Izvor: Nezavisne novine | Subota, 29.06.2013.| 16:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Belma Tvico Stambol, modna kreatorka - Moja mješavina tradicije i avangarde

Belma Tvico Stambol (Foto: b)

Ja zapravo živim modu, ne shvatam ovo kao posao, to je moj način života, način djelovanja, način razmišljanja, moja poruka, moja želja da na neki način pozitivnim primjerom doprinesem nešto za sebe prvo, a onda i za svoju zemlju", priča Belma Tvico-Stambol, modna kreatorka iz Sarajeva.

Fotografije za njenu posljednju kolekciju vjenčanica rađene su u Beču, a Belma ne krije da joj se time ispunila dugo očekivana želja. Prvu kolekciju ova modna kreatorka predstavila je prije 10 godina na "Sarajevo Fashion Weeku", a njena karijera od tog momenta išla je samo uzlaznom putanjom.

U razgovoru za "Nezavisne" priča o svojoj posljednjoj kolekciji vjenčanica i otkriva da u procesu dizajniranja haljine uvijek misli kako bi se ona osjećala u istoj.

Fotografije za posljednju kolekciju vjenčanica rađene su u bečkom dvorcu Wilhelminenberg. Koliko Vam je značila prilika da budu snimljene na reprezentativnoj lokaciji?

- Već odavno mi je želja da snimam kolekciju van granica BiH i to baš u Beču. Na sreću, sve se lijepo posložilo i ponuda o saradnji je došla neočekivano. Samo upoznavanje s Katarinom Katalinić, članom "Erelle kolektiva", djevojkom iz Sarajeva koja živi u Beču, još više je olakšalo donošenje odluke o snimanju kolekcije u tom gradu. Snimanje je proteklo u opuštenoj i profesionalnoj atmosferi, tako da sam pomalo bila iznenađena kako smo relativno brzo uspjeli imati sve haljine u kadru.

Šta odlikuje Vašu posljednju kolekciju?

- Elegantne, besprijekorne i jedinstvene - ove riječi savršeno opisuju vjenčanice. Svaki detalj haljina nastao je s posebnom pažnjom. Kolekcija je mješavina tradicije i avangarde, a linije se kreću od elegantnih i seksi do jednostavnih i tradicionalnih s akcentom na vjenčanu eleganciju, sinonim za moderan pristup klasičnom stilu. Korištene su luksuzne tkanine - američki saten, muslin, svila, organza i sa dosta posebnih detalja od čipke, obraćajući se urbanim ženama koje traže nenametljivu ljepotu i jednostavne linije. Korišteni bogati materijali i dizajn zrače luksuzom. Forma, oblik, krug, spirale u simboličnom značenju kruga, koji mi je bio inspiracija.

U Vašim kreacijama pažnju poklanjate detaljima, a u posljednjoj kolekciji je i vjenčanica sa 185 ručno rađenih cvjetova...

- Drago mi je da ste to primijetili. Iz kolekcije u kolekciju sve više uvodim ručni rad, odvajam više vremena, zapravo težim da haljine zaista budu Haute Couture, odnosno visoka moda, i da se u budućnosti brand "Tvico B" nađe na listi online prodaje među svjetskim brendovima. Zadovoljstvo mi je raditi visoku modu, to je ono čemu težim od samog početka svog rada, samo je potrebno vrijeme da steknete klijentelu koja može i želi sebi priuštiti tako nešto, imati adekvatne kvalitete tkanina... Na sreću sada mogu da uživam u svom poslu i nadam se da ću i u budućnosti imati sredstva i uslove da proizvodim vrhunski izrađene haljine i vjenčanice koje ću predstvaljati u BiH i cijelom svijetu. Velika mi je želja da imam reviju na sedmici mode u Parizu i Milanu.

Vaše vjenčanice odstupaju od standardnih, kako po bojama, tako i po kroju. Gdje pronalazite inspiraciju i da li je teško pogoditi ukus nevjesta?

- Da, istina je. Akcenat je uvijek, kao i u svakoj kolekciji, na ženstvenosti. Prvenstveno mislim da je to ono što moju klijentelu jako privlači. Želim napraviti nešto drugačije, neobičnije ali opet da je ženstveno, nježno i lijepo. Ovaj put sam napravila dosta kratkih haljina - vjenčanica koje su prvenstveno romantične, slatke, neobične ali i elegantne, a želja mi je bila približiti budućim nevjestama da nije pod moranjem imati vjenčanicu koja će biti tradicionalna, teška i koja će ih umoriti. Kada dizajniram uvijek mislim kako bi meni bilo u toj haljini, kako bih se osjećala, da li bih bila fleksibilna u tome, bez obzira na to da li se radi o dugoj ili kratkoj haljini ili odijelu... U svemu polazim od sebi i nikada ne bih napravila nešto u čemu se ne bih dobro osjećala.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta "Nezavisnih novina" od 28. juna 2013.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.