NavMenu

Neven Subotić, fudbaler - Povratak korijenima

Izvor: B92 Subota, 09.11.2013. 18:23
Komentari
Podeli

Neven SubotićNeven Subotić

Neven Subotić, defanzivac "Borusije" iz Dortmunda i reprezentativac Srbije, rođen je u Banja Luci 1988. godine, a sa četiri godine iz grada na Vrbasu seli se u njemački grad Šomberg.

Njegov otac Željko igrao je fudbal u Mariboru iz Ljubljane, da bi usled teške situacije morao da prekine profesionalnu karijeru i počne da se bavi teškim fizičkim poslovima, dok je majka radila kao čistačica i u domovima za stare.

- Za Srbe iz Bosne je normalno da rade poslove ovakvog tipa kada su ilegalno u Nemačkoj, jer drugačiji poslove nije ni realno da tražite - kaže Neven i dodaje, -Roditelje sam viđao samo kasno uveče, jer su gotovo sve vrijeme radili kako bi pomogli rodbinu u domovini.

Boravišna viza je Subotićima istekla 1999. godine, pa su ponovo bili prinuđeni da se sele, a ovoga puta odlučili su se za Ameriku i Solt Lejk Siti, prije nego za deportaciju u BIH. Godinu dana kasnije porodica Subotić se seli na Floridu, zbog obećanja datog Nevenovoj starijoj sestri Nataliji koja je željela da pokuša kroz akademiju Nika Bolitijerija da postane profesijonalna teniserka.

Što se Nevena tiče, on je imao velikih problema da nađe tim u kome bi trenirao, jer je nivo fudbalske kulture u SAD tada bio na veoma niskom nivou. U početku je trenirao u parku sa ocem, da bi posle nekoliko pokušaja umalo odustao od fudbala.

- Ma, taj sistem je stvarno smješan. Nema reda, pravila, ničega... U svakoj ekipi imali ste po jednog igrača koji nije znao apsolutno ništa, ali kako niko nije želio da bude trener, obično su očevi takvih momaka preuzimali brigu nad timom. Dalji sled događaja vam je jasan - ističe Subotić.

Ipak, upornost u obližnjem parku se isplatila. Jednog popodneva trener jedne od ekipa, koje su u blizini igrale meč, pozvao je Subotića da im se pridruži i tada je sve krenulo.

Ispostavilo se da je pomenuti trener u tom trenutku bio na poziciji pomoćnog trenera nacionalnog tima Sjedinjenih Američkih Država do 17 godina, da bi sledeće stanica u razvitku stamenog defanzivca bio trening centar SAD. Neven je vrlo brzo pokazao zavidan kvalitet, da bi ga na turniru u Holandiji primjetio britanski fudbalski agent Stiv Keli, koji mu je predložio probu u Majncu – na čijem je čelu u tom trenutku bio upravo Jirgen Klop.

- Dok sam bio u SAD nisam ni pomišljao na mogućnost da zaigram za neki tim u Njemačkoj, jer sam bio hiljadama kilometara daleko. Ali, imao sam dosta sreće i zahvalan sam što je tako.

U međuvremenu, 2005. godine igrao je na svjetski priznatoj IMG fudbal akademiji, da bi narednu godinu igrao za Saut Florida Bulse.

Subotić sa velikom strašću i poštovanjem priča o svom treneru, ili mentroru kako ga on doživljava, koji ga je 2008. poveo zajedno sa sobom u ekipu "Dortmunda".

- On svojim stavom tjera svakog pojednca da pretrči još jedan kilometar, da još jednom ukliza, vrati se... Statistika mu je jako bitna, obraća pažnu na svaki detalj. Svoj koncept zasniva na mladim igračima, kojima daje punu slobodu. To donosi beneficije timu, ali i njemu, jer mu govori da radi pravu stvar.

Srpski defanzivac još jednom ističe, po njegovom mišljenju, glavnu vrlinu svoje ekipe.

- Jezgro ovog tima nije se mijenjao pet godina. Zajedno smo rasli, sazrijevali, poboljšavali se.... To nas stvarno čini posebnim. Pogotovo što je takav način razmišljanja totalno zapostavljen u modernom fudbalu. Dovoljno je reći da igrač pogriješi jednom, a već posle šest meseci slijedi pozajmica - rekao je Subotić.

Autor je na kraju konstatovao da Neven zvuči "američki" i pita se zašto nije nastavio da brani boje SAD, koje su se kvalifikovale za Svjetsko prvenstvo naredne godine u Brazilu, kao i Bosna i Hercegovina, za razliku od Srbije.

- Ali, moji roditelji su Srbi, kao i ostatak familije. Dobar dio njih i dalje živi u Republici Srpskoj, pa je igranje za Srbiju bio jedini logičan i realan potez - povratak mojim korijenima - zaključio je Neven Subotić priču o svom životu za "Gardijan".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.b92.net od 5. novembra 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.