NavMenu

Srećko Šuk, izbornik Hrvatskog veslačkog saveza - Ramsko jezero pravi raj za razvoj športskog turizma u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.04.2013. 15:32
Komentari
Podeli

Srećko ŠukSrećko Šuk

I ove godine na međunarodnoj veslačkoj regati, koja će se 13. i 14. travnja održati na Jarunu, sudjelovaće oko 60 veslačkih klubova i reprezentacija iz Slovenije, Slovačke, Austrije, Češke, Estonije, Srbije, Turske, Izraela, Bugarske, SAD i Hrvatske s vrhunskim natjecateljima u svim dobnim kategorijama i sucima iz navedenih zemalja. Broj prijavljenih veslačkih mjesta ove godine je oko 2.000, koji će u 38 finalnih utrka kroz dva dana u svim dobnim kategorijama nastupiti u oko 650 posada - od male djece kadeta do seniora. Bio je to povod za razgovor sa Srećkom Šukom, tajnikom Veslačkog saveza Zagreba i izbornikom Hrvatskog veslačkog saveza.

Koja su najjača veslačka imena koja stižu u Zagreb?

- Posebno vrijedi istaknuti da će na ovoj priredbi nastupiti dvadesetak veslača olimpijaca iz Sydneya, Atene, Pekinga i Londona (olimpijski pobjednici i osvajači srebrnih i brončanih medalja), odnosno finalisti prošlogodišnjih Svjetskih prvenstva seniora A i U23, kao i poslastica - sada već čuveni naš četverac na pariće u sastavu David Šain, Martin Sinković, Damir Martin, Valent Sinković, svjetski prvaci 2010., treći na SP 2011., pobjednici Svjetskog kupa 2012. i prošlogodišnji srebrni sa OI u Londonuu, te drugi u Svjetskom kupu.

Kakve su šanse Hrvatske?

- Od našeg četverca na pariće očekuje se prvo mjesto, a od naših juniorskih posada nekoliko medalja kao znak da smo na dobrom putu i da će neki od ovih mladih veslača naći mjesta u posadama za Europska i Svjetska prvenstva.

Srećko ŠukSrećko Šuk
(Ramsko jezero)

A od stranih posada? Tko je najjači?

- Od stranih posada moramo istaknuti fantastične slovenske posade: olimpijske pobjednike iz Sydneya, srebrne iz Atene i brončane iz Londona, u dvojcu na pariće Iztoka Čopa i Luku Špika, čuveni četverac bez kormilara, višestruki medaljaš sa Svjetskih prvenstava, te svjetske medaljaše i olimpijce iz Estonije, Srbije i Austrije.

Kazali ste da razvijate suradnju s ljubiteljima veslanja u BiH. Gdje i u čemu se ogleda ta suradnja?

- U BiH već godinama provodimo ljetne pripreme na Šćitu, u Kući mira Franjevačkog samostana na Ramskom jezeru (poznatog po Ramskoj Gospi koja je sada poznatija kao Sinjska Gospa). Nakon višegodišnjih napora uspjeli smo dobiti pomoć od EU fondova u promociji športskog turizma kroz projekt prekogranične suradnje Hrvatska - BiH, Lake to Lake. Nositelji projekta su općina Prozor sa strane BiH i grad Vrlika sa strane RH sa partnerom Veslačkim savezom Zagreba.

Kako su u BiH prihvatili veslanje kao sport?

- U BiH je veslanje do sada bilo nepoznato, osim kratko vrijeme u Jajcu, gdje se održalo nekoliko prvenstava bivše države, no vjerujem da će se ubrzo razviti nakon osnivanja ovih centara i uz pomoć partnera iz Hrvatske i ostalih zemalja koje kanimo privući, kao i da će se udomaćiti i razviti u prihvatljiv sport za mladež.

Kakva je budućnost tog sporta u BiH i kakvi su potencijali BiH za veslanje?

- Kao što je ranije navedeno, potencijal je zavidan - zbog odličnih uvjeta za trening na vodi i za dopunski trening, zbog komparativnih prednosti u odnosu na ostale gradove i zemlje gdje je veslanje razvijeno, a to su blizina smještajnih kapaciteta, dobra hrana, mir, čista priroda, uvjeren sam da veslanje u BiH ima budućnost i nije slučajno da sam i ja kao izbornik hrvatskih posada odabrao baš ovo mjesto - npr. u Sydneyu se do olimpijske veslačke staze vozi najmanje 45 minuta do sat vremena, u ostalim mjestima i gradovima slično, često je transport najveći problem, a osim samog natjecanja na regatnoj stazi, uvjeti za trening na vodi u gradovima nisu idealni. Ramsko jezero sve to ima i mi ćemo sigurno sudjelovati i ubuduće u promociji veslanja u BiH.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa zvaničnog sajta općine Prozor Rama od 11. aprila 2013. godine)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.