Izvor: eKapija | Utorak, 22.01.2013.| 16:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bakir Ajanović, ministar trgovine i turizma RS - Uprkos krizi, turizam u Srpskoj bilježi pozitivan trend

Bakir Ajanović
Bakir Ajanović (Foto: b)

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Bakir Ajanović u intervjuu za agenciju Srna ističe da statistički podaci u toku 11 mjeseci 2012. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju da je primjetan rast broja dolazaka i noćenja, i to, prvenstveno, stranih turista.

- Najveći indeks rasta dolazaka i noćenja primjetan je u planinskim, kao i u banjskim mjestima, među kojima se naročito ističe Banja "Vrućica" kod Teslića. Dakle, možemo konstatovati da, uprkos nepovoljnim ekonomskim uticajima koji su naročito pogodili industriju turizma, ova grana privrede u Republici Srpskoj ima pozitivan trend- ocjenjuje Ajanović.

On smatra da turizam u Republici Srpskoj zahtijeva velika ulaganja ukoliko se nastoji stvoriti održivo tržište koje će biti konkurentno tržištima zemalja iz okruženja, pri čemu treba imati u vidu i geografski položaj Republike Srpske u odnosu na Hrvatsku, Crnu Goru ili Sloveniju, koje imaju daleko veće mogućnosti za razvoj ljetnog i zimskog turizma.

- Od proizvoda turističke privrede Srpske možemo izdvojiti avanturistički turizam, kao što je rafting na Tari i Vrbasu, Jahorina kao proizvod sportsko-rekreacionog i Banja "Vrućica" kao proizvod banjskog, velnes i kongresnog turizma. U narednom periodu kao poseban turistički proizvod koji će predstavljati spoj kulture i tradicije Republike Srpske svakako će biti i Andrićgrad u Višegradu, kao projekat kojim će se promovisati kultura i kulturno nasljeđe Republike Srpske- precizirao je Ajanović.

Ciljevi Ministarstva trgovine i turizma, u skladu sa smjernicama koje su date u Strategiji razvoja turizma Republike Srpske do 2020. godine, jesu rast prihoda i zaposlenosti, unapređenje turističkog položaja Republike Srpske u odnosu na regionalno okruženje, unaprijeđen kvalitet i obim turističke ponude, te rastuća domaća i inostrana tražnja.

- Za razvoj turističkog proizvoda potrebna je turistička infrastruktura, naročito saobraćajna, koja odgovara savremenim zahtjevima. Neophodni su veliki napori za revitalizaciju putne mreže na glavnim tranzitnim pravcima kroz Republiku Srpsku, kao i ozbiljne aktivnosti zaštite životne sredine, jer neodgovornost prema prirodnoj sredini i turizam ne idu zajedno. Nedostaju i veliki smještajni kapaciteti u banjskom i planinskom turizmu- napominje Ajanović.

On pojašnjava da se pojam kvaliteta postavlja kao temeljna odrednica uspješnosti poslovanja i razvoja turizma u Republici Srpskoj, te se neke od mjera i aktivnosti za podizanje kvaliteta u turizmu odnose na kreiranje regulatornih i investicionih politika u smislu podsticaja i podizanja kvaliteta turističkih proizvoda i usluga, preuzimanje evropskih i internacionalnih standarda u turističkoj industriji, unapređenje imidža destinacije, edukacija kadrova u hotelskoj i turističkoj privredi, podsticaj saradnje javnog i privatnog sektora, primjena novih tehnologija, brendiranje turističkih proizvoda.

Turistička ponuda Srpske je raznovrsna s obzirom na različite lokalitete i vidove turizma. S obzirom na nepovoljnu ekonomsku situaciju, turistički subjekti nastoje poboljšati turističku ponudu iz godine u godinu - navodi ministar Ajanović i dodaje da Republika Srpska gradi imidž atraktivne i sigurne destinacije, koja ima bogate prirodne potencijale i kulturne znamenitosti za ljubitelje različitih vidova turizma od kojih su atraktivni, svakako, avanturistički turizam u ljetnom periodu, te banjski, omladinski, vjerski i turizam većih gradova.

On je naveo da na području gotovo svih opština postoje prirodni uslovi za razvoj ribolovnog i lovnog turizma, a dva nacionalna parka - "Sutjeska" i "Kozara" mogu biti atraktivne turističke destinacije za avanturistički turizam ako bi se obezbijedili smještajni kapaciteti i odgovarajući sadržaji, kao i planina Jahorina, koju treba urediti da bude privlačna turistima tokom cijele godine.

- Nedavno smo imali priliku da na poznatoj televiziji "Travel Channel" gledamo reportaže o prirodnim ljepotama koje su snimane ljetos u istočnom dijelu Republike Srpske. S obzirom na to kolika je gledanost emisije "Globe Trekker" u svijetu, svako predstavljanje Republike Srpske u pozitivnom svjetlu odlična je prilika za promociju stranim gledaocima- napominje Ajanović.

Ministar smatra da je najbolji način za privlačenje turista stvaranje zanimljivog turističkog proizvoda, razvijenog u skladu sa postojećim potencijalima, što bi značilo da se potencijali oslanjaju na sportsko-rekreacione aktivnosti u prirodnom i otvorenom okruženju, boravak u očuvanoj i atraktivnoj prirodi, smještaj i boravak u dopunskim objektima, kao što su seoska domaćinstva, kampovi, planinarski domovi, bungalovi...

Ajanović ističe da Republiku Srpsku odlikuje znatan broj termalnih i mineralnih izvora, koji imaju poseban značaj u pogledu razvoja banjskog turizma.

- Statistički podaci govore da se najveći obim turističkog prometa ostvari u banjama. Zahvaljujući bogatom hidrografskom potencijalu, jedinstvenom u svijetu, Republika Srpska ima izvanredne uslove za razvoj avanturističkog turizma. Popularizaciji ovog vida turizma svakako su prethodile organizacije Svjetskog prvenstva u raftingu, kao i Evropskog prvenstva u kajaku i kanuu- dodao je on.

-S obzirom na ruralni karakter ovog podneblja, Republika Srpska je područje koje ima uslove za razvoj seoskog turizma. Sela u Republici Srpskoj imaju svoju tradiciju, običaje, folklor i stare zanate, koji su specifični samo za ovo područje i koje bi trebalo njegovati, čuvati i predstavljati stranim gostima. Isto tako, imamo omladinski turizam koji predstavlja jedno od rješenja produženja turističke sezone i veće popunjenosti smještajnih kapaciteta- istakao je Ajanović.

On najavljuje da će se razvoj turizma Republike Srpske u 2013. godini odvijati u skladu sa Akcionim planom za provođenje Strategije razvoja turizma Republike Srpske do 2020. godine, koji predstavlja okvir koji obuhvata neophodne mjere u turizmu koje će se izvršavati u skladu sa rasploživim finansijskim sredstvima u budžetu Republike Srpske koja budu na raspolaganju Ministarstvu trgovine i turizma u periodu realizacije Strategije.

Ajanović zaključuje da je potrebno raditi na sprečavanju sive ekonomije u turizmu putem izrade plana dugoročnih mjera za suzbijanje sive ekonomije u turizmu, pojačan inspekcijski nadzor u provođenju zakona i propisa i nastojanja da se formira turistička inspekcija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE