Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.05.2015.| 10:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemačka nastavlja da donira opremu Graničnoj policiji BiH

(Foto: granpol.gov.ba)
Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić i potpredsjednik Savezne policije Njemačke Jurgen Schubert juče su u Zajedničkom centru za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Republike Srbije u Trebinju potpisali Sporazum o nastavku podrške u opremi i obuci Graničnoj policiji BiH, saopčeno je na zvaničnom sajtu.

Uz potpisivanje sporazuma, koji je od velikog značaja za ovu policijsku agenciju, potpredsjednik Savezne policije Njemačke direktoru Granične policije BiH uručio je i donaciju opreme Zajedničkom centru za policijsku saradnju za uređenje modernog kontrolnog centra sa video zidom, za pohranu podataka i za karte ukupne vrijednosti od oko 100.000 KM.

Direktor Galić zahvalio se Saveznoj policiji Njemačke na dugogodišnjoj partnerskoj saradnji.

– Od osnivanja Granične policije BiH, Vlada Njemačke je ovoj policijskoj agenciji donirala opremu u vrijednosti oko 7,5 mil KM, a pod njenim pokroviteljstvom realizirano je više od 80 obrazovnih projekata za pripadnike Granične policije BiH u SR Njemačkoj i BiH - kazao je Galić, naglasivši da će ovim znatno biti poboljšani naši kapaciteti, naročito s aspekta operativnog jačanja Granične policije BiH.

Zajednički centar za policijsku saradnju koordinira rad graničnih policija Bosne i Hercegovine i njenih susjednih država Srbije i Crne Gore, u cilju poboljšanja saradnje u borbi protiv svih vrsta prekograničnog kriminala. U perspektivi bi ovaj centar, koji je smješten u Trebinju, trebao integrirati druge policijske agencije iz BiH, kao i carinu. Ovakav primjer projekta prekogranične saradnje je prepoznat od strane Savezne policije SR Njemačke zbog čega je upravo za njegov dalji razvoj izdvojena nova donacija u vidu opreme, navodi se u saopćenju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.