Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 21.01.2013.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Savo Minić, načelnik opštine Šamac - U 2013. godini 200.000 KM za poljoprivredu

Savo Minić

Poljoprivreda je okosnica razvoja opštine Šamac zbog čega će joj i ove godine biti posvećena još veća pažnja. Iz tog razloga opština Šamac je ove godine Budžetom predvidjela 200.000 KM što je duplo veći iznos sredstava u odnosu na prošlu godinu, rekao je načelnik opštine Šamac Savo Minić na zvaničnom sajtu opštine.

Pored povećanja sredstava za poljoprivredu u 2013. godini menadžment opštine Šamac učinio je i korak dalje. Značajan potez opštinskog rukovodstva je da se zemljište u svojini RS, koje se nalazi na ovom području, dodjeli poljoprivrednim proizvođačima. Nakon raspisanog javnog poziva za dodjelu u zakup oko 500 ha poljoprivrednog zemljišta načelnik Opštine istakao je da se može govoriti i o licima koji ispunjavaju uslove.

- Od prijavljenih 100 korisnika uvidjeli smo da prema važećem Pravilniku koji smo morali prepisati od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS, nekih 30 aplikanata moglo bi da uđu u postupak zakupa. Odlučili smo da napravimo novu provjeru svih podataka koju smo dobili sa terena. Komisija i dio ljudi koji su angažovani ispred Opštine će nastojati da postignu da oko 50 korisnika dobije zemljište u zakup – kaže Minić.

Minić je pojasnio i način bodovanja onih koji su se prijavili na Javni oglas, naglašavajući razloge zbog kojih stočari imaju bod više od ostalih.

- Tačno je da u samom načinu bodovanja stočari imaju 10 bodova, a oni koji to nisu 9 bodova. Nismo to mi napravili, nego smo samo, nakon što smo napravili provjeru na terenu, vidjeli da imamo određen broj stočara koji imaju impozantan stočni fond, a na drugoj strani nemaju poljoprivredno zemljište, odnosno ne mogu zatvoriti ciklus tovljenja stoke u smislu da obezbijede sebi merkantilne proizvode i sve ono što je neophodno za hranjenje stoke, a posjeduju mehanizaciju. Nastojali smo da u Pravilniku obezbijedimo najpravedniju raspodjelu poljoprivrednog zemljišta u zakup u okviru naših mogućnosti - kaže Minić.

Sa dodjelom 500 hektara u zakup namjera je da se obezbijedi još i 800 hektara zemljišta.

- Izmjenićemo i Pravilnik o samoj dodjeli sredstava čime ćemo obuhvatiti i one grane poljoprivredne proizvodnje za koje smatramo da imaju perspektivu. Mislim da ćemo uspjeti podići duvansku proizvodnju na ovom području. Imamo već potpisane predugovore sa određenim licenciranim firmama koje bi vršile otkup i obradu sirovog duhana na ovom području– kaže Minić dodajući da u ovom momentu imamo negdje oko 350 ha zasijanih površina sa duvanom i negdje između 500 i 600 tona duvana koji se otkupljuje od poljoprivrednih proizvođača.

- Mislim da su dosadašnji potsticaji koji su od Vlade RS išli za ovu proizvodnju bili 38 pfeninga, a sada su 57 pfeninga i dio koji smo isplaćivali iz Budžeta za duvanare, nije bio veliki, ali je u procentu zauzimao najveći dio budžetskih sredstava s jedne strane. Na drugoj strani smo u novom Pravilniku obezbijedili i stočare i voćare i sve ono što na području Opštine može da funkcioniše i živi – naglasio je Minić.

Minić kaže da na Šamačkom području ima 2.400 ha zemljišta u svojini RS, a na osnovu toga i zakonskog limita koji je trebao da bude 25 % površina napraviće se da će to biti oko 33 % površina, što znači da je opština obezbijedila još jedan veći broj površina nego što je to bilo predviđeno samim zakonom i pravilnikom da bi što više korisnika moglo da se pojavi na ovom području.

- Opština Šamac ima dva izvršioca u agenciji za razvoj privrede i sela i sve ono što je planirano u budžetu jasno pokazuje da poljoprivredna proizvodnja treba da bude prioritet na ovom području.

Opština Šamac se prostire na oko 17.000 hektara ima oko 10 hiljada obradivog zemljišta, a prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) ima oko 1.700 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.