovo samo početak aktivnosti ka široj informatizaciji škola u Kantonu Sarajevo", izjavio je Adnan Subašić, generalni direktor CT Computersa, distributera LG-ja za našu zemlju.

Direktorica Druge gimnazije Aida Arnautović izrazila je zahvalnost LG-ju i CT Computersu na donaciji te istakla da će novi računarski sistem dodatno poboljšati postignute rezultate učenika Druge gimnazije na polju informatike.

"Strateško opredjeljenje Ministarstva i Vlade KS je sveobuhvatna informatizacija i u procesu usvajanja je Strategija informatizacije obrazovanja, koja će za rezultat imati povećanje kompetitivnosti naše djece kada je riječ o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. Ova kompjuterska laboratorija je jedno od mogućih rješenja i zahvalni smo CT Computersu zbog toga što, pored važnog doprinosa Drugoj gimnaziji, Ministarstvu omogućava da testira ovaj model sa ciljem da uvidimo sve njegove prednosti i eventualne mane", izjavio je Emir Suljagić, ministar obrazovanja i nauke KS.

LG i CT Compters su donirali 15 kompleta monitora sa mišem i tastaturom, glavni (host) računar, Cisco switch sa ostalom neophodnom mrežnom opremom te Microsoft licence za rad čitavog rješenja. Vrijednost donacije je 10.000 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.