Izvor: Nezavisne novine | Petak, 20.12.2019.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemačka donirala Graničnoj policiji BiH termovizijske kamere vrijedne 140.000 EUR

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Zoran Galić, direktor Granične policije, i ambasadorka Njemačke u BiH Marget Uber potpisali su u četvrtak, 19. decembra, u Sarajevu sporazume o donaciji deset termovizijskih kamera za noćno osmatranje, ukupne vrijednosti 140.000 EUR.

Galić je ovom prilikom zahvalio je ambasadoriki i Vladi Njemačke na nesebičnoj podršci u radu i razvoju ove policijske agencije, što je značajno ojačalo kapacitete GPBiH.

- Od osnivanja ove policijske agencije, prijateljska zemlja Njemačka prati naš rad i djelovanje na granici i, sukladno tome i našim potrebama, donira opremu koju možemo svakodnevno koristiti. Ova donirana oprema koristit će se u nadzoru granice što će svakako doprinijeti efikasnijoj borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala - izjavio je Galić.

Uber je najavila da će i u narednom periodu Vlada Njemačke biti partner GPBiH i podržavati njen daljnji razvoj te zahvalila rukovodstvu ove policijske agencije na uspješnoj saradnji.

- Današnjom donacijom termovizijskih kamera za noćno osmatranje u vrijednosti od 140.000 EUR nastavlja se dugogodišnja bliska saradnja Savezne policije i GPBiH. Savezna Republika Njemačka je GPBiH posljednjih godina donirala opremu ukupne vrijednosti od gotovo 9,8 mil KM. Osim toga, Savezna Republika Njemačka je sprovela brojne obuke za pripadnike GPBiH. Termovizijske kamere važan su instrument u radu nadzora granice, a samim tim i borbi protiv ilegalnih migracija i organiziranog kriminala - izjavila je ambasadorka Njemačke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.