NavMenu

Ensad Karić, direktor JP "Autoceste FBiH" - Do kraja 2014. imaćemo 102 kilometra autoputa u Federaciji

Izvor: eKapija Utorak, 10.12.2013. 15:19
Komentari
Podeli

Ensad KarićEnsad Karić

Autoputevi u Bosni i Hercegovini već godinama su "top tema" u bh. medijima. Najčešće su to negativni konteksti, no situacija nije baš tako "mračna", tvrdi u intervjuu za portal "Radiosarajevo.ba" Ensad Karić, direktor JP "Autoceste Federacije BiH", iako priznaje da je "negodovanje javnosti razumljivo".

Međutim, njegove su riječi kako će FBiH do kraja sljedeće godine imati 102 kilometra autoputeva, govori otvoreno o istragama SIPA-e, zašto vjeruje da idemo u korak sa trendovima u građevinarstvu, te naglašava kako su, ipak, finansije najvažniji faktor ovih projekata – a svi znamo finansijsko stanje u Bosni i Hercegovini.

Kada je riječ o autocestama FBIH, što je planirano i gdje stojimo sa implementacijom?

- Prije svega, zadovoljstvo mi je istaći da smo u protekle dvije godine ispunili aktivnosti predviđene našim poslovnim planom. Kao rezultat ovih aktivnosti usmjerenih na gradnju najznačajnijeg državnog projekta, Koridora Vc, izgrađeno je i u prometu je trenutno 52 kilometra autoceste, a u gradnji je 50 kilometara na 6 aktivnih gradilišta Vlakovo – Tarčin, Zvirovići – Kravice, Svilaj – Odžak, Drivuša – Gorica, Gorica – Bilješevo, LOT 3 Sarajevske zaobilaznice. Naš plan je da do kraja iduće godine završimo sa izgradnjom i pustimo u promet 102 kilometra autoceste.

Šta možemo očekivati u narednim godinama: koliko kilometara autoputa, koji su najvažniji pravci i sl?

- Mi trenutno radimo i na pripremi izgradnje dodatnih 80 kilometara autoceste čiji bi početak izgradnje bio 2014. i 2015. godine. Riječ je o dionicama Počitelj – Zvirovići, Drivuša-Donja Gračanica, Tarčin-Konjic, gdje je u toku ili izrada glavnog projekta ili se završava otkup zemljišta i u toku je osiguravanje novih sredstava putem međunarodnih finansijskih institucija.

Na dionici Žepče-Doboj Jug će se prvi put krenuti sa primjenom modela finansiranja putem javno-privatnog partnerstva.

(Foto: Jpautoceste.ba)

Sve su se češće i izraženije kritike javnosti na dinamiku radova u FBiH u odnosu na regiji. Da li su kritike osnovane – ako jesu, u čemu je razlog, a ako nisu, kako odgovarate na to?

- Potpuno je razumljivo negodovanje javnosti povodom dinamike izgradnje imajući u vidu da se u posljednjih 15 godina izgradilo svega 37 kilometara autoceste. U posljednje dvije i po godine JP "Autoceste FBiH" su počele gradnju 65 kilometra od čega je već završeno 19 kilometara, a kako sam već naglasio pripremamo izgradnju dodadnih 80 kilometara.

Naš stav je da se mora intenzivirati izgradnja autoceste kako bi građani naše zemlje napokon imali izgrađen autoput i kako bi se vozili dionicama koje su odavno trebale biti završene. Zbog toga smo i preuzeli izgradnju dijela Sarajevske zaobilaznice LOT 3 kako bi spojili izgrađeni dio autoceste sa dionicom koja je u izgradnji Vlakovo – Tarčin i kako bi imali u jednom komadu 80 kilometara autoceste. Preuzeli smo i izgradnju međunarodnih graničnih prijelaza Bijača na jugu i Svilaj na sjeveru. Odgovorno tvrdim da su svi uposleni u JP "Autoceste FBiH", među kojima su brojni inženjeri i stručnjaci, posvećeni provedbi svih projekata kako bismo što prije u promet pustili i posljednji metar na Koridoru Vc.

No, bitan faktor koji određuje dinamiku jesu finansije. Do sada je u Koridor Vc investirano 1,275 mlrd KM, a za dovršetak projekta je potrebno još 3,5 do 4 milijarde eura, što daje prilično jasniju sliku o realnim mogućnostima. Ovdje bih pozvao sve zainteresirane da se posjetom našoj web-stranici ili stranici na Facebooku redovno informiraju o aktuelnostima i uvjere da oko 90 bh. kompanija sa skoro 5.000 radnika vrijedno rade na ovim spomenutim dionicama.

Da li možete komentirati istragu SIPA-e vezanu za Sarajevsku obilaznicu? Da li se vode slične akcije – ako nam možete otkriti?

- Sve u vezi sa istragom SIPA-e za Sarajevsku zaobilaznicu morate pitati JP "Ceste FBiH" jer je to u njihovoj nadležnosti. U medijima su se pojavili i tekstovi da je SIPA izuzela dio dokumentacije vezano za dionice koje gradi JP "Autoceste FBiH". Želim da istaknem da mi imamo izuzetno korektnu saradnju sa predstavnicima SIPA-e i apsolutno smo im na raspolaganju. Ipak, ovdje se radi o velikim investicijama i dobro je da se kontroliše sva dokumentacija.

Ensad KarićEnsad Karić

Koliko ste zadovoljni kvalitetom bh. autoputeva?

- Kvalitet izgrađene autoceste je na visokom nivou. Mi pratimo razvoj tehnologije koja će krajnjim korisnicima autoceste pružiti nivo usluge koji je adekvatan međunarodnim standardima.

Gdje je BiH izrazito jaka u industriji gradnje puteva, a koje su nam slabosti?

- Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da su domaće kompanije, prije svega "Euro-Asfalt" i ŽGP kvalitetnim radovima na Koridoru Vc dobili međunarodne reference i konkurentniji su i na drugim tržištima. Zbog konfiguracije terena koja je izuzetno zahtjevna, Koridor Vc odlično je mjesto za primjenu najsavremenijih građevinskih tehnologija i mi već sada znamo da se na njemu grade izuzetno zahtjevni objekti, koji će služiti na čast i ponos i našim građevinarima i našoj zemlji.

Na poddionici Zvirovići - Kravica posedno se izdvaja most Studenčica ukupne dužine preko 500 metara i visine preko 90 metara. Tunel 1. mart odnosno poddionicu Gorica – Bilješevo izvode domaće kompanije koje su izgradnjom ovog tunela po prvi put stekle reference za izgradnju tunela na autocesti. Tunel Vijenac, dužine skoro tri kilometra najduži je tunel u Bosni i Hercegovini i bit će jedan od najmodernijih i najopremljenijih tunela u regionu, a ujedno predstavlja jedan od trenutno najzahtjevnijih objekata na Koridoru Vc. Završetak tunela je planiran u maju 2014. godine čime će se modernom autocestom spojiti dva privredna subjekta Sarajevo i Zenica.

Imajući u vidu sve ovo rečeno, vjerujemo da idemo u korak sa trendovima u građevinarstvu, a bh. kompanije svakim danom dokazuju da efikasno, kvalitetno i u zadatim rokovima izvršavaju povjerene poslove.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portal www.radiosarajevo.ba od 10.12.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.