NavMenu

Dajan Javorac, režiser - Banjolučki umjetnik "okićen" brojnim nagradama

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 21.04.2014. 09:28
Komentari
Podeli

Dajan Javorac (Foto: Facebook.com)Dajan Javorac
Dajan Javorac, banjoluički režiser i fotograf, osvojio je za kratko vrijeme niz nagrada i priznanja koji potvrđuju da je pred ovim mladim umjetnikom svijetla budućnost.

Posljednja u tom nizu je zlatna medalja za najbolju produkciju grupe filmova na nedavnom 61. festivalu kratkog metra u Beogradu.

- Festival kratkog metra je festival sa velikom tradicijom i teško je ući i u takmičarski dio festivala, a koleginica Anja Kavić i ja smo selektovani u šest najboljih domaćih kratkih filmova. Potom smo, na našu radost, dobili zlatnu medalju za najbolju produkciju grupe filmova - priča Javorac koji je napisao scenario i režirao film "Praznovanje.

Kaže da mu je prethodna godinu bila najuspješnija, a da svaka nagrada ima značaj. Veoma mu je draga nagrada na Sarajevo film festivalu, ali i nagrada od rektora Banjolučkog univerziteta.

- Moja prva nagrada u Herceg Novom je bila sigurno važna za moje samopouzdanje i izazvala je najviše sreće, ali selekcija u 15 najboljih kratkih filmova u svijetu i odlazak u Amsterdam je najvažnije za mene - ističe Javorac.

Prošle godine je radio kratke filmove, TV emisiju, reklame i promotivne spotove, dok se ove godine odlučio da većinu vremena posveti snimanju muzičkih spotova i novog filma.

- Poslije spota "Divljih jagoda" spremam se za snimanje s "Ortodox Celts"-ima, ali većinu vremena posvećujem pisanju za novi film "Omnibus", koji ću da radim s kolegama s fakulteta. Želim da ove godine Akademija umjetnosti ima premijeru dugometražnog filma, što bi bio još jedan korak naprijed i za mene - rekao je Javorac.


Bez obzira koliko nekad bilo teško ili puno izazova, on ističe da mu nikad ne nestaje želja da nastavi sa traženjem sebe u filmu.

- Nedavno sam pronašao jedan stari album još iz osnovne škole i u tom albumu su moji prvi radovi, fotografije Krupe na Vrbasu i Jahorine. Niko tada nije prepoznao da bih mogao da se bavim nekom vrstom umjetnosti - dodaje Javorac.

On navodi da je na nagovaranje roditelja prvo upisao Ekonomski fakultet, ali da ga je kasnije napustio i upisao se na Akademiju umjetnosti.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.