Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.12.2013.| 16:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Michael Mueller, direktor Raiffeisen banke - Važno je ostati čovjek

Michael Mueller
Kaže da recept za uspjeh leži u profesionalnom obavljanju aktivnosti, posmatranju stvari onakvim kakve one i jesu, "logično, bez puno filozofije i bez suvišnog komplikovanja". Divi se ljudima koji su uprkos činjenici da su uspješni ostali prizemni, društveno osjetljivi i humanitarno aktivni. Rad sa ljudima vidi kao najljepši dio svog posla, a poslovni izazovi za njega znače pozitivnu promjenu.

Michael Mueller je u Raiffeisen banci u BiH već 13 godina, tj. od početka rada ove banke u našoj zemlji. Njegov staž u Raiffeisen grupaciji započeo je u Beču, gdje je prvi put ušao u tu banku. Nakon Austrije, od 1991. godine, radio je na različitim pozicijama u predstavništvima u Italiji, Francuskoj i Hrvatskoj. Posebno pamti jedan trenutak dok je radio u Italiji.

- Kada sam bio zaposlen u Raiffeisen predstavništvu u Milanu, 1994. godine pozvao me kolega koji je radio na projektu osnivanja Raiffeisen banke u Hrvatskoj. Predstavio mi je projekat, a ja sam usput komentarisao kako zvuči zanimljivo. Već narednog dana kolega me ponovno pozvao i pitao me za pojašnjenje šta znači za mene "zanimljiv projekat". Ja sam njemu uzvratio: "A šta znači to što Vi mene zovete i pitate za mišljenje o ovom projektu?" – kaže na početku razgovora za portal "eKapija.com" Michael Mueller.

Nakon toga, kaže, sve se odvijalo u sekundi – kolega mu je objasnio da traže čovjeka koji bi se preselio u Hrvatsku.

- Rekao sam kako smatram da bi to bio interesantan posao za mene i već idući dan me nazvao CEO bivšeg RZB-a iz Austrije i čestitao mi na novom poslu.

Uspješna liderska pozicija

Mueller je doktorirao na pravnom fakultetu u Gracu, uporedo studirajući ekonomiju i odrađujući praksu u sudu. Na Ekonomskom fakultetu završio je A nivo. Kada je riječ o visokom obrazovanju, stekao je određene pouke.

- Smatram da bi trebalo da se mladi čovjek već tokom studiranja fokusira na ono što mu je potrebno za budući poslovni život i na taj način formira dobru podlogu za isti. Dakle, rekao bih da je zaista važno završiti fakultet u što kraćem roku, odnosno izvući iz fakulteta ono što smatrate da će biti važno u poslu, ali ne zadržavati se pretjerano i predugo na studiranju, kako bi se što prije moglo početi zaista raditi i primjenjivati stečena znanja, te stjecati radna iskustva.

Iskustvo, profesionalno znanje i uspješno vođenje Raiffeisen banke u BiH prepoznali su oni koji su mu dodjelili Kristalnu prizmu za najuspješnijeg menadžera u bankarstvu. Jednako je ponosan i na nju, kao i na ostala priznanja koja stižu na adresu ove banke u Sarajevu.

- Svaka nagrada za mene predstavlja uspjeh svih zaposlenika, odnosno našeg kompletnog tima i daje nam podstrek da se još više trudimo u budućnosti i unapređujemo našu uslugu.

U vezi sa svojim radom, ponosan je na činjenicu da su svi zajedno u Raiffeisen banci doprinjeli da postanu i ostanu lider na tržištu.

- Nije lako dostići, ali ni zadržati lidersku poziciju. Činjenica da je Raiffeisen banka ne samo najveća pojedinačna banka u BiH prema visini aktive, nego i prema iznosu dioničkog kapitala, govori o snazi Raiffeisen grupacije i dodatno potvrđuje našu posvećenost poslovanju na ovom tržištu i naravno klijentima, koji su u centru naše strategije.

I znanje i čovječnost

"Samo naprijed" je njegov životni moto, a najvećim uspjehom smatra postignuto zadovoljstvo, "to što sam ispunjen i zadovoljan". Kod svojih saradnika najviše cijeni iskrenost i poštenje, koji za njega predstavljaju najveću vrijednost u međuljudskim odnosima, a raduje ga to što svi idu u istom pravcu i teže ostvarenju zajedničkog cilja.

Na pitanje kome najviše vjeruje, njegov odgovor glasi "Pa kome drugom ako ne sebi?", a kada smo ga pitali šta je sve potrebno posjedovati da bi se stekla pozicija uspješnog menadžera, navodi:

- Najprije, potrebno je steći profesionalno znanje, a osim toga posjedovati i usavršavati menadžerske vještine. Također, potrebno je imati dobre komunikacijske sposobnosti. I naravno - prije svega biti i ostati čovjek, skroman, iskren i prizeman.

Uvijek priroda

Zadovoljstvo i uspjeh smatra najvažnijim i u poslovnom i u privatnom životu.

Kada želi da se odmori od obaveza i stresa, bira prirodu, "i to od nula do 5.000 metara nadmorske visine". Kaže nije važno da li je more ili planina, priroda je uvijek prvi izbor.

Voli da planinari, skija ili ode na jedrenje.

Žuta tabija tokom tradicionalnog godišnjeg prijema Raiffeisen banke u okviru Sarajevo Film Festivala je njegovo omiljeno mjesto u tom gradu.

Onome ko prvi put dolazi u BiH samo kaže "bićete pozitivno iznenađeni".

Biografija

Michael Georg Mueller je 1984. godine diplomirao na Pravnom fakultetu u Gracu, a 1986. završava nivo A Ekonomskog fakulteta.

Dugogodišnji radni angažman stekao je na rukovodećim pozicijama u kompanijama "Dataline" u Beču, Raiffeisen Zentralbank Austria takođe u prestonici Austrije, zatim u "Hoffman Aircraft", Wr. Neustadt.

Radio je i u NMB banci u Beču, u Milanu i Parizu u Raiffeisen Zentralbank Austria, a prije dolaska u Raiffeisen Osiguranje u Sarajevo, profesionalno iskustvo dopunio je radom u Raiffeisenbank Austria u Zagrebu.

Za člana Upravnog odbora Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina imenovan je 2000. godine, a od septembra 2001. do juna 2005. vršio je i funkciju predsjednika Nadzornog odbora Raiffeisen Osiguranje Sarajevo. U martu 2007. godine preuzeo je funkciju generalnog direktora Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina.

Teodora Brnjoš

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.