Izvor: eKapija | Utorak, 25.09.2018.| 13:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Propulsion i AmCham osnovali Savjet za korporativni društveni uticaj u BiH

(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Propulsion, agencija specijalizovana za komunikacije sa društvenim uticajem, udružila se sa Američkom privrednom komorom u BiH (AmCham BiH) kako bi osnovala tijelo koje će pomoći preduzećima da razviju jasnije strategije i dugoročne ciljeve za davanje društvu u ovoj zemlji.

Savjet je osnovan 18. septembra a članovi osnivači su predstavnici Raiffeisen banke, UniCredit Bank, Addiko Banke BiH i Molson Coors BiH. Darko Soković, partner u Propulsionu izabran je za čelnika Savjeta sa dvogodišnjim mandatom.

Savjet će raditi sa direktorima preduzeća kako bi se skoro 2,5 mil KM donacija pametnije uložilo i napravio veći uticaj u društvu. Ovo je posebno značajno ako uzmemo u obzir obećavajuće podatke o donacijama iz poslovnog sektora koje su u Catalyst Balkans sakupljene u prethodnim godinama.

Dramatičan porast primjera korporativnog davanja je primjećen prošle godine - 34,9% u poređenju sa 16,9% u 2016. Procenat zabilježene sume davanja je takođe porastao - 38,3% u poređenju sa 35,3% u 2016. (Catalyst će potpuni izveštaj sa ovim informacijama objaviti u narednom periodu).

Možda još značajniji je porast od 10,2% u sveukupnom davanju za dugoročne ciljeve u 2017. godini, u poređenju sa prethodnom. Poslovni sektor, kao najveći pružalac dugoročne podrške, povećao je svoje učešće u ovom smislu sa 40,7% u 2016. na 48,2% u 2017. Ova vrsta podrške uglavnom je podrazumijevala donaciju opreme, novčane investicije i stipendije, a tri oblasti koje su dobile najviše podrške iz poslovnog sektora su zdravstvo, podrška marginalizovanim grupama i obrazovanje.

Značajni primeri kompanija koje su prošle godine pokrenule kampanje sa dugoročnom strateškom orijentacijom ukljčuju m:tel, Hemofarm i Avon.

Pa ipak, podaci od prošle godine ukazuju da je više od 54% od ukupnog broja donacija u BiH usmjeren na jednokratnu pomoć, što znači da je postojanje tijela kao što je novoosnovani Savjet izuzetno važno kako bi se preduzećima pomoglo da usvoje dugoročni pristup društvenom davanju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.