Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.07.2013.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Đorđe Vučinić, ekspert u oblasti obezbjeđenja - Fizičko ili tehničko obezbjeđenje u maloprodajnim objektima?

Đorđe Vučinić
Đorđe Vučinić (Foto: ekapija.com)

Fizičko ili tehničko - bez obezbjeđenja teško može da funkcioniše bilo koji maloprodajni objekat.

Kako za portal "eKapija.com" kaže Đorđe Vučinić, direktor kompanije "Securitas Services d.o.o. Beograd" i ekspert u oblasti obezbjeđenja, preventivno djelovanje umanjuje potencijalne krađe 3 do 4 puta.

- Vid preventivnog djelovanja službe obezbjeđenja u bilo kom segmentu njene prisutnosti u trgovinskim objektima dovodi do odvraćanja mogućih izvršilaca krađa u broju koji je i 3-4 puta veći od samog broja poznatih spriječenih krađa i njenih izvršilaca – navodi Vučinić.

eKapija: Da li trgovci u većoj mjeri angažuju fizičko obezbjeđenje ili se opredjeljuju za tehničko obezbjeđivanje radnji?

- U većini slučajeva trgovinski lanci se opredjeljuju za instalaciju sistema tehniče zaštite objekata (sistemi video nadzora, sistemi protiv-provalne zaštite, sistemi protiv-požarne zaštite, sistemi kontrole pristupa, siitemi za elektronsku zaštitu proizvoda) koji se integrišu u operativni centar i iz operativnog centra vrši se kontrola (monitring) i reagovanje po događaju. U većim objektima, kao i objektima veće bezbjednosne ugroženosti vrši se kombinacija angažovanja fizičkog obezbjeđenja i sistema tehničke zaštite, što daje i najbolje rezultate.

eKapija: Šta sve podrazumjeva tehničko obezbjeđenje?

- Sistemi tehničke zaštite objekta su: sisitemi video nadzora, sistemi protiv-provalne zaštite (alarmni sistemi), sistemi protiv-požarne zaštite, sistemi kontrole pristupa, sistemi za elektronsku zaštitu proizvoda, sistem daljinskog transporta novca (TUBA sistem - transport novca u kapsulama pomoću vakuum sistema od kase do postorije gdje se vrši brojanje novca).

eKapija: Koliko su naši trgovci upoznati sa mogućnostima tehničkog obezbeđenja?

- Većina trgovinskih lanaca upoznata je i koristi sisteme tehničkog obezbeđenja čiju implementaciju sprovodi kompanija "Securitas Services" d.o.o. kod klijenta sa kojima ima saradnju.

eKapija: Koje su prednosti fizičkog, a koje tehničkog obezbjeđenja?

- Fizičko obezbjeđenje omogućava pravovremeno reagovanje u datoj situaciji kako po događaju, tako i reagovanje u spriječavanju događaja. Osim represivnog djelovanja bitan vid postojanja fizičkog obezbjeđenja je i preventivno djelovanje. Sami sistemi tehničke zaštite omogućavaju nam reagovanja po događaju, sagledavanje i analizu događaja u prošlosti i sl. Samo postojanje sistema tehničke zaštite, bez adekvatnog osoblja koje će rukovati tim sistemima ne znači mnogo, zbog toga je najbolja kombinacija sistema tehničke zaštite objekata i fizičkog obezbjeđenja .

eKapija: Koji sve faktori utiču na angažovanje fizičkog obezbjeđenja i kreiranje plana obezbjeđenja (broj ljudi, radno vrijeme, šema obezbjeđivanja...)?

- Na angažovanje fizičkog obezbjeđenja bitni su lokacija objekta (bliže i šire okruženje objekta), veličina objekta, radno vrijeme objekta, odnosno kompletna bezbjednosna ugroženost objekta. Na osnovu navedenog, definiše se šema obezbjeđenja, broj angažovanih radnika obezbjeđenja, radno vrijeme radnika obezbjeđenja, da li će obezbjeđenje na objektu biti fizički stacionirano ili će se vršiti patrolni obilazak objekta (za više objekata zadužena je patrola koja preventivno obilazi objekte i reaguje u slučaju vanrednih događaja)

eKapija: Da li je fizičko obezbjeđenje skuplje od tehničkog i u kojoj mjeri se trgovcima isplati da angažuju ljude za obezbjeđenje?

- Angažovanje fizičkog obezbjeđenja je definitivno skuplja varijanta i zbog toga se trgovci opredjeljuju za postojanje samo tehničkog obezbjeđenja ili kombinacije fizičko - tehničkog obezbjeđenja ili kako mi to stručno nazivamo "Securitas Security Solution".

eKapija: Koje sve trgovinske objekte obezbjeđuje kompanija "Securitas" u Srbiji i BiH?

- Veliki broj ili sve vodeće svjetske lance maloprodaje koji posluju na teritoriji Srbije: "Delhaize Group" ("Mini Maxi", "Maxi", "Super Maxi", "Tempo Exspres", "Tempo"), "CDE S Interex", IDEA, "Veropoulos", "Metro C&C","Forma Ideale", JYSK, "Orbital", "Husqkvarna" i veliki broj manjih trgovina. U BiH, gdje je direktor "Securitasa" Mirsad Ćatić, obezbjeđujemo BBI centar, "Mercator", "Konzum", "Interex CDEB", "NewYorker" i niz manjih.

eKapija: Kakvi su rezultati Vaše kompanije u proteklih godinu dana?

- Veliki broj spriječenih krađa na godišnjem nivou gdje dolazimo do vrlo ozbiljnih podataka (igra velikih brojki), a vrijednost spriječenih krađa na godišnjem nivou ogledaju se u milionskim iznosima. Vid preventivnog delovanja službe obezbjeđenja u bilo kom segmentu njene prisutnosti u trgovinskim objektima dovodi do odvraćanja mogućih izvršilaca krađa u broju koji je i 3-4 puta veći od samog broja poznatih spriječenih krađa i njenih izvršilaca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE