NavMenu

Dragan Savanović, direktor "Željeznica RS" - Smanjeni gubici, nastavljen remont

Izvor: eKapija Petak, 22.11.2013. 12:08
Komentari
Podeli
Dragan SavanovićDragan Savanović
Na bazi devetomjesečnog obračuna poslovanja "Željeznice Republike Srpske" (ŽRS) zabilježile su za 2,7 mil KM manji gubitak u odnosu na isti period prošle godine, što ukazuje na racionalnije poslovanje i smanjenje troškova, ističe generalni direktor ŽRS Dragan Savanović, a prenosi "Indikator.ba".

Savanović naglašava da do smanjenja gubitaka nije došlo zbog povećanja cijene prevoza, već zahvaljujući racionalizaciji rada i troškova.

On je precizirao da ŽRS najviše ulažu u infrastrukturu i poslove operacije, te najavio da bi ovih dana trebalo da bude raspisan tender za izbor izvođača za nastavak signalizacije na pruzi Doboj – Banja Luka i revitalizaciju osiguranja na pruzi Doboj – Šamac.

Za to su predviđena neutrošena sredstva iz kredita Evropske investicione banke, preostala iz prethodnog projekta, u iznosu od 20.000.000 EUR, a posao će početi na proljeće.

Savanović navodi da se na nivou javne korporacije "Željeznice BiH" priprema dokumentacija za remont pruge na koridoru "5C", Šamac – Doboj – Sarajevo – Mostar – Čapljina i da su za taj posao potrebna dodatna kreditna sredstva.

Od infrastrukturnih radova nastavlja se i remont pruge od Banja Luke preko Prijedora, Novog Grada do hrvatske granice, te prema istoku ka Srbiji.

Ostaje još elektrifikacija pružne mreže tamo gdje to do sada nije urađeno, a postojeću mrežu neophodno je obnoviti i remontovati, jer to nije urađeno proteklih 30 godina. Investicije u poslove operacija su neophodne, jer je vozni park dotrajao.

- Vučna sredstva elektro tipa su prosječne starosti više od 38 godina, a dizel-lokomotive više od 45 godina. Do isporuke novih mašina, postojeće treba remontovati i održavati u voznom stanju - napominje Savanović.
(Foto: Milica Stevuljević)

U decembru je predviđena rasprava o finalnoj verziji studije "Revitalizacija putničkog prevoza", koja predviđa nabavku modernijih elektromotornih i dizel motornih garnitura za prevoz putničkog saobraćaja, koja će, ako dobije "zeleno svjetlo", biti proslijeđena u resorno ministarstvo.

Kada je riječ o vagonima za teretni saobraćaj, postoji kreditna linija kojom bi se, uz saglasnost Vlade Srpske, u narednoj godini krenulo u nabavku do 240 novih vagona, čime bi bilo popravljeno trenutno stanje.

Kako navodi "Indikator.ba" osim investicija u vučna sredstva i prugu, neophodno je obnoviti i stanične objekte, jer, osim u Banja Luku i Doboj, malo je ulagano u očavanje drugih staničnih objekata.

Savanović navodi da se mogu smanjiti troškovi radnika u okolnostima kada postoji višak radne snage, nepovoljna kvalifikaciona struktura i neodgovarajuće starosno doba.

- Optimalan broj radnika koji bi zadovoljili sadašnji obim poslova jeste 3.000, a trenutno ih je 3.400 - rekao je Savanović, podsjećajući da je napravljen program prekvalifikacije, koji je upućen Vladi na odobrenje.

On smatra da položaj ŽRS i "Željeznica FBiH" nije u gorem stanju u odnosu na željeznice u regionu, odnosno u zemljama bivšim članicama nekadašnje Jugoslavije. Savanović ocjenjuje da su ŽRS u boljem stanju nego željeznice u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Savanović, ipak, upozorava da postoji opravdana bojazan da željeznice u regionu postanu "slijepo crijevo" u saobraćaju.

Još je prisutan "Koridor 5", i to njegov krak "5C" kroz BiH do Luke Ploče i "5B": Budimpešta – Luka Rijeka, jer Evropi je važna Jadranska obala i njene luke, dok je veza istok – zapad totalno zanemaren.

- Bilo bi potrebno da vlade bivših jugoslovenskih država što prije preduzmu nešto, jer će doći do problema za njihove privrede i samim tim biće osujećen razvoj - zaključuje direktor ŽRS Dragan Savanović.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.