Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 30.03.2014.| 20:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Goran Babić, direktor Hypo banke - Spremno čekamo novog vlasnika

Goran Babić
Goran Babić, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank iz Banja Luke, za "Nezavisne novine" govori o budućem procesu prodaje bankarskog dijela poslovanja Hypo grupe u zemljama jugoistočne Evrope, interesovanju investitora, poslovnim rezultatima banke i snazi njenog kapitala kao ključne prednosti na domaćem tržištu.

Republika Austrija je zvanično potvrdila rok prodaje Hypo banaka u regiji jugoistočne Evrope. Šta će to značiti za Vaše klijente i tržište BiH?

- Kao što već domaća javnost zna, vlasnik naše Hypo grupe, Republika Austrija, zvanično je potvrdio da će Hypo banke u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori biti prodate do 2015. godine kako je i planirano, s tim da postoji mogućnost da se proces prodaje zaključi i prije isteka ove godine zbog pozitivnog odgovora zainteresovanih strana. U vezi s procesom prodaje Hypo banaka u regiji jugoistočne Evrope postoji značajno interesovanje investitora s kojima se odvijaju intenzivni razgovori.

Ovo je odlična vijest za tržište BiH, za našu banku i za naše klijente. Svaki novi investitor će htjeti da dalje širi poslovanje i mi smo se pripremili na to da budemo spremni za sljedeći nivo. Mi već od aprila počinjemo s lansiranjem novih i vrlo modernih proizvoda i usluga. Kapitalno smo najsnažnija banka u RS, koja ima bogato razgranatu poslovnu mrežu, te s oko 500 zaposlenih s pravom nastupamo kao jedna od najznačajnijih finansijskih institucija u zemlji.

Hypo banka je zabilježila gubitak u 2013. godini zbog primjene strože klasifikacije potraživanja i rasta troškova rezervisanja. Koliko su iznosile kreditne rezervacije Vaše banke i koliko su uticale na rezultat?

- Hypo Alpe-Adria-Bank iz Banja Luke je upravo zbog budućeg procesa reprivatizacije, te činjenice da smo dio grupacije koja je u 100% vlasništvu zemlje članice EU, uvela u 2013. godini dosta konzervativnije i strože principe ocjene rizika i strožu metodologiju u kreditnim rezervacijama, možemo reći strožu i od naše konkurencije. Tako da je ukupan trošak rezervacija izvršen samo u toku 2013. godine iznosio oko 70 mil KM. Naravno da je na poslovni rezultat direktno uticao ovako visok iznos rezervacija te je banka u 2013. imala negativan rezultat u iznosu od oko 66 mil KM. Sa druge strane, operativni rezultat banke u 2013. bio je pozitivan i u skladu je s planom, a što je pravi pokazatelj aktuelnog poslovanja banke te nam daje za pravo da planiramo ambiciozne ciljeve za ovu godinu.

Kako i na koji način planirate pokriti negativan rezultat?

- Banka će ovaj jednokratni negativni rezultat iz 2013. pokriti bez ikakvih poteškoća zahvaljujući snazi svog kapitala. Adekvatnost kapitala banke je preko 20%, što je daleko iznad zakonom propisanih standarda od 12%, te znatno iznad prosjeka bankarskog sektora RS, koji je po nama dostupnim posljednjim podacima iznosio ispod 17%.

Akcionarski kapital Hypo banke iz Banja Luke na kraju prošle godine iznosio je 156,9 mil KM, dok je ukupan kapital bio preko 200 mil KM. Upravo je snaga kapitala najbolji pokazatelj sigurnosti poslovanja bilo koje banke, a mi smo trenutno kapitalno daleko najsnažnija banka na tržištu RS.

Kakvi su prvi rezultati poslovanja u 2014. godini?

- Možemo reći da je naše poslovanje u prva dva mjeseca 2014. godine iznad plana, i vrlo smo zadovoljni ostvarenim rezultatom, koji je preko 2,5 mil KM.

Pomenuli ste uvođenje noviteta na tržištu. O čemu se konkretno radi?

- Početkom aprila na tržište ćemo lansirati Visa platnu karticu, koja će klijentima naše banke omogućiti beskamatnu otplatu na rate svih računa koje ovom karticom naprave prilikom kupovine na prodajnim mjestima, nezavisno od toga da li naša banka ima sklopljen ugovor s prodavcem. Takođe, omogućena je beskamatna otplata na rate i za plaćanja na Internetu, kao i za podizanje gotovine na bankomatima u zemlji i inostranstvu. Korisnici ove kartice imaće mogućnost da pozivom na Kontakt centar naše banke u toku obračunskog perioda sami odluče na koliko rata žele da podijele datu transakciju, a maksimalno na 12. Ovaj paket funkcionalnosti Hypo Visa kartice na rate biće unikatan na domaćem tržištu.

Hypo banka je jedna od vodećih kompanija u RS po pitanju visine uplaćenih poreza i doprinosa i redovnog dostavljanja poreskih prijava Poreskoj upravi RS. Kako gledate na javnu objavu ovakvih spiskova?

- Hypo banka iz Banja Luke je u potpunosti orijentisana prema poštivanju svih zakonskih propisa, samim tim redovna uplata poreskih obaveza je oduvijek bila prioritet naše banke. Naš skromni doprinos po ovom pitanju vidimo i u činjenici da Hypo banka posluje s klijentima koji redovno izmiruju sve svoje obaveze prema državi, te da redovno kontrolišemo ispunjavanje navedenih obaveza naših klijenata i na taj način dodatno promovišemo naš moto društveno odgovorne kompanije. Naravno da smo svjesni situacije i tržišta u kojem poslujemo, a to je da veliki broj firmi ima značajne probleme s likvidnošću i da otežano izmiruju svoje obaveze prema državi, ali i svojim zaposlenima, dobavljačima, kao i svojim povjeriocima, u koje spadaju i banke. Smatramo da je neophodno da cjelokupna zajednica treba da preuzme svoj dio odgovornosti za unapređenje uslova poslovanja, što će dovesti i do poboljšanja likvidnosti privrede, samim tim i naplate obaveza prema državi, te u tom svjetlu vidimo i postupak Poreske uprave RS.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 28.03.2014.)


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.