Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 22.07.2013.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zlatko Barš, Agencija za bankarstvo FBiH - Da je prihvaćena ponuda FAM Fonda, bio bi to još jedan korak niže za Postbanku

Zlatko Barš
Zlatko Barš (Foto: b)

Vlada Federacije BiH je na sjednici prethodne nedelje razmatrala informaciju o statusu Postbanke BH Poštanska banka Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo koju je pripremila Agencija za bankarstvo FBiH (FBA) te je nakon rasprave FBA zadužena da do utorka, 23. srpnja ove godine, pripremi izjašnjenje na obraćanje FAM-a (Framingham asset management inc.) vezano za njihovu ponudu za dokapitalizaciju ove banke, prenosi NINA.

Direktor FBA-e, Zlatko Barš, kazao je kako su svoj stav o ponudi FAM Founda već rekli analizirajući dostavljenu dokumentaciju.

- Oni su se obratili Vladi, Vlada je nama proslijedila, što ćemo mi ponovno provjeriti, iako na prvi pogled nema ništa novo - ističe Barš. Naglašava da su prihvatili ponudu, bio bi to još jedan "korak niže" za Postbank.

Barš tvrdi da je dosta prostora davano FAM Foundu sa Britanskih Djevičanskih otoka da FBA-u uvjere kako su kvalitetan investitor, no, dostavljena dokumentacija nije davala zaključka za to. Barš je objasnio kako je ključni dokument, koji je odbio ovog ponuđača jest taj da u svojoj zemlji porijekla nisu usklađeni sa zakonima, odnosno nisu registrirani da se mogu baviti poslovima investiranja.

- Na javni poziv koji je privremena uprava Postbank objavila, oni su ponudili dokapitalizaciju od 19 milijuna maraka. Prvi i osnovni razlog jest taj da nisu registrirani kao institucija koja može obavljati poslove investiranja u zemlji porijekla. U skladu sa zakonima, institucija koja nije registrirana u zemlji porijekla kao takva ne može raditi u inozemstvu, nadalje objašnjava Barš.

Dodaje da uz to, financijski rezultati FAM Founda pokazuju da ne mogu izdvojiti novca koji je potreban za dokapitalizaciju. Da je prihvaćena ponuda, po riječima Barša, bio bi to još jedan "korak niže" za Postbank BH.

- Vrijeme bi se gubilo, poslovalo bi se s gubitkom, a što bi moglo ugroziti interese štediša te ostalih deponenata i vjerovnika, zaključuje on.

Podsjetimo, Postbanci je oduzeta dozvola za rad i trenutačno je u postupku likvidacije, a koji bi trebao biti gotov ovisno o načinu rješavanja istog. Direktor FBA-e tvrdi kako će nastojati da to bude u što kraćem roku te da se nađe netko zainteresiran tko će preuzeti svu imovinu i obveze banke.

Inače, Vlada FBiH je formirala i radnu skupinu koju čine predstavnici federalnih ministarstava financija, prometa i veza i Ureda premijera čiji zadatak je obaviti razgovore s predstavnicima Sindikata ove banke kao i ostalim uključenim stranama u ovom procesu. Radna skupina će o obavljenim konsultacijama informirati Vladu FBiH, koja će na sljedećoj sjednici razmatrati njihovo izvješće kao i izjašnjenja FBA-e.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.