Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 22.04.2013.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Milovan Topolović, načelnik opštine Laktaši - Investicije put do uspjeha

Milovan Topolović (Foto: b)

Razvoj infrastrukture, privlačenje investitora i pravljenje ambijenta za stvaranje bogatog privrednog života prioritet su opštine Laktaši, rekao je u intervjuu za "Glas Srpske" načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović.

- Imamo izuzetan geografski položaj, brzu lokalnu administraciju, putnu mrežu, odnosno, sve povoljne uslove za privlačenje investitora, koje i dalje moramo da razvijamo. Zbog svega toga imamo dovoljno dobrih razloga da što svečanije obilježimo Dan opštine, 23. april - istakao je Toplović.

Na koji način ćete ove godine obilježiti ovaj značajan datum?

- Već tradicionalno nekoliko dana raznim prigodnim manifestacijama obilježavamo Dan opštine. Ove godine smo krenuli malo drugačije, pa smo osnovcima održali predavanja o istorijskom značaju, formiranju, nastanku i novom periodu Laktaša, kao i da im približimo to čime se ova opština bavi. Pripremljen je bogat kulturno-zabavni i sportski sadržaj za sve posjetioce.

Šta je bio povod za istorijski čas sa osnovcima?

- Prvi razlog je da nauče više o istoriji nastanka Laktaša, a drugi da saznaju zbog čega se obilježava 23. april kao Dan opštine. Mališanima smo posvetili posebnu pažnju pa smo organizovali i Dane otvorenih vrata za građane i djecu predškolskih ustanova, posjetu načelniku i lokalnoj zajednici, a sutra će biti održana i akademija u 18 časova u Domu kulture, na kojoj će biti puno novih sadržaja, zbog čega ovim putem pozivamo sve stanovnike Laktaša i okolnih opština da uveličaju ovaj dan.

Koji su kapitalni projekti trenutno u Laktašima?

- Razvoj infrastrukture, privlačenje investitora i pravljenje ambijenta za stvaranje bogatog privrednog života prioritet su opštine Laktaši. Uradili smo Strategiju razvoja opštine, Strategiju ruralnog razvoja, Strategiju omladinske politike, i ova planska dokumenta su između ostalog projekcija za viziju razvoja u idućih deset godina. Naše osnovno opredjeljenje su mala i srednja preduzeća, turizam, poljoprivreda, dvije banje, eko-turizam i seoski turizam. Imamo izuzetan geografski položaj, brzu lokalnu administraciju, putnu mrežu, sve povoljne uslove za privlačenje investitora, koje i dalje moramo da razvijamo.

Kakvi su planovi kada je u pitanju razvoj opštine?

- Formirali smo Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i kontrolu kvaliteta, otvaramo Međunarodni centar za pomoć investitorima, kao i niz drugih stvari. Pratimo međunarodne tokove i projekte, kako bismo mogli aplicirati za povoljna međunarodna sredstva. Donedavno smo bili druga opština, a sada smo treća po punjenju budžeta u Srpskoj, druga po bruto nacionalnom dohotku po stanovniku, a prva po malom procentu nezaposlenosti.

Izjavili ste jednom da biste voljeli da opština Laktaši dobije status grada. Koji uslovi treba da se ispune, kako bi se to ispunilo?

- Moramo biti svjesni naše veličine i svih drugih okolnosti koji utiču na to da bi opština proglašena gradom. To je moja dobra želja i namjera, cijeneći činjenicu da iz budžeta RS gradovi imaju određene prednosti. Kao prvi čovjek jedne lokalne zajednice, meni je stalo da što više sredstava dobijem za naš razvoj. Nedavno smo dobili " zlatnu plaketu" od Internacionalne lige humanista kao opština koja je zadovoljila principe Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Ljudski resursi najznačajniji

Šta je " recept" za napredovanje lokalne zajednice?

- Kvalitetni ljudski resursi su među najznačajnijim, a opština Laktaši srećom ima dobre kadrove, veoma liberalne odluke za stipendiranje mladih, kojih ima oko 300, zbog čega nastoji najuspješnije da zapošljava, i da njihovo znanje spoji sa iskustvom starijih, naravno cijeneći savremene tehnologije i sve ono što nosi 21. vijek.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta "Glasa Srpske" od 22. aprila 2013. godine)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.