NavMenu

Valentin Ilievski, generalni direktor kompanije "Messer" u BiH - U TBF u Banjoj Luci otvorićemo podružnicu, distributivni centar i punionicu

Izvor: eKapija Utorak, 24.12.2013. 14:31
Komentari
Podeli

Valentin IlievskiValentin Ilievski

Godinu u kojoj je obilježio 15 godina poslovanja u BiH, "Messer" završava uspješno. Slijedeće godine kompanija će proširiti kapacitete i uložiti oko 3 mil EUR u razvoj tehnologija, edukaciju stručnih kadrova, logistiku i prodajni sektor u Tehnološkom biznis parku u Banjoj Luci, koji bi trebalo da bude izgrađen do jeseni 2014. godine.

"Messer" je u Bosni i Hercegovini među najvećim stranim investitorima sa ukupnim ulaganjem od 100 mil KM. Kompanija je napravila dvije fabrike, tri svoja preduzeća ("Messer BH Gas", "Messer Tehnoplin", "Messer Mostar Plin"), tri punionice i pet distributivnih centara, i sve to, kako kažu, u skladu s modernim svjetskim trendovima u primjeni novih tehnologija.

Ova kompanija, koja ima 101 zaposlenog, dobitnik je priznanja za najvećeg stranog investitora kojeg dodjeljuje FIPA, dok je generalni direktor Valentin Ilievski nekoliko puta proglašen menadžerom godine u BiH i regiji jugoistočne Evrope.

Prvi čovjek Messer"-a u intervjuu za portal "eKapija.com" govori o ovogodišnjim rezultatima i planiranim investicijama u 2014. godini.

eKapija: Kada očekujete ulazak "Messer"-a u Tehnološki biznis park (TBP) u Banjoj Luci?

- Naš ulazak u TBP u Banjoj Luci ne zavisi od nas, naše volje i naših investicija, nego od struktura koje vode taj projekat. Neophodno je da se prvo usvoji Regulacioni plan, a prema našim saznanjima to će biti u martu 2014. godine. Nakon toga mi možemo krenuti s gradnjom "Messer"-ovih kapaciteta. Mi smo već odabrali parcelu, napravili plan izgradnje, odredili koje objekte i s kojom namjenom pravimo i samo čekamo zeleno svjetlo da krenemo u realizaciju.

eKapija: Koja proizvodnja je predviđena u tom pogonu?

- U Banjoj Luci ćemo napraviti našu podružnicu, distributivni centar i punionicu. Otvorit ćemo skladišta, adminstrativne odjele i usavršavati tehnologije neophodne za rad naših proizvodnih postrojenja. U drugoj fazi ćemo izgraditi punionicu za kisik, dušik, argon i CO2, koja će snabdijevati kupce u Republici Srpskoj. Zatim ćemo u Tehnološkom biznis parku razvijati naše stručne potencijale, "know how" i raditi na edukaciji za specijalne struke kao što je zavarivanje. To spada u fazu 3 našeg projekta koji ćemo realizirati zajedno sa Univerzitetom u Banjoj Luci. Riječ je, dakle, o školovanju novih kadrova za zavarivanje, kao i osposobljavanju za rukovanje tehnologijom specijalnih plinova.

eKapija: Koliko ste zadovoljni proizvodnim pogonima u Zenici i Sočkovcu tokom 2013?

- Naša kompanija je izgradila dvije fabrike u BiH – Kisikanu u Zenici 2009. godine i postrojenje za razlaganje CO2 u Sočkovcu. Jednostavno rečeno, sve što proizvedemo to i prodamo. Svi naši kapaciteti u obje fabrike su iskorišteni do maksimuma. Da su kapaciteti veći, mi bismo s prodajom i njih stigli. Nakon našeg najvećeg investiranja 2009. godine od 40 mil KM kada smo izgradili najmoderniju kisikanu u ovom dijelu Evrope, izgradnja fabrike CO2 u Sočkovcu manifestira našu riješenost da ovdje kreiramo stabilne temelje proizvodnje, ali i izvoza. Posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je kompletan proizvodni kapacitet te fabrike na godišnjem nivou od 7.200 tona bio rasprodat i prošle godine kada smo fabriku pustili u pogon kao i ove godine.

eKapija: Kako napreduje plasman "Messer"-ovih proizvoda u inostranstvo? Gdje ste najviše izvozili tokom ove godine?

- Mi smo prezadovoljni prodajom CO2, ali i drugih plinova, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Prodaja je u odnosu na 2012. rasla za 4%, a izvoz je doživio rast od 20%. U tim parametrima ćemo se kretati i u 2014. godini. Mi izvozimo u tri zemlje - Hrvatsku, Mađarsku i Sloveniju, i sve što je planirano za izvoz, mi eksportiramo i prodajemo. Tako ćemo i slijedeće godine ova tržišta snabdijeti sa 50% od naše ukupne proizvodnje argona.

eKapija: Kakve su mogućnosti za izvoz na nova tržišta?

- Naša proizvodnja nam za sada omogućuje da svojim proizvodima opskrbimo navedena tržišta. Sve je matematički ukalkulirano i tačno raspoređeno na naše kupce u BiH i u inozemstvu. Širenje proizvodnje je moguće tek onda kada se otvore nove mogućnosti za investiranje.

eKapija: Sa kojim kompanijama surađujete na domaćem nivou?

- Mi surađujemo sa nekoliko velikih kompanija koje su pokazale do sada svoju riješenost da rade na svjetskom nivou. Naši plinovi su njihova "hrana". Naravno mi opskrbljujemo i razne druge klijente, od bolnica, malih proizvođača do pojedinaca, i tako već 15 godina u Bosni i Hercegovini, a 115 u svijetu.

eKapija: Sa kojim izazovima u poslovanju se suočavate u BiH?

- Sa mnogim izazovima, od preglomaznog birokratskog aparata i nefunkcionalne vlasti na svim nivoima države, do kočnica u motivaciji kadrova i ekonomski nestabilnog ambijenta za strana ulaganja. Ne vidim ovdje interesovanje za promjenu nabolje. Niko ništa ne želi da mijenja u bosanskohercegovačkom društvu. A ako ne tražite promjene i pritom i ne reskirate ne možete ni očekivati progres, napredak, bolje sutra.

"Messer" ulaže danas za bolje i sigurnije sutra. Stoga, kad uđemo na neko novo tržište nama nije najbitniji profit koji će neminovno doći kad napravimo atmosferu pogodnu za razvoj i stabilnost. "Messer" u BiH nastavlja širenje svojih postojećih aktivnosti, otvara nova tržišta, modernizira svoje proizvodne i distributivne kapacitete i investira u nove projekte. Nama je, prije svega, važno da svako naše ulaganje bude ulaganje u zemlju i njene mlade, obrazovane kadrove.

eKapija: Koji su planovi Vaše kompanije za 2014?

- U 2014. mi ćemo nastaviti s investicijama. Izdvojili smo 2,7 mil EUR i njih ćemo uložiti u gradnju naših kapaciteta u Tehnološkom biznis parku u Banjoj Luci. Također, moderniziraćemo tehnologiju u Zenici, izgraditi rashladni toranj, podići nivo modernizacije u logistici i nastaviti prepoznatljive ekološke projekte. Naša intencija je da intenziviramo edukaciju kadrova, što je primarni cilj svake uspješne kompanije. Obrazovanje je temelj naprednog društva i mi smo voljni u BiH ulagati u projekte kao što je "...be better" kojim se omogućava mladim ljudima sticanje uvida u nove tokove inženjeringa i stalna naobrazba u tom smjeru.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.