NavMenu

Marinko Umićević, tehnički direktor fabrike obuće "Bema" - Pripremamo proizvodnju vlastitih cipela

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 05.08.2013. 16:11
Komentari
Podeli

Marinko UmićevićMarinko Umićević

Fabrika obuće "Bema" iz Banjaluke uskoro ulazi u postupak proizvodnje vlastitog brenda, najavio je Marinko Umićević, tehnički direktor tog preduzeća, u intervjuu za "Nezavisne" povodom devetogodišnjice poslovanja fabrike.

- Ukoliko znamo raditi za Italijane i Nijemce, zašto to ne bismo mogli raditi i u vlastitoj režiji - ističe Umićević i dodaje da stvaranjem jakog domaćeg brenda "kajmak" prihoda obućarskog sektora može ostati u državi.

"Bema" obilježava devet godina rada. Kakve poslovne godine su iza vas?

- Prije devet godina, 2. avgusta, na Sv. Iliju, banjalučka fabrika obuće "Bema" je u pogonima nekadašnje fabrike "Bosna obuća" počela s radom. Od svega dvoje zaposlenih, pravnice preduzeća i mene, nakon devet godina postali smo najveće proizvodno preduzeće u RS, a možemo reći i u BiH. Trenutno zapošljavamo 1.250 radnika, a do kraja naredne godine planiramo zapošljavanje još 250 novih radnika. U proteklih devet godina u razvoj proizvodnje i u sanaciju objekata investirali smo osam miliona KM. Ponosni smo na to što smo izrasli u firmu za primjer i što smo pokazali da smo veliki borci. Na velikom broju primjera "Bema" je pokazala visok stepen društvene odgovornosti. Samo u posljednja dva mjeseca poklonili smo 600 pari papuča banjalučkom Kliničkom centru, 100 pari obuće za porodice sa četvoro i više djece u Banjaluci, 100 pari pacijentima smještenim na psihijatriji u Modriči, dok je za radnike koji imaju troje i više djece kupljeno 100 kompleta udžbenika.

Šta u najvećoj mjeri danas opterećuju poslovanje "Beme"?

- Mi godinama ukazujemo na to da nam jedan od najvećih problema nanosi nerealan kurs konvertibilne marke. Upravo zbog njega "Bema" bilježi 5 mil KM gubitka godišnje. Svima je do sada jasno da je kurs marke, koji se nije mijenjao više od 15 godina, nizak. Sasvim je jasno da konvertibilna marka svake godine sve manje vrijedi, a mi uz ovakav kurs sve teže funkcionišemo. Druga ogromna prepreka poslovanju su vlasti na nivou BiH. One su te koje donose za nas privrednike najvažnije odluke o carinskoj, monetarnoj i fiskalnoj politici, a ne rade za naše dobro. Ipak, u posljednje vrijeme se zahvaljući radu Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prave pomaci. Jedna od konkretnih mjera je i nedavno uvođenje mjere smanjenja carina na uvoz repromaterijala iz trećih zemalja koje će do kraja godine biti pet puta manje. Ova mjera je veliki podstrek našoj proizvodnji i nadamo se da će ovakva doživjeti duži rok trajanja. U posljednje vrijeme sve značajnije iskorake za popravljanje poslovnog ambijenta u RS prave premijerka Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija. Za pohvalu su i posljednje aktivnosti ministra prosvjete Gorana Mutabdžije, zahvaljujući čijem angažmanu će iduće godine u Banjaluci biti otvoren fakultet koji će školovati prvu generaciju inženjera obućarstva, što je kadar koji nam je zaista neophodan.

Koje su to ključne odluke koje bi država BiH trebalo da donese kako bi privredi bilo olakšano disanje?

- Mislim da Predsjedništvo BiH i Savjet ministara BiH nikada nisu ozbiljno na dnevni red stavili razmatranje privredne problematike u BiH. Ovo je država apsurda, nema krovno ministarstvo privrede, koje bi trebalo da donese za nas ključne odluke, a sa druge strane ima veliki broj entitetskih ministarstava koja nemaju nikakva ovlaštenja. Pitanje privrede u BiH je danas u stvari stavka "ostalo" pri Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. I, što je najgore, čim donesemo jednu pametnu odluku na nivou BiH, poput ove posljednje za smanjenje carina na uvoz repromaterijala, entitetske vlasti počnu govoriti kako se tu radi o prenošenju nadležnosti na državni nivo, što nije tačno! Privreda ne poznaje politiku i naciju. BiH sada ima veliku šansu da napravi značajne poduhvate u industriji obuće. Kina je postala daleka, prevoz iz nje je postao preskup i to je šansa koju moramo da iskoristimo.

Da li će "Bema" započeti proizvodnju vlastitog brenda?

- Da, uskoro ulazimo u postupak proizvodnje vlastitih cipela. Za početak ćemo ih raditi za tržište RS i BiH, ali svakako nam je u planu da sa ovim proizvodom izađemo i na ino-tržišta. Smatram da ukoliko možemo da proizvodimo obuću za Italijane i Nijemce, sasvim sigurno taj posao možemo dobro raditi i u vlastitoj režiji. Danas se 95% obuće u BiH uveze, što je poražavajuće i vrijeme je da se pojavi moderan i kvalitetan domaći brend. "Bema" ima svoje kreatore koji će se baviti modernim dizajnom. Važno je istaći i to da pokretanje proizvodnje vlastitih cipela u "Bemi" znači otvaranje mogućnosti za zaposlenje radnika u drugim fabrikama koje bi proizvodile pertle, đonove i slično. Upravo zato ćemo ući u postupak proizvodnje svojih cipela kako bi "kajmak" ove proizvodnje ostajao i zemlji, a ne bivao izvučen iz nje, što je današnja praksa.

Nismo odustali od Trebinja

Šta je s najavljenom investicijom "Beme" u Trebinju?

- I dalje je otvorena opcija našeg investiranja u Trebinje. Tamo smo dobili veoma dobru ponudu, jednu od najboljih koju nam je neki grad ponudio. Međutim, Vlada RS je odlučila da u Hercegovinu uđe preko Javnog preduzeća "Nikola Tesla" kroz rad na svojim tekstilnim programima, tako da smo ovaj posao malo odložili, ali nismo odustali. Zašto? Zato što taj grad ima 900 radnika "Novoteksa" koji znaju šiti, a to je ogromna prednost. Naš plan je da već iduće godine u Trebinju otvorimo pogone u kojima će raditi bar 50 ljudi.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta "Nezavisnih novina" od 4. avgusta 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.