Izvor: eKapija | Utorak, 20.08.2019.| 15:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Klinici za dječije bolesti UKC RS donirani aparati koji pomažu prijevremeno rođenim bebama

Ilustracija (Foto: tisskananat/shutterstock.com)
Klinika za dječije bolesti UKC RS primila je donaciju vrijednu 31.500 KM, kojom je Odjeljenje intenzivne njege i terapije opremljeno s dva CPAP aparata za neinvazivnu ventilaciju novorođenčadi, dok je Odjeljenje patološke neonatologije s prematuritetom dobilo sedam pulsnih oksimetara za neinvazivno mjerenje zasićenosti krvi kisikom i pulsa novorođenčeta.

Ova važna oprema pomoći će stručnom medicinskom kadru ove Klinike u pružanju bolje njege prijevremeno rođenim bebama koje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, spadaju u kritičnu kategoriju novorođenčadi. Donaciju je osigurala kompanija Coca-Cola u BiH u okviru projekta "Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice", saopšteno je iz UKC RS.

- Zahvaljujem Coca-Coli u BiH na ovoj vrijednoj donaciji, koja će nam pomoći da nadogradimo savremenu opremu i u našoj klinici djeci pružimo još kvalitetnije liječenje u skladu s najvišim evropskim standardima. S obzirom na to da je riječ o donaciji namijenjenoj prijevremeno rođenoj djeci kao najosjetljivijoj kategoriji naših pacijenata, ona ima još veći značaj. Također pozivam sve druge pojedince, udruženja i ostale privredne subjekte koji su u mogućnosti da prate ovaj svijetli primjer, kako bismo svi zajedno doprinijeli razvoju najznačajnijeg kliničkog centra u regionu - rekao je generalni direktor UKC RS prof dr. Vlado Đajić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.