NavMenu

Michael Muller, predsjednik Udruženja banaka BiH - Udio nekvalitetnih kredita je na zabrinjavajućoj razini

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 13.03.2014. 09:50
Komentari
Podeli

Michael MuellerMichael Mueller

Generalni direktor Raiffeisen banke BiH, Michael Mueller, tijekom ove godine će, kao predsjednik Udruženja banaka BiH, predstavljati bankarsku zajednicu BiH. Već na početku mandata najavio je provođenje aktivnosti kojima je cilj rješenje aktualne problematike, te kako bi se dalje ojačavao bankarski sektor i unaprijedilo poslovno okruženje. Aktivnosti će, pored ostalih, biti fokusirane na pitanje nekvalitetnih kredita s kojim se suočava kompletan bankarski sektor.

Upravni odbor UBBiH dao Vam je povjerenje i jednoglasno su Vas izabrali za predsjednika ovog Udruženja za 2014. godinu. Koji su Vaši planovi i što će Vam biti prioriteti tijekom mandata?

- Vrlo rado sam prihvatio u funkciji predsjednika Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini, tijekom ove godine predstavljati bankarsku zajednicu, pri tome imajući na umu veliku odgovornost koju sam preuzeo ovom funkcijom. Očekujem da će ovo biti dinamičan mandat u vrlo dinamičnoj godini, tijekom koje će se Udruženje nastaviti baviti temama kojima se kontinuirano bavi i koje su aktualne već neko vrijeme, kao što su oblast pravne regulative i harmonizacija zakonskih rješenja, zatim usvajanje novih zakona o bankama najavljeno za sredinu ove godine, te usvajanje novog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Pored navedenog, naše aktivnosti će biti fokusirane na pitanje nekvalitetnih kredita s kojim se suočava kompletan bankarski sektor.

Očekuje nas i veliki broj javnih rasprava o aktualnim temama, a uzevši u obzir da je pred nama godina u kojoj se očekuje implementacija obveza prema Međunarodnom monetarnom fondu, preuzetih Pismom namjere i dodacima uz taj dokument, a posebno u vezi s očuvanjem stabilnosti financijskog sektora. Između ostalog, tu izdvajam teme kao što su uspostavljanje agencija za otkup potraživanja, uređenje s aspekta supervizije, poreza, računovodstva, uspostavljanje sekundarnog tržišta loših kredita, te konzistentnost i usklađenost zakonskih propisa.

Cilj ovakvog usmjeravanja naših aktivnosti je rješavanje aktualne problematike, daljnje jačanje bankarskog sektora i unapređenje poslovnog okruženja.

Već je poznato da razina nekvalitetnih kredita u bankama u BiH raste. Koliki je trenutno udio takvih kredita u ukupnim kreditima banaka BiH? Koje su mjere koje se trebaju poduzeti kako bi se riješio ovaj problem?

- Trenutačni udio nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima na razini bankarskog sektora, prema raspoloživim podacima, iznosi oko 15%, što je, ipak, zabrinjavajuća razina, koji kao takav predstavlja ključnu osjetljivost našeg financijskog sustava. Trendu rasta loših kredita, unatoč činjenici da je bankarski sustav ostao stabilan, doprinosi složena ekonomska situacija, stoga je ovo pitanje koje nije lako rješivo i o kojem ćemo u sljedećem razdoblju posebno voditi računa, nastojeći doprinijeti rješavanju ove problematike. Za rješavanje ove problematike važan je intenzivan i kontinuiran dijalog banaka i nadležnih institucija. Banke mogu doprinijeti rješavanju pitanja nekvalitetnih kredita kroz izmjene vlastitih organizacijskih struktura, unaprjeđenje funkcija upravljanja rizicima, sustava ranog upozoravanja, praksi upravljanja nekvalitetnim kreditima, kao i razvoj vlastitih kadrova, adekvatna i pravovremena rezerviranja, objektivnu evaluaciju kolaterala i dr., dok nadležne institucije poduzimaju potrebne korake u pravcu provođenja i kontinuiranog poboljšanja stres-testova i monitoringa nad bankama. Pored navedenog, potrebne su i dodatne aktivnosti na planu regulatornog okvira kao i na uspostavljanju različitih mehanizama za ubrzanje procesa, eventualno i uspostavljanje posebnih sudova, kako bi se stvorilo okruženje za rješavanje ovog pitanja.

Bankarski sektor u BiH se u posljednje vrijeme pokazao stabilnim. Koja je Vaša ocjena?

- Bankarski sektor, i pored otežanih uvjeta za poslovanje, kontinuirano uspijeva zadržati stabilnost, visoku likvidnost i adekvatnu kapitaliziranost. Povjerenje u banke i njihovu stabilnost dodatno je ojačano u godini koja je za nama, čemu svjedoče podaci o konstantnom rastu štednje – ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH su, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, s 31.12.2013. godine iznosili 8,36 mlrd KM, što predstavlja rast od 9,3% na godišnjoj razini i najveći je zabilježeni iznos depozita do sada.

Što očekujete za bh. bankarski sektor i općenito ovdašnju ekonomiju u 2014.?

- Bankarski sektor je usko povezan s realnim sektorom, stoga će sve teškoće s kojima se suočava gospodarski sektor imati utjecaj i na njega. Ipak, ekonomske prognoze za 2014. su nešto pozitivnije, gdje se očekuje nastavak trenda ekonomskog oporavka započetog u protekloj godini, s očekivanom stopom ekonomskog rasta od 1,5%. Ključni pokretač ovog rasta su, prije svega, domaće investicije, ali i očekivani priljev stranih investicija, kao i utjecaj poboljšanja vanjskog okruženja, odnosno prognoziranog oporavka u eurozoni. Ono što 2014. godini čini dodatno izazovnom za sve poslovne subjekte je činjenica da se radi o izbornoj godini, što s jedne strane može značiti šansu za nove projekte i investicije, ali istovremeno donosi određenu neizvjesnost. Ipak se može reći da se tijekom ove godine ne očekuju značajni preokreti kada je riječ o uspostavljanju ekonomskih strategija i politika na bh. tržištu.

Bankarski sektor će i u tekućoj godini nastaviti kako pružati potporu stanovništvu, tako i davati doprinos rastu i razvoju bh. ekonomije, svakako vodeći pri tome računa o kontroli rizika, u nastojanju da, kao i do sada, zadrži sve faktore koji ga čine najbolje organiziranim i najzdravijim sektorom u BiH.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta "Dnevnog lista" od 10. 03.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura

Uspostavlja se Ekološka mreža RS - Vlada utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti prirode

Vlada Republike Srpske utvrdila je juče, na 66. sjednici u Banjaluci, Prijedlog zakona o zaštiti prirode. Prijedlog zakona je usklađen sa strateškim dokumentima i Prostornim planom Republike Srpske. Prijedlog ovog zakona izrađen je da bi se obezbijedila kontinuirana zaštita prirodnih dobara, a s obzirom da je došlo do značajnog povećanja zaštićenih područja, jedan od prioritetnih ciljeva ovog prijedloga zakona je unapređenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.