Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 25.03.2013.| 07:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kosta Miljković, stilista - Kreativnost ne poznaje granice

Kosta Miljković (Foto: b)

Da kreativnost ne poznaje granice, ali i godine, pokazuje i primjer Koste Miljkovića, mladog banjalučkog stiliste, koji je sigurnim koracima ušao u svijet mode.

Ovaj devetnaestogodišnjak je u gradu na Vrbasu prepoznatljiv po svojim aksesoarima, a njegovi modni detalji za kosu, poput rajfova ukrašenih paunovim perjom, trakica i šeširića, među pripadnicama nježnijeg pola posljednjih godina doživjeli su pravi modni bum.

Nakon uspješne revije modnih aksesoara, Miljković je postao i veoma tražen stilista od strane modnih fotografa i časopisa.

- Bilo šta da radim, trudim se da budem originalan. To mi je nabitnije- poručuje ovaj nadareni mladi umjetnik, inače student prve godine Pravnog fakulteta u Banjaluci.

A poslom stiliste, kako kaže, počeo se baviti spontano.

- Oduvijek su me prijatelji pitali za savjete u vezi s odabirom odjeće, bilo za neke prilike ili za svakodnevno nošenje. Tako me jedna prijateljica manekenka povela na modno fotografisanje da joj pomognem u izboru stajlinga, šminke i frizure, i saradnja sa fotografima je od tada počela. Dosad sam radio sa dosta ovdašnjih poznatih manekenki koje svoje karijere grade u svjetskim metropolama, kao i s većinom banjalučkih poznatijih ličnosti - od voditelja, do pjevača- priča ovaj mladić, koji je, između ostalih, bio stilista i Dijani Tepšić na fotografijama koje će se naći na njenom novom albumu.

Mladi Banjalučanin, za kojeg se može reći da je prava umjetnička duša, izradom unikatnih predmeta i modnih detalja bavi se od svoje desete godine. Od tada su njegove kreativne ruke napravile veliki broj unikata koji mogu stati rame uz rame s mnogim profesionalnim umjetnicima.

- Od kada znam za sebe bio sam kreativan. Odmalena sam želio da stvaram nešto što je posebno, što je interesantno i drugačije. Tako mi je došla ideja da počnem da pravim ukrase, nakit, rajfove i sve to što je nosivo, a što je ujedno i unikatno i posebno- priča on.

Zbog obaveza na fakultetu i angažmana stiliste, danas uglavnom izrađuje unikatni modni nakit po narudžbi, i to, kako kaže, uglavnom glamuroznije komade. Kreativnost se ogleda i u njegovom načinu odijevanja. Inspiraciju često nalazi, kaže, u modnim magazinima i kreacijama svjetskih dizajnera, a nerijetko dizajnira i vlastitu odjeću.

- Često sam dizajniram odjeću koju nosim, jer sam ograničen izborom muških odjevnih predmeta u ovom gradu. Pri izradi mi pomaže mama, koja moje skice i ideje sprovodi u djelo- priča on.

Lično, kako kaže, uglavnom preferira urbani mladalački stil, koji kombinuje s aktuelnim trendovima.

- Nije mi cilj da trendovi vrište sa mene, a i trudim se da s malo novca napravim dobre odjevne kombinacije. Naravno, novac ne kupuje stil i nositi skupu odjeću ne znači i biti dobro obučen - kaže Miljković.

Otkriva da se ljubav prema modi kod njega razvijala od malih nogu, te da je majka glavni "krivac" za to.

- Od malih nogu sam zavolio modu uz majku, koja se bavila šivanjem. Oduvijek je imala smisla za lijepo, tako da sam odrastao uz osobu koja mi je usadila stil i ljubav prema modi, što sam ja nastavio dalje razvijati. Kasnije sam sam nastavio da gradim svoj lični stil- priča on.

Kada je u pitanju stil oblačenja njegovih sugrađana, smatra da, generalno gledajući, baš i nije na zavidnom nivou.

- Smatram da smo grad u kojem živi mnogo lijepih, mladih, ali i starijih ljudi i da je šteta da svu tu ljepotu "ubijaju" loše odjevne kombinacije- navodi.

Iako mu je glavni cilj da završi Pravni fakultet, Miljković se, kako kaže, i u budućnosti vidi u modnim vodama, poručujući da će mu moda uvijek predstavljati glavnu sporednu stvar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.