Izvor: Nezavisne novine | Petak, 10.04.2020.| 12:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kina donirala BiH respiratore i zaštitne maske

(Foto: Pixabay.com/blickpixel)
Ambasador Kine u BiH Đi Ping u petak, 10. aprila, je u Sarajevu ministru civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević uručio medicinsku opremu koju je Kina donirala BiH, a koja se sastoji od šest respiratora i više hiljada zaštitnih maski.

- Ovo je početak saradnje, prve količine koje dolaze. Biće još opreme, ali ne mogu precizirati o čemu je riječ. Od svih naših prijatelja tražimo pomoć, razgovaramo o tome - rekla je Gudeljević novinarima.

Navodeći da je početkom aprila potpisan sporazum o saradnji BiH i Kine, ona je istakla da će donirana oprema dobro doći u borbi u BiH protiv epidemije virusa korona.

- Razgovarali smo i o razmjeni iskustava sa stručnjacima iz Kine putem video-konferenci je - dodala je Gudeljević.

Đi je precizirao da se potpisani memorandum o razumijevanju odnosi na saradnju u oblasti zdravstva i medicine.

- Danas je prvi kontingent medicinske opreme stigao u Sarajevo. Stiglo je šest prvih respiratora različitih modela i više hiljada maski - rekao je Đi.

Konstatujući da to nije velika količina, on je dodao da to pokazuje podršku Kine građanima BiH u borbi protiv epidemije.

- Kineski narod neće zaboraviti pomoć međunarodne zajednice kad nam je bilo najteže, učinićemo sve da pomognemo BiH - poručio je Đi.

Primopredaja pomoći izvršena je u dvorištu zgrade Ambasade Kine u BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.