Izvor: eKapija | Srijeda, 03.09.2014.| 14:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Veljko Golijanin, generalni direktor firme "Majnex" - Odmaram samo za vrijeme praznika

Veljko Golijanin
Rad i samo rad. Ovo je način na koji Veljko Golijanin, generalni direktor firme "Majnex" iz Pala, započinje dan i sa zadovljstvom ga završava. Za razliku od onih koji nestrpljivo čekaju da zatvore vrata kancelarije i napuste radno mjesto, naš sagovornik svoj posao "živi". Vrednoću voli i kod drugih ljudi, pa upravo to najviše cijeni kod svojih kolega.

Čak i u svojoj priči o djetinjstvu, direktor "Majnex"-a ne otkriva mnogo, osim toga da je bilo "puno napornog rada od malih nogu".

Veljko Golijanin je svoj dosadašnji život proveo u dva grada, Foči i Palama. Foča je na njega ostavila jak pečat, pa zato kaže da je Zelengora njegova najljepša turistička odrednica. A čini se da će ona to i ostati.

- Volim da putujem. Zelengora je moja omiljena destinacija i uvijek će biti.

U mladosti nije mnogo gajio iluzije. Uglavnom su to bili konkretni planovi, koji su se i ostvarili. Izbor zanimanja je bio sasvim slučajan.

- Nisam mnogo razmišljao o odluci čime ću se baviti. Profesionalnu orijentaciju sam izabrao slučajno, ali se to i pokazalo kao ispravno. Svi moji planovi su se i više nego ostvarili. Mogu slobodno da kažem da nemam neostvarenih želja.

Početak "Majnex"-a u trgovini goriva i maziva

Veljko Golijanin se danas nalazi na čelu firme "Majnex" sa sjedištem u Palama. Ovo preduzeće osnovano je 1989. godine, od kada se bavi trgovinom goriva i maziva na veliko i malo. U svom sjedištu i poslovnim jedinicama u Palama i Foči, firma danas raspolaže sa moderno opremljenim benzinskim pumpama.

(Foto: Marija Kambić)
- Od 2003. godine "Majnex" proširuje djelatnost na sektor građevine, uspješnom privatizacijom jednog dijela preduzeća "Maglić" iz Foče. "Majnex" je tada preuzeo sve njihove obaveze u finansijskom smislu, zadržavajući radnu snage, a ujedno i zapošljavajući novu - kaže Golijanin.

Preduzeće sada, u svom vlasništvu posjeduje separaciju riječnih frakcija i betona u Pauncima (opština Foča), betonaru u Palama i kamenolom u Derventi, sa pratećom mehanizacijom.

Ponosni na gondolu "Jahorina Express"


Golijanin ističe da je, kao generalni direktor "Majnex"-a, najponosniji na projekte iz oblasti građevine.

- Izdvojio bih projekat izgradnje gondole "Jahorina Express" 2004. godine, i uspješnu privatizaciju dijela preduzeća "Maglić" iz Foče. Preduzeće se preorjentisalo na građevinsku djelatnost, istovremeno zadržavajući i prvobitnu. Sada u svom sastavu posjedujemo kompletnu građevinsku operativu.

Kada je riječ o poslovima paljanske firme na budućoj gondoli "Pale – Jahorina", trenutno se radi na infrastrukturi od polazne stanice, u Palama, do izlazne stanice, na Jahorini.

- To uključuje izgradnju skijaških staza od same planine, pristupnog puta u dužini od 11 km, izgradnju vještačkog jezera na Ravnoj planini kapaciteta 15.000 l, kapitažu i dovođenje vode do samog jezara prirodnim padom, potom, postavljanje instalacija kompletnom dužinom trase gondole, uključujući struju 35kw, optiku koja će napajati i Jahorinu, te postavljanje signalnih kablova.

(Foto: Majnex.com)
Uskoro novi projekti

Prošle godine "Majnex" je završio skijalište u podnožju gondole "Pale-Jahorina".

- Nadamo se da će ove godine biti i otvarenje skijaškog centra u podnožju gondole, zajedno sa pretećim objektom, koji je u završnoj fazi gradnje – kaže Golijanin.

Osim što imaju u planu nastavak radova na gondoli "Jahorina Express", direktor "Majnex"-a kaže da sada rade na više projekta, među kojima je i nastavak izgradnje gradskog šetališta i trga u Palama. Uskoro možemo očekivati i nove poslove.

- Ubrzo ćemo najaviti još neke projekte. Sada radimo na njihovom definisanju – nagovijestio je direktor "Majnex"-a.

Porodica za "vjetar u leđa"

Za uspjeh u poslu kojim se bavi, i koji bi ponovo izabrao, da treba da bira, Veljku Golijaninu pomaže porodica.

- Porodica je moj glavni vodič kroz život, i to bih odredio kao svoj najveći životni uspjeh. Ona je mnogo bitna i za moj profesionalni uspjeh. S druge strane, sve što se desi na poslovnom planu, bilo dobo ili loše treba posmatrati kao jedno iskustvo više.

Osim porodice i velike potrebe za radom, u životu mu pomažu i druge vrijednosti. Trudi se da postigne ravnotežu u svemu, kontrolu nad samim sobom, a na to ga pokreću snažna volja, odlučnost i borba za pravdu.

Nakon velkih obaveza i završenih poslova, koji sa sobom često nose stres, potrebno je vratiti haromoniju u život. Veljko Golijanin to čini odlaskom u prirodu, tačnije u lov. Slobodno vrijeme za njega ne postoji, jer: "kao i Japanci, odmara samo za vrijeme praznika".

Vedrana DžudžaUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.