NavMenu

Ivo Komšić, novi gradonačelnik Sarajeva - Prioritet povezati Sarajevo i Istočno Sarajevo

Izvor: eKapija Petak, 29.03.2013. 12:09
Komentari
Podeli

Ivo KomšićIvo Komšić

Skoro pola godine od posljednjih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, njen glavni grad, Sarajevo, konačno je dobilo gradonačelnika, prenosi RTV USK.

Za novog gradonačelnika Ivu Komšića, kandidata stranke Socijaldemokratske unije (SDU), glasalo je 15 gradskih vijećnika, sedam ih je bilo protiv i pet suzdržanih.

- Očekujem da će i Gradska vlada i Gradsko vijeće funkcionirati kao jedan tim i pokazati ostalim nivoima vlasti da se može funkcionirati bez obzira na različite političke interese u društvu i u državi. Treba povezivati interese građana oba Sarajeva i obje gradske vlade- kazao je Komšić u intervjuu za agenciju Anadolija odmah nakon izbora za gradonačelnika.

On također dodaje kako od velike važnosti smatra integriranje Sarajeva barem u funkcionalnom smislu.

- Što znači povezivati Sarajevo sa Istočnim Sarajevom. Veoma važni i značajni projekti već postoje, koje je započela prethodna vlast- kaže Komšić, a kao jedan od najvažnijih naveo je Omladinsku olimpijadu u Sarajevu 2017. godine.

Novi gradonačelnik planira jačati saradnju sa glavnim gradovima zemalja u regionu, onoliko koliko je to potrebno, ali podsjeća kako gradska vlast Sarajeva nema snažnu izvršnu funkciju.

- Mi se ne možemo porediti sa gradskim vladama zemalja u našem susjedstvu. Mislim da će biti važno realizirati neke zajedničke projekte koji se tiču lokalne samouprave. Prvo treba vidjeti šta je radila prethodna vlada, koja je već imala tu saradnju. Treba je nastaviti i ojačati koliko je moguće- pojasnio je Komšić.

Na pitanje da li će njegovo dosadašnje iskustvo u politici doprinijeti vraćanju "sjaja osamdesetih" Sarajevu, Komšić je rekao da, ipak, ne treba davati prevelika obećanja.

- Tada je grad funkcionirao potpuno drugačije. Imao je vrlo snažnu izvršnu funkciju i mogao je biti organizator Zimskih olimpijskih igara "84. Sada grad čine samo četiri općine. Ta je funkcija oslabljena i teško je vratiti taj sjaj, trebaće dosta godina. Treba raditi ono što je sada moguće, a prioritet je funkcionalno povezivanje Sarajeva- istakao je Komšić.

Nakon 20 godina, Komšić je prvi nebošnjak koji je izabran za gradonačelnika Sarajeva. Iako je svjestan kako povratak izbjeglih i raseljenih lica nije u nadležnosti gradskih vlasti Sarajeva, on vjeruje kako sam čin izbora Hrvata za gradonačlenika može stvoriti dobru klimu za povratak građana hrvatske nacionalnosti u Sarajevo.

- Za povratak se mora imati fond, a te fondove imaju kantoni i Federacija. Grad nema za to budžet, ali može napraviti povoljnu klimu, gdje će se ljudi osjećati ugodno i poželjeti da se vrate u Sarajevo- naglasio je Komšić.

- Neke svjetske statistike pokazuju da je Sarajevo u svijetu na desetom mjestu kao poželjna turistička destinacija. O tome se malo zna kod nas, a to je jako značajno. Nedavno je objavljena još jedna statistika strane istraživačke organizacije, na listi ljubaznosti prema turistima, na prvom mjestu je Island, BiH na 16. mjestu, a Hrvatska na 165.- kaže Komšić, dodavši da ove pokazatelje treba uzeti ozbiljno u obzir i raditi u navedenim oblastima još više.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.