NavMenu

Sanela Prašović-Gadžo, novinarka - Želim intervju sa predsjednikom Amerike

Izvor: eKapija Srijeda, 16.04.2014. 13:33
Komentari
Podeli
Sanela Prašović-GadžoSanela Prašović-Gadžo
U novinarstvu je prošla "sve stepenice", pa sada dično govori o godinama iskustva, rada i usvajanja znanja. Da je u svakom danu bitno uraditi nešto dobro, motiv je kojim se vodila kroz život i karijeru i došla do pozicije autora jedne od najgledanijih emisija u BiH i šire. Iako je mnogi vide kao opasnog i oštrog "igrača", druga strana medalje otkriva velikog emotivca.

Sanela Prašović-Gadžo, novinarka i urednica emisije "Interview 20" na BHT 1, u razgovoru za portal "eKapija.com" govori o životu i vrijednostima koje cijeni, novinarstvu nekad i sad, dobrim i lošim novinarima, te o usponima, padovima i pobjedi u karijeri.

Da je riječ o vrijednoj osobi, moglo se naslutiti još u osnovnoj školi. U dnevniku, ispod imena ove Sarajke, nizale su se samo petice. Interesovanje za svijet mode, navelo ju je da zakuca na vrata novinarstva.

- Život ponekad piše nevjerovatne priče. U dilemi između prava i novinarstva odabrala sam ovo drugo i već 1991. godine počela raditi na tadašnjoj "TV Sarajevo" kod velikog profesionalca Harisa Kulenovića. Međutim, još u srednjoj školi sam se zanimala i ušla u modni svijet, pa sam na TV SA došla upravo zbog emisije o modi. Početkom rata, prelazim u Informativni program novoformirane TV BIH i tu sam ostala sve do 2008. kada sam dala otkaz. Zajedno sa suprugom pokrenula sam produkcijsku kuću "TIM System Media House" i evo, tu sam i danas.

Zanimljivo je i to da je kao osnovac bila član novinarske sekcije, što je shvatila kao znak da i "jako mladi možemo osjetiti šta je to što nam, osim radne obaveze, čini i zadovoljstvo u životu". A da li intuicija jedne djevojčice može otvoriti pravi put?

- Kada iza sebe imate uspješne 23 godine rada, onda s ponosom možete ustvrditi da ste potpuno ostvarena osoba. Ja sam prošla sve stepenice u novinarstvu. Od dežurnog novinara na desku, preko ratnog reportera, najmlađeg urednika u news programu dijaloških emisija, pratila sam najvažnije događaje u svijetu, konferencije, suđenja i radila intervjue sa mnogo značajnih ličnosti. Zadovoljna sam i sretna. Posebno danas, kada sam nakon pet godina odsustva sa "malih ekrana" krenula od nule i pokrenula novi TV projekat "Interview 20". Tako sam napravila jednu od najgledanijih emisija i definitivno najviše citiranu i prenošenu emisiju u BiH i regionu. Primjerice, intervju sa predsjednikom Republike Srbije, Tomislavom Nikolićem, prenijele su sve vodeće TV stanice u svijetu, CNN, BBC, RTL...

Granica između dobre priče i gluposti

Kako bi uspješno obavljala posao kojim se bavi, Sanela Prasović-Gadžo nastoji da se izoluje od loših namjera i podvala koje nas okružuju, neizbježne novinarske sujete i okreće se svijetu u kome vlada pozitivna energija.

- Danas je svuda oko nas prisutno mnogo podmetanja, zlobnih namjera, laži. Ostati u svemu tome normalan i raditi svoj posao, možda je i najteže postići. Ja na to sve reagujem tako što se izolujem i pokušavam raditi i misliti dobro. Motiv mi je uvijek bio i ostao uraditi u svakom danu nešto dobro. Što se tiče novinarske sujete, uvijek je bilo, i uvijek će je biti. Ja sam uvijek hvalila rad kolega koji mi se dopadne i nije mi bilo teško to kazati. Međutim, čini mi se da danas nema kolegijalnosti kakva je postojala ranije.

Kvalitetnog novinara, po mišljenju naše sagovornice, odlikuju upornost, znanje i posvećenost poslu koji su potkovani jakom ljubavlju. Neznanje je nedopustivo, posebno ako ne postoji ambicija da se ono izgradi ili upotpuni.

- Deprimira me kada vidim kako neke mlade kolege ne znaju i ne žele da znaju ništa što se dešavalo unatrag nekoliko godina. Griješe, to sve ide u program, osnov tog zanimanja ne znaju. Kvalitetan novinar mora paziti na svaku svoju izgovorenu riječ, mora se dobro pripremiti, prikupiti sve dostupne i nedostupne informacije o osobi sa kojom razgovara. Mora znati gdje je granica između uspješne novinarske priče i gluposti, i mora znati kada stati. Biti nepristojan prema sagovorniku da bi se pred očima drugih pokazao "velikim novinarom" nije uopće uspješan novinarski put.

Tako je profesionalizam u novinarstvu 21. vijeka doveden u pitanje. On je izražen uglavnom kod starijih kolega, smatra Prašović-Gadžo, jer mladi novinari treba još dosta znoja da proliju.

- Čast izuzecima, ali mnogo mladih novinara mora još dosta da uči i radi. Danas je sve brzina, žurba, priče se objavljuju bez detaljnog istraživanja. Ponekad me to sve nervira. No, novo vrijeme donosi nove medije. Internet preuzima pažnju, jer su nam informacije dostupne tokom cijelog dana, ne dobijemo ih tek navečer u pola osam. To je promjena koju moramo shvatiti.

A kako naša sagovornika uspijeva ostati vjerna profesionalizmu?

- Ja volim ovaj posao i potpuno sam mu posvećena. Ništa mi nije teško za sjajnu emisiju.

Velika je riječ novinara

Radeći dugi niz godina u TV novinarstvu, s kamerama se srodila. Emocije i afekte vješto skriva, što nije bio slučaj na počecima karijere.

- Sada, u ovim godinama, uglavnom se kontroliram. Ranije nije bilo tako. Ali, i ja popustim, pa sam tako nedavno u jednom intervjuu gotovo i zaplakala, jer me potresla priča mog sagovornika. Iako mnogima djelujem kao "oštra", zapravo sam veliki emotivac.

Intervju sa Tomislavom NikolićemIntervju sa Tomislavom Nikolićem
Uspjeha u karijeri Sanele Prašović-Gadžo je mnogo. Ipak, u razgovoru za naš portal izdvojila je jedan značajan momenat.

- Od svih intervjua koji su bili iznimno gledani, javljanja uživo pod avionskim bombama, ipak je najveći rezultat kada sam, zahvaljujući emisiji koju sam uradila, uspjela vratiti dvije porodice u njihov prijeratni dom. Godinama su tražili pravdu, dobijali pozitivne presude i rješenja, ali nisu mogli ući u svoje kuće. Eto, jedna prava emisija je učinila čudo. Taj trenutak njihove sreće, pozive i suze nikada neću zaboraviti. U takvim trenucima shvatite koliko je vaša riječ u poslu koji radite odgovorna i važna.


Naša sagovornica ne krije ni sagovornike koji su na nju ostavili najveći utisak. Među njima i je intervju sa predsjednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem, na koji su se pozivali mnogi svjetski mediji.

- Sjajan je bio bivši savjetnik američkog predsjednika Bila Clintona, Robert Gelbard. Radila sam tri intervjua s njim devedesetih godina i uvijek je bio direktan, precizan i sve što bi rekao, uistinu bi se i ispunilo za nekoliko dana. Vrlo je poseban bio i intervju sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem. Od prvog trenutka smo znali da ćemo ispričati veliku priču. Tako je i bilo.

Iako porodica i novinarstvo ponekad isključuju jedno drugo, ona se dobro snašla u tim ulogama. Jednom je otišla prilično daleko zarad zdravijeg odrastanja svoje djece, pa je dala otkaz.

- Imam veliku podršku supruga Nehrudina. I sada uglavnom sve usklađujem, jer sama biram koga, gdje i kada ću snimati. Dok sam radila na FTV nije bilo tako, pa sam zbog toga po rođenju druge kćerke, 2008. godine, dala otkaz na televiziji. Jednostavno nisam željela da i Hana, kao što je prethodno Lana, odrasta sa mojim roditeljima umjesto sa mnom.

Njen najveći ponos su njena djeca i brak, kaže ona, a živjeti u miru i stabilnoj porodici je najveća vrijednost.

Žene i šoping

Slobodne momente koristi za odmor uz knjigu i filmove, ili odlazak sa porodicom na planinu, more, neke svjetske destinacije. Putovanja su i dio profesije kojom se bavi, pa su se nanizale brojne destinacije koje su vrijedne pamćenja.

- Proteklog mjeseca sam bila u Hong Kongu i na Tajvanu. Taipei je poseban grad. Njujork isto tako, ali je Istanbul mjesto koje je na mene ostavilo poseban trag. Uvijek se lijepo osjećam kada tamo odem. Često sam u Beogradu i Ljubljani, bar jednom mjesečno.

Ne krije da zarađeni novac voli da potroši na dobar šoping i brendiranu odjeću.

- Žene i kartice (smijeh). Ja sam "slaba" na haljine bredova kao što su: "Donna Karan", "Goat", "Stella McCartney", na cipele: "Sergio Rossi" i "Gianvito Rossi", torbice: "Balenciaga", "Aleksander Wang" i D&G. Na to ide dosta novca...

Kada bi ponovo birala profesiju kojim će se baviti, Sanela Prašović-Gadžo nema dilemu. Kako kaže, sve bi isto uradila, jer novinarstvo je život. Ono što nije ostvarila do sada ova uspješna novinarka, a neće se smiriti dok to ne uspije, je intervju sa predsjednikom SAD-a.

Vedrana Džudža


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.