Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 20.11.2019.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Japan donirao novac za nabavku dva ambulantna vozila za Dom zdravlja u Banjaluci

Ilustracija (Foto: Tatiana Popova/shutterstock.com)
Dom zdravlja u Banjaluci dobiće dva nova ambulantna vozila, a sredstva za nabavku, u iznosu od 153.000 KM, donirala je Vlada Japana.

Ova donacija treba da bude uručena ove srijede, a u Domu zdravlja kažu da su prošle godine aplicirali za dodjelu grant pomoći prema japanskoj ambasadi u BiH za projekat donacije sredstava za nabavku dva sanitetska vozila.

- Grant ugovor s Ambasadom Japana u BiH potpisan je 5. marta, a nova funkcionalna vozila će umnogome olakšati prevoz pacijenata - kazali su za Nezavisne novine u Domu zdravlja.

Dodaju da ova ustanova, koja je prema kapacitetima najveći dom zdravlja u RS, na godišnjem nivou pruži oko 4.500.000 usluga u 35 objekata na području grada.

Ističu da poseban problem, koji će biti olakšan novim sanitetskim vozilima, predstavlja što se za prevoz pacijenata van RS koriste kola kojima je prošao vijek upotrebe, kako u pogledu pređenih kilometara, tako i u pogledu starosti.

- Osim prevoza hitnih stanja na teritoriji grada, Dom zdravlja obavlja i prevoze pacijenata u druge zdravstvene ustanove van RS, a tokom deset mjeseci ove godine obavljeno je 326 takvih prevoza - objasnili su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Ambasadi Japana u BiH su rekli da je projektom u okviru GAGP programa Vlada Japana dodijelila grant od 154.362 KM Domu zdravlja za nabavku vozila.

- Vlada Japana je dodijelila oko 160 mil KM za opremanje ukupno 168 domova zdravlja i bolnica medicinskom opremom širom BiH tokom protekle 22 godine kroz GAGP i General Grant Aid programe - rekli su u ovoj ambasadi.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.