NavMenu

Željko Obradović, najtrofejniji evropski trener - Budućnost evropske košarke je zatvorena Evroliga

Izvor: B92 Četvrtak, 16.05.2013. 10:46
Komentari
Podeli

Željko ObradovićŽeljko Obradović

Najtrofejniji evropski trener svih vremena Željko Obradović uživa u sezoni bez svakodnevnih obaveza.

Obradović je ljetos napustio "Panatinaikos" posle 13 godina i odlučio da ove sezone ne preuzme nijedan klub.

Vrijeme provodi u porodičnoj kući, u gradiću Aljela pored Badalone. Smatra da je odluka da pauzira godinu dana bila pun pogodak.

- Uživam u životu. Odlučio sam da ove godine ne radim i za sada mi ide dobro- kaže Obradović za španski Tubasket.com.

Glavna aktivnost tokom prethodne godine za trofejnog stručnjaka bio je boravak u Detroitu, gde je izbliza pratio rad u "Pistonsima", na poziv Džoa Dumarsa.

- Proveo sam sa Džoom Dumarsom i "Pistonsima" ceo mesec, osam sati svakog dana. Dođem u halu u devet na doručak, u 11 je trening. Zatim radimo individualno, posle čega je ručak. U Evropi je sasvim drugačije, večera se u 11, na spavanje se ide kasno i jasno je koliko je teško igračima da se konmcentrišu na jutarnjem treningu.

Najznačajnija razlika između evropskih i NBA klubova je u stručnom štabu, smatra Obradović.

- U NBA imate deset asistenata. U Evropi sam se borio da dobijem drugog, kada sam pitao direktora kluba, uzvratio mi je pitanjem – zašto onda plaćamo tebe- kaže Obradović i prenosi utiske iz Detroita.

Zatvorena Evroliga budućnost evropske košarke

Neki od najboljih evropskih igrača odavno su u NBA, ali neki drugi nisu ni pomislili da odu tamo, ili su proveli u Americi vrlo kratak period.

- Ljubitelji košarke u Evropi odlično znaju koliko su dobri košarkaši Navaro i Dijamantidis. Huan Karlos je pokušao u NBA samo u jednoj sezoni, a Dimitrisa ta ideja uopšte nije privlačila. Mnogi vrhunski evropski igrači ne mogu ili ne žele da se uklope tamo. Mislim da je jedina budućnost evropske košarke zatvorena Evroliga.

Željko ObradovićŽeljko Obradović

U vezi sa tim je i komentar o mladim igračima, koji prerano odlaze u velike klubove, u želji da što pre stignu do novca.

- U takvim situacijama najviše zavisi od želja samo igrača i njegove porodice, a mnogi žele da iskoriste situaciju i okoriste se o momka, što nije dobro. Ako igrač želi da uči i razvija se, najbolje će to učiniti kod kuće, a za velike ugovore i prelazak u veliki klub ima vremena.


Klupa u NBA? Što da ne?

Ako su igrači u velikom broju prešli okean, a neki od njih igrali i vrlo bitnu ulogu u vrhunskim NBA timovima, još uvek nijedan evropski trener nije vodio NBA ekipu. Tokom karijere duge dve decenije Željko Obradović je osam puta osvojio Evroligu sa četiri različita kluba i ukupno 16 godina trenirao najtrofejniji tim svih vremena ("Real Madrid") i najtrofejniji tim naše epohe ("Panatinaikos"). Sa 53 godine dovoljno je mlad da bi mogao da razmišlja o ponudi sa one strane okeana.

- Ako bih dobio ponudu, svakako bih ozbiljno razmislio. Nema dileme da ja, baš kao i mnogi drugi evropski treneri, mogu da napravim tamo uspešnu karijeru, pitanje je samo da li ima smisla ulaziti u priču uz komentar kako nemamo iskustv ona tom nivou. U evropskim klubovima za mene su igrale najveće zvezde, zašto ne bih bio u stanju da uspešno radim i sa NBA zvezdama? Jesam li glup- pita se ironično Željko.

Jedna od najzanimljivijih priča iz karijere vezana je za odlazak u prvi strani klub. Obradović je kao debitant osvojio sa "Partizanom" titulu prvaka Evrope pobjedom nad "Žoventutom", a samo 18 mjeseci kasnije sjedio je na klupi giganta iz Badalone.

- Bio sam u "Partizanu" i imali smo tešku situaciju u bivšoj Jugoslaviji. Osvojili smo sve trofeje, ali novca jednostavno nije bilo. Rekao sam Draganu Kićanoviću da bonuse prvo isplati igračima, pa tek onda meni. Onda se ispostavilo da za mene novca nije bilo. Dobio sam poziv od "Žoventuta", seo sa prijateljem u taksi i otišao u Mađarsku, a odatle odleteo u Madrid. Tamo smo vodili pregovore, ali je situacija bila neobična – moj advokat Hose Maria Mesaljes nije znao engleski, pa nam je pomogla supruga Roberta Prosinečkog, koja je prevodila- priča Obradović.

Pregovori su bili uspješni, baš kao i ta epizoda u karijeri Čačanina. "Žoventut" je jedini put u istoriji postao prvak kontinenta. Usledili su Kup Saporta sa Benetonom, isti trofej i nova titula šampiona Evrope sa Realom, pre odlaska u Panatinaikos 1999. godine.

- Kad sam stigao, potpisao sam dvogodišnji ugovor i u prvoj sezoni osvojio Evroligu. Tako je krenula serija – 29 finala i 23 trofeja. Ostavio sam mnogo uspeha iza sebe, ljudi me tamo vole, uvek je lakše kada se pobeđuje- zaključuje Obradović.

Od ta 23 trofeja, pet je bilo u Evroligi, a 11 u šampionatu Grčke. Navijači sledećeg kluba čiju klupu Obradović preuzme svakako će imati velika očekivanja. Sa punim pravom.

(Napomena: tekst je u poptunosti preuzet sa portala www.b92.net od 15. maja 2013. godine)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.