Izvor: Glas Srpske | Subota, 10.06.2017.| 10:13

Japan donirao opremu od 500.000 KM za devet zdravstvenih ustanova u BiH

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Vlada Japana donirala je medicinsku opremu vrijednu 250.000 evra za devet zdravstvenih ustanova u BiH.

Dokumenta o primopredaji setova hirurških instrumenata i aparata za ginekološko-akušerske i pedijatrijske klinike, potpisali su u petak u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i direktori zdravstvenih ustanova u prisustvu ambasadora Japana u BiH Kazuja Ogave.

Osmanović je rekao da će dobijena oprema poboljšati kvalitet usluga zdravstvene zaštite na sekundarnom nivou, posebno u oblasti hirurgije, ginekologije, akušerstva i pedijatrije, kao i prenatalne i neonatalne dijagnostike.

Dodao je da će ministarstvo u saradnji sa ministarstvima zdravlja u FBiH i RS, te Odjeljenjem za zdravstvo Brčko distrikta i agencijom Japanski sistem za međunarodnu saradnju, koordinisati aktivnosti u vezi sa grantom od 300.000 evra koji je vlada Japana odobrila takođe za sektor zdravstva.

- Ovaj grant biće iskorišten za nabavku potrebne medicinske opreme za bolnice u BiH, a njegovu realizaciju očekujemo početkom naredne godine - rekao je Osmanović.

U ime krajnjih korisnika donacije zahvalio je direktor Bolnice Trebinje Vaso Mijanović, te izrazio nadu da je ovo samo početak saradnje sa vladom Japana.

- Bolnica Trebinje je u ovom projektu dobila elektrohirurški nož, aspirator, infuzionu pumpu i kardio-tokogram, što će doprinijeti unapređenju kvaliteta u našoj zdravstvenoj ustanovi - rekao je Mijanović.

Medicinsku opremu dobili su i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Kantonalna bolnica "Dr Safet Mujić" Mostar, Kantonalna bolnica Goražde, Županijska bolnica "Dr fra Mihovil Sučić" Livno, te Zdravstveni centar Brčko.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.