NavMenu

Petar Ćorluka, vlasnik kompanije "Violeta" - Širimo se na nova tržišta

Izvor: eKapija Srijeda, 17.07.2013. 10:19
Komentari
Podeli

Petar ĆorlukaPetar Ćorluka

Ulazak Hrvatske u EU ima povoljan utjecaj na BiH. Očekujemo pozitivne efekte i bez posebnih promjena jer smo spremni, organizirani i imamo certifikate za EU, rekao je Petar Ćorluka, vlasnik "Violete" u intervjuu za portal "Hum.ba"

"Violeta" je jedna od većih kompanija u BiH, te jedna od vodećih izvoznika. Kako posluje Vaša tvrtka u BiH, a kako u regiji. Koje proizvode najviše izvozite i u koje zemlje, te koji su Vaši daljnji planovi za proširenje poslovanja?

- Znamo da je recesija utjecala na smanjenje potrošnje, rast nezaposlenosti i da je dovela do opće nelikvidnosti kako u zemlji tako i u regiji. Držimo se zahvaljujući skladnom odnosu između kvaliteta proizvoda i cijena kako na domaćem tržištu tako i na regionalnom. Zadržali smo tržišne udjele dijela proizvoda, a u nekima smo ostvarili i rast. Ovih dana dobili smo narudžbu za pelene od novog kupca iz Velike Britanije. Time se širimo na nova tržišta, manje podložna recesijskim uvjetima poslovanja i stvaramo pozitivne prilike za jačanje svoje djelatnosti, a osobito izvoza. Inače izvozimo u Republiku Hrvatsku, Makedoniju, Srbiju, Sloveniju, Crnu Goru, Nizozemsku, Bugarsku, Češku, Njemačku, Australiju. Proizvodi koje izvozimo su pelene, toalet papir, papirnati ubrusi, maramice (suhe, vlažne), salvete, higijenske uloške.

Kako se "Violeta" bori s ekonomskom krizom, imate li već neke pokazatelje kakav bi kraj godine mogao biti za "Violetu"?

- Očekujemo da ćemo poslovnu godinu završiti uspješno te da nećemo imati posebnih poteškoća. Važno nam je održati stabilnost i postojanost u postojećim vanjskim i unutarnjim ekonomskim okvirima koji su već ustaljeno promjenjivi i jako nepredvidivi.

Kako će na "Violetu" utjecati ulazak Hrvatske u Europsku uniju, da li će se i na koji način promijeniti poslovanje?

- Općenito ulazak Hrvatske u Europsku uniju ima povoljan utjecaj na BiH. Na našu tvrtku također pa shodno tome očekujemo pozitivne efekte i bez posebnih promjena jer smo spremni, organizirani i imamo certifikate za EU. Držimo da se otvaraju nove mogućnosti jer su vrata EU tu neposredno ispred nas.

Gdje vidite Vašu kompaniju za pet godina?

- Planiramo rast proizvodnje, rast broja zaposlenih jer širimo proizvodni asortiman u cilju podizanja higijenskih standarda krajnjeg potrošača. Do kraja 2013.godine završavamo novu tvornicu u Grudama za proizvodnju higijenskih proizvoda, a u narednih 5 godina ulagali bi također u nove proizvodne kapacitete.

Imate li namjeru nekad skoro zapošljavati nove radnike i ako da, u kojem području? Koje su to osobine koje tražite u mladim suradnicima?

- Stalno smo u prilici da zapošljavamo nove Ijude putem otvorenih natječaja. Danas upravo imamo razgovore za dizajnere i tehnologe koji su nam jako bitni jer oni osmišljavaju, kreiraju recepture i forme za dobar i kvalitetan proizvod. Poželjne kvalitete mladih suradnika jesu odgovornost u izvršavanju povjerenih zadataka, proaktivnost, da uče i primjenjuju nova znanja i kooperativnost.

Koliko dugo vodite ovu tvrtku i što ste sve u njoj postigli?

- Kao privatni poduzetnik radim 23 godine u području trgovine, distribucije i proizvodnje i u tim segmentima poslovanja postižem dobre rezultate i u kontinuitetu sam među boljima u regiji. "Violeta" je razvila vlastiti brend. Od neovisne agencije proglašeni smo najboljim BH brendom tri godine zaredom, a od najvećeg portala za zapošljavanje "posao.ba" najpoželjnijim poslodavcem četiri godine zaredom. Renomirane svjetske kuće su nas prepoznale kao kvalitetnog distributera, na primjer "Ferrero", "Barila", "Johnson", PIK, "Paladin" itd.

Koja vam je najveća propuštena poslovna prilika?

- U poslu imamo konzervativan pristup što znači da pristupamo svakom projektu sistematično i krajnje analitično tako da smatramo da nije bilo propuštenih prilika.

Prema Vašem mišljenju, koje su to dvije branše koje će biti najperspektivnije u naredne dvije godine?

- Da bi država izašla iz krize i da bi se podigla razina ekonomskih aktivnosti smatram da bi puno značilo sljedeće: energetski projekti koji bi mogli bitno povećati unutarnju snagu zemlje za razvoj i napredak, projekti javnih radova kao što su izgradnja infrastrukture, izgradnja autocesta i slično.

Što biste savjetovali mladim poduzetnicima za uspjeh u poslu?

- Mladim poduzetnicima savjetujem da računaju na težak i kvalitetan rad i to na duge staze. Uspjeh preko noći nije moguć pa prema tome nestrpljivost nije dobar suradnik u poslu. Ključno je biti ustrajan, prilagođavati se promjenama i stalno težiti za boljom kvalitetom rada.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.hum.ba od 16.07.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.