NavMenu

Marija Šestić, muzičarka - Zaljubila sam se u sevdah

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 07.10.2013. 09:34
Komentari
Podeli

Marija Šestić (Foto: Sarajevosevdahfest.ba)Marija Šestić

U posljednje vrijeme sam najviše pjevala sevdah, kako u obradama, tako i u tradicionalnim aranžmanima.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" vokalni solista i pijanistkinja Marija Šestić iz Banjaluke i dodala da je finese i bogatstvo sevdaha otkrila spontano te da sada svim bićem uživa u njemu.

- Naročito je interesantna kombinacija sevdaha sa drugim muzičkim stilovima, te je na taj način možete izvoditi na svim većim svjetskim džez festivalima u okviru svjetske muzičke scene - ispričala je Šestićeva.

Marija je prvu krunu na svoju karijeru stavila odlaskom na "Evroviziju" u martu 2007. godine, a to je ujedno bio i njen prvi korak ka sevdahu, kada su joj predložili duet sa Damirom Imamovićem i njegovim triom.

- Moram se pohvaliti uspješnom i kreativnom saradnjom sa "DrAmmar Project" kojeg čini pet fantastičnih muzičara iz Sarajeva sa Amarom Češljarom na čelu. Za publiku izvodimo neke od najpoznatijih i neke ne tako poznate sevdalinke, uz nekoliko bugarskih i makedonskih pjesama - ispričala je Marija.

Dobru svirku ovog benda i svima već poznat nesvakidašnji Marijin glas prepoznala je i publika pa su njihovi koncerti i nastupi jako posjećeni.

- Imamo u planu u skorije vrijeme da snimimo repertoar koji izvodimo - otkrila je Šestićeva.

Ono što Marijini fanovi već dugo očekuju je njen autorski album, ali ona se u posljednje vrijeme posvetila izvornoj muzici i sevdahu pa će, kako kaže, s te strane biti noviteta.

- Naravno, ako mi dođe inspiracija da nešto snimim, onda ću to sigurno i uraditi - istakla je Marija.

Jednako uspješna i kao predavač, Marija se posvetila radu na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, gdje svoje znanje i iskustvo prenosi na mlade generacije.

- Moram priznati da na Akademiji u Banjaluci ima talentovanih studenata, ali i da nivo rada, po mom mišljenju, nije dovoljno visok. Vjerovatno na to utiče činjenica da živimo u maloj sredini te nemamo odgovarajuću konkurenciju, bar kad je umjetnost u pitanju - smatra Marija.

Muzička scena

- Nažalost, imam utisak da stvari na domaćoj muzičkoj sceni ne idu nabolje. Mi živimo u jednoj zatvorenoj, kulturno neosviještenoj sredini, gdje je i muzička scena takva. Teško je da čovjek radi na pravim vrijednostima i da se izdvoji od okoline u današnje vrijeme - kaže Marija Šestić.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta "Nezavisnih novina" od 5. oktobra 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.