NavMenu

Nedim Pašić, direktor kompanije "Datalab BH" - Prošlu godinu smo okončali sa 39% rasta

Izvor: eKapija Srijeda, 27.02.2013. 15:48
Komentari
Podeli

Nedim PašićNedim Pašić

Kompanija "Datalab" uskoro dobija svog 30.000-tog korisnika. Trenutno je najaktuelniji "ERP in Cloud" projekat, kojim će ova kompanija preduzećima obezbjediti mogućnost kupovine licenci PANTHEON-a na mjesečnom nivou i bez potrebe za investiranje u skupu infrastrukturu.

O rezultatima i planovima te kompanije za BiH tržište razgovarali smo sa Nedimom Pašićem, direktorom kompanije "Datalab BH".

eKapija: Ovih dana dobijate 30.000- tog PANTHEON korisnika. Za one koji još možda ne znaju, kakav je to poslovni program i koje su njegove prednosti?

- Gledajući sumarno kao regionalna korporacija približavamo se broju od 30.000 PANTHEON korisnika na što smo zaista ponosni. U BiH imamo 1.990 preduzeća sa 5.560 korisnika. Kada god pogledam izvještaj o broju kompanija i korisnika uvijek se može ganjati neki jubilej. Evo BiH je skoro na jubilarnih 2.000 preduzeća. Ali osjećaj zadovoljstva sa jedne i odgovornosti sa druge strane da dobrim djelom u BiH participiramo u 30.000 korisnika je stvarno nezamjenjiv. Svakodnevno povjerenje tolikog broja korisnika je odlična motivacija da PANTHEON svaki dan pravimo još boljim.

Inače, PANTHEON omogućava cjelokupno upravljanje i pregled nad svim poslovnim procesima u preduzeću. Namijenjen je malim i srednjim preduzećima i zakonski i jezički lokaliziran prema zahtjevima tržišta u BIH. Primjeren je za sve djelatnosti, kao što su proizvodnja, računovodstvo, usluge, trgovina, javni sektor ... Prilagođen je promjenjivim potrebama poduzeća, a sastavljen je iz modula, između kojih korisnik može odabrati samo one koje su mu stvarno potrebni.

Takođe, karakteriše ga pregledan korisnički interfejs sa jednostavnim pristupom do opširne dokumentacije s primjerima i savjetima.

ekapija: Kvalitetan softver obezbjeđuje besprekorno poslovanje. Čime se "Datalab" vodi prilikom kreiranja informacionih sistema?

- Iz naše misije i vizije proizilazi da nam je cilj da napravimo najbolji ERP softver na svijetu i obezbjedimo svim preduzećima pristupačnu poslovnu informatiku na kojoj mogu da temelje svoj rast i razvoj.

Dobar dio učešća u procesu kreiranja softvera je pristupačan našim korisnicima, koji daju prijedloge. Ako su prijedlozi od strane produkt menadžera ocijenjeni kao korisni i pomažu u ostvarenju našeg cilja, idu u plan razvoja. Naravno, ne čekamo da do nas dođu korisnici sa zahtjevima već i proaktivno radimo na optimizaciji poslovnih procesa, jer smo svjesni kao i ostali procesi i biznis se stalno razvija i da je svake godine dosta izmjena u načinu vođenja procesa.

Sada nam je najaktuelinije elektronsko poslovanje i "ERP in Cloud" projekat, kojim ćemo preduzećima obezbjediti mogućnost kupovine licenci PANTHEON-a na mjesečnom nivou i bez potrebe za investiranje u skupu infrastrukturu.

ekapija: "Datalab" je prošle godine obilježio 15 godina poslovanja. Iza vas su mnogobrojne nagrade, saradnje, partnerstva... Koji sve to izazovi prate poslovanje u IT sektoru?

- U ovakvom poslovnom okruženju posmatrano sa regionalnog i makro BiH nivoa moram priznati da je situacija veoma izazovna u svim pogledima. Finansiranje, još uvijek većinom radimo iz vlastitih izvora. Razvoj ljudi je također proces za koji treba dosta vremena. Ostvarenje rasta i razvoja, kao uslov bez kojeg ništa ostalo ne može da se odvija, još uvijek držimo na površini. Prošlu godinu smo okončali sa 39% rasta u odnosu na 2011.

ekapija: PANTHEON konferencije se tradicionalno obilježavaju posljednjih pet godina u BiH. Kakva su iskustva korisnika?

- Korisnici naravno pozdravljaju i doprinose u velikoj mjeri održavanju ovakvih susreta. Mi smo tada u prilici da iznesemo rezultate našeg rada u prethodnom periodu i da predstavimo planove za budućnost. Također učešće naših partnera i prezentacije njihovih rješenja također omogućavaju korisnicima da u kratkom vremenu sagledaju kuda ide ovaj svijet i kakvi su trendovi, te mogućnosti za unapređenje vlastitog poslovanja.

ekapija: Iz kojih privrednih oblasti dolazi najveći broj vaših korisnika?

- Na prvom mjestu je trgovina oko 40%, drugo mjesto su usluge i proizvodnja sa po 20% i sa 10% imamo ostale razne djelatnosti. Od 1. januara 2013. je sa nama i novi član PANTHEON familije "PANTHEON Farm ACC" pa nam ga valja afirmisati na tržištu kompanija, koje se bave različitim farmerskim poslovima.

ekapija: Značajnu pažnju posvećujete edukaciji, sarađivali ste sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu. Hoće li biti sličnih koraka u bliskoj budućnosti?

- Uvijek imamo otvorena vrata za sve organizacije i pojedince, koji žele da se razvijaju. Saradnja sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu ulazi u treću godinu i mislim da će već sada i poslodavci imati efekta, jer će kod zapošljavanja imati bolju mogućnost izbora zaspolenih.

Također veliki broj diplomskih, pa čak i magistarskih i doktorskih radova smo podržali kroz našu djelatnost i baze znanja sa kojima raspolažemo.

ekapija: Vodite računa i o društvenoj odgovornosti, što pokazuju i donacije, poput one za Sigurnu kuću. Planirate li slične aktivnosti u narednom periodu?

- Naravno. Uvijek smo sretni, ako možemo finansijski ili na neki drugi način podržati humanitarni rad dobrih ljudi.

ekapija: Planovi "Datalab BH" za 2013. godinu?

- Omogućiti BH preduzetnicima još bolji i pristupačniji PANTHEON posredstvom Cloud tehnologije.

O kompaniji "Datalab BH"

Prisutni su na tržištu BiH 8 godina, a osnovna djelatnost je razvoj i prodaja poslovno-informacionog sistema PANTHEON. Fokusirani su na razvoj i lokalizaciju PANTHEON-a, razvoj partnerskog kanala, marketing i prodaju, edukaciju konsultanata, pružanje podrške konsultantima u vršenju usluge do korisnika licenci, kao i pruženje podrške direktno korisniku.

"Datalab BH" zapošljava 15 stručnjaka sa više od 80 konsultanata širom BiH, kako u partnerskim preduzećima, tako i samostalno.

Posljednje ankete o zadovoljstvu korisnika govore da bi čak 93% njih preporučilo PANTHEON drugima.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.