NavMenu

Veselin Gatal, pisac - Ovo šizofreno društvo opstaje zahvaljujući ženama

Izvor: Dnevni list Petak, 19.04.2013. 10:20
Komentari
Podeli

Veselin GatalVeselin Gatal

Ovih dana objavljena je nova knjiga mostarskog pisca Veselina Gatala. Pitali smo ga zašto "Ženska strana svijeta", zašto je na koricama knjige prsten koji je, ustvari, napravljen od bodljikave žice, kad će biti promocija i gdje se knjiga može kupiti.

Otkud "Ženska strana svijeta"? Koja je tema nove knjige?

- Knjiga je posvećena svim ženama u zemljama jugoistočno od Slovenije, od mjesta gdje se ženska sreća ne nalazi samo ponekad, ponegdje i tek za poneku ženu. Nije lako biti žena. U ovoj zemlji ništa časno nije lako biti. A ovo društvo, nakaradno, kleptokratsko, shizofreno, društvo je koje opstaje zahvaljujući ženama. Otud i "Ženska strana svijeta". Našega svijeta.

Kako se autor – muškarac (s)našao u ženskom pogledu na svijet?

- Da bi se netko razumio, treba se staviti u njegovu kožu. I pokušati, barem u mislima, živjeti u njoj. Biti boje kože, političkog opredjeljenja, obiteljske i povijesne odrednice, nacije bića u čijoj smo koži, biti njezine težine, visine, oblika, promišljanja, živjeti u njezinom svijetu. Nije lako, ali je moguće. Svi bi to trebali pokušati prije nego što donesemo sud o nekom. Biti žena znači biti bolji čovjek; stabilniji, brižniji, odaniji, promišljeniji, privrženije, pametniji, vrjedniji.

Zašto prsten kao žica?

- Svi smo u zatvoru, kao u okružju od bodljikave žice koja nam ne da van. Kod žena je ta žica gušća i oštrija. Izgrađena je od tradicionalnog odnosa prema ženi u našem društvu, obveza koje joj nameće ritam suvremenog doba, obiteljskih problema koje pogađaju prvenstveno žene, posljedica rata u kojem su žene najviše pretrpjele, stalne diskriminacije i pritisaka kojima su izložene i niza drugih čimbenika kojima žena mora biti dorasla u ženskoj strani prvenstveno muškog svijeta. Da ne govorimo o licemjernim "europskim" i "američkim" kampanjama o zaštiti ženskih prava koje redovito završe izletima i izjavama. Nikad rezultatima.

Kad će biti i službena promocija knjige i gdje se može kupiti?

- Moći će se kupiti u opskrbljenijim knjižarama u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, a pojavit će se na Sajmu knjiga u Sarajevu. Promocije ne volim, pa ni promocije za ovu knjigu neće biti. Dobroj knjizi promocija ne treba, lošoj promocija ne pomaže. Neka čitatelji sude. I žene i muškarci.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Dnevni list" od 18. 04. 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.