Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.12.2012.| 12:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mladen Andrić, direktor kompanije "Perutnine Ptuj BH" - U šest novih farmi uložićemo 4,5 mil KM

Mladen Andrić (Foto: b)

Kompanija "Perutnina Ptuj" planira da završi izgradnju šest novih farmi u srbačkom selu Kladari, ukupnog kapaciteta od 180.000 tovnih pilića u turnusu, a vrijednost projekta je 4,5 mil KM.

Dalje investicije usmjeravat će se na poboljšanje proizvodnih kapaciteta, širenje maloprodajne mreže, unapređenje distributivnih centara i obogaćivanje palete proizvoda prema zahtjevima kupaca, rekao je za portal eKapija direktor mesno-prerađivačke kompanije "Perutnina Ptuj BH" Mladen Andrić.

eKapija: Dobitnik ste priznanja "Šampion biznisa 2012." drugu godinu zaredom, a 2008. godine pripala vam je nagrada u kategoriji srednjeg biznisa. U čemu leži uspjeh Vašeg poslovanja?

- Uspjeh poslovanja "Perutnine Ptuj" na prvom mjestu leži u kvaliteti i sigurnosti koju nudimo svaki dan našim potrošačima. Bez povjerenja koje nam ukazuje više od 2 miliona potrošača, na svim tržištima gdje je prisutna "Perutnina Ptuj", ne bi bilo ni uspjeha. Svaki dan donosimo odluke kao menadžeri kompanija, planiramo strateški razvoj, osluškujemo potrebe tržišta, ali ukoliko ne možete garantovati kvalitet i sigurnost svog proizvoda ne postoji strategija i odluka koja će vas učiniti uspješnim. Kupci su danas svjesniji vrijednosti i informisaniji nego ikada ranije o onome što kupuju. Zato je naš glavni cilj da potrošači budu sigurni, da kada god i bilo gdje odaberu na polici proizvod robne marke PP, da će dobiti najbolje što se nudi na tržištu u ovom trenutku. Vjerujem da tu leži uspjeh "Perutnine Ptuj", a dalje je naravno dobra strategija prilagođena svakom pojedinačnom tržištu, kao i maksimalna predanost radu svakog od zaposlenih u Grupaciji, što nam osigurava razvoj i dalje širenje.

eKapija: Prije više od 4 godine "Perutnina Ptuj" otvorila je prvi objekat u Zenici. Kako je bilo na početku, a kakvi su Vaši sadašnji rezultati?

- Fabrika "Perutnina Ptuj-BH" otvorena je u Brezi kao jedna od najznačajnijih greenfiled investicija prehrambene industrije u BiH. Grupacija "Perutnina Ptuj" uložila je više od 40 mil KM i u fabrici instalirala najsavremeniji pogon za proizvodnju prerađevina od mesa peradi u ovom dijelu Evrope te preselila znanje i iskustvo skupljeno tokom više od 100 godina rada. Tako da možemo reći da početak rada nije bilo nikakvo traumatično iskustvo ni za menadžment ni za radnike, a pogotovo ne za kupce koji su "naslijedili" isti kvalitet i okus proizvoda robne marke PP koji su do tada imali.

Od samog početka poslujemo stabilno zahvaljujući podršci matičnog društva i tome da smo u samom startu imali tržište spremno i otvoreno za naše proizvode.

Danas je "Perutnina Ptuj-BH" među najuspješnijim kompanijama u Grupaciji "Perutnina Ptuj" i od početka poslovanja uspjeli smo ispuniti sve planove i ostvariti dobitak poslovanja, koji se odmah i reinvestira u proizvodnju, što je vrlo rijedak slučaj u BiH. Reinvestiranje u proizvodnju je najbolji pokazatelj ozbiljnosti nas, kao bh. kompanije, ali i matičnog društva, da "Perutnina Ptuj-BH" sačuva lidersku poziciju na domaćem tržištu i da postane jedno od najznačajnijih izvoznih kompanija iz naše zemlje. Posebnu težinu ovome daje činjenica da mi pripadamo realnom sektoru, koji je danas u skoro najtežem položaju.

eKapija: Otvaranjem "Perutnine Ptuj BiH" Slovenija je postala značajan partner našoj državi u segmentu proizvodnje i prerade mesa i mesnih proizvoda. Koje korake planirate ka domaćem ili inostranom tržištu?

- Grupacija "Perutnina Ptuj" je i prije otvaranja fabrika u Srpcu i Brezi bila značajan partner bosanskohercegovačkom tržištu, pa je otvaranje proizvodnje bio logičan korak u unapređenju tih odnosa. Posebno je značajno što je "Perutnina Ptuj" uspostavila vertikalno integrisan sistem proizvodnje i u BiH, tako da je svih 217 proizvoda "Perutnine Ptuj-S" i "Perutnine Ptuj-BH" sto posto bosanskohercegovačkog porijekla.

"Perutnina Ptuj S" i "Perutnina Ptuj-BH" sada su usmjerene, osim zadovoljavanja potreba domaćeg tržišta, ka izvozu te će od Nove godine započeti izvoz proizvoda na tržišta Crne Gore, Kosova i Makedonije. Uskoro treba da krene izvoz i za Albaniju, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

eKapija: Koja su Vaša glavna izvozna tržišta? Šta očekujete od izvoza u Tursku?

- Kako Grupacija "Perutnina Ptuj" ima uspostavljenu vertikalno integrisanu proizvodnju u Hrvatskoj i Srbiji nemamo potrebu izvoziti u susjedne zemlje. Također matično društvo iz Slovenije podmiruje svoj dio tržišta i Evropsku uniju te smo u skladu sa time usmjerili izvoz prema zemljama Arabije i Turskoj te od geografski bližih zemalja u Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo. Posebno su nam velika očekivanja od izvoza u Tursku, jer probne količine koje smo izvezli pokazale su da su naši proizvodi naišli na vrlo dobar prijem kod potrošača i da postoji značajna potražnja. Ukoliko izvoz krene planiranom dinamikom prema Turskoj, očekujemo značajan napredak u našem poslovanju, jer ćemo se morati i kapacitetima prilagoditi tim zahtjevima.

eKapija: Kompanija je prepoznatljiva po vertikalno integrisanom lancu proizvodnje. Šta to zapravo znači?

- Vertikalno integisani lanac proizvodnje je način proizvodnje hrane koji se odvija u sistemu KSS – kvalitet, sigurnost, sljedivost. Pojednostavljeno, u ovom sistemu vertikalno su uvezani svi procesi proizvodnje od njive do trpeze. U Grupaciji "Perutnina Ptuj", pa tako i u "Perutnini Ptuj" u BiH, proces proizvodnje počinje ishranom životinja, jer kvalitet mesa koje konzumirate najviše zavisi od ovoga segmenta. Ono što životinja jede u konačnici jede i potrošač i strogo vodimo računa da hrana ne sadrži nikakve štetne sastojke, da je 100% bez genetski modifikovanih dodataka i da je njen sastav što prirodniji. Dalje kroz lanac slijedi uzgajanje matičnih jata i brojlera, koji se također odvijaju u našem sistemu i pod našim strogim nadzorom, te dalje naravno prerada i proizvodnja u našim fabrikama u Srpcu i Brezi. Važno je naglasiti da je KSS sistem odnosno vertikalno integrisani lanac proizvodnje jedini način kako se osigurava maksimalna sigurnost i sljedivost proizvoda odnosno da svaki proizvod možete pratiti korak unazad i da imate kontrolu koji proizvod je nastao od kojeg matičnog jata.

Svi segmenti proizvodnje se odvijaju kontrolisano i prema visokim standardima "Perutnine Ptuj". Imamo uspostavljene zakonom utvrđene standarde (HACCAP, Halal, ISO), ali i naše sopstvene standarde koji nadilaze zakonom propisane. To je nedavno potvrdila i komisija Evropske unije koja je bila u kontroli svim fabrikama za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina u BiH i koja je utvrdila da jedino "Perutnina Ptuj" ima implementirane sve potrebne standarde i da naši proizvodi u potpunosti odgovaraju strogim zahtjevima tržišta Evropske unije.

U vertikalnom lancu veliku pažnju poklanjamo distribuciji. Naime, zbog osjetljivosti i kratkotrajnosti naših proizvoda distribucija je vrlo važan faktor. Zbog toga smo osuvremenili našu flotu putem koje, iz 4 moderna distribucijska centra, u neprekinutom lancu hlađenja svakodnevno bh. potrošačima isporučujemo najsvježije proizvode.


eKapija: Koliko zaposlenih trenutno bilježite i planiraju li se otvaranja novih maloprodajnih objekata?

- "Perutnina Ptuj-BH" ima 330 zaposlenih, koji rade u dvije maksimalne smjene, dok je u "Perutnini Ptuj-S" zaposleno 247 radnika. Pored ovog direktnog zapošljavanja, "Perutnina Ptuj-S" sarađuje i sa više od 200 kooperanata te tako indirektno zapošljava i znatan broj lokalnog stanovništva.

U narednom periodu intenzivno ćemo raditi na širenju naše maloprodajne mreže kako bi osigurali svim našim kupcima što bolji pristup svježim proizvodima iz našeg asortimana, ali usporedo sa time imamo i kvalitetno uspostavljene odnose sa vodećim trgovačkim lancima.

eKapija: Da li su u planu nove investicije "Perutnine Ptuj" u BiH? Koliko je do sada uloženo?

- Do sada je uložena 2 mil KM vrijedna investicija u proširenje i modernizaciju kapaciteta hladnjače u "Perutnini Ptuj-S", dok su se dalja ulaganja odnosila unapređenje proizvodnje, razvoj novih proizvoda i u povećanje kapaciteta vlastite distributivne mreže u "Perutnini Ptuj-BH".

Investicije u narednom periodu bit će usmjerene na završetak izgradnje šest novih farmi u srbačkom selu Kladari, ukupnog kapaciteta od 180.000 tovnih pilića u turnusu, a vrijednost projekta je 4,5 mil KM. Dalje investicije usmjeravat će se na poboljšanje proizvodnih kapaciteta, širenje maloprodajne mreže, unapređenje distributivnih centara i obogaćivanje palete proizvoda prema zahtjevima kupaca. Buduća ulaganja će zavisiti od izvoza i ukoliko se bude odvijao očekivanom dinamikom, onda ćemo uložiti određena sredstva u proširivanje proizvodnje i dodatna zapošljavanja.

eKapija: Recite nam nešto više o novoj fabrici brojlera u Srpcu.

- "Perutnina Ptuj S" iz Srpca je fabrika u kojoj počinje proces vertikalno integrisane proizvodnje u BiH. Posjeduje vlastitu farmu za proizvodnju koka nosilja kapaciteta 19.500 koka, te osim ovog vlastitog uzgoja intenzivno sarađuje i sa više od 200 kooperanata iz Republike Srpske, kod kojih su implementirani potpuni jednaki visoki standardi uzgoja "Perutnine Ptuj", i koji na godišnjem nivou uzgoje preko 11 miliona brojlera. Sve farme su izgrađene u prirodnom ambijentu, uz primjenu najsavremenije tehnologije i strogo pridržavanje svih higijensko-tehničkih načela. Važno je naglasiti da je količina peradskog mesa koji se proizvede u "Perutnin Ptuj-S" u potpunosti dovoljna da pokrije potrebe bh. tržišta i potrebe "Perutnine Ptuj-BH" za sirovinom, što znači da ne uvozimo bilo koje dodatne količine mesa za naše potrebe i da su svi proizvodi 100% domaći.

"Perutnina Ptuj S" ima vlastite inkubatorske stanice nedjeljnog kapaciteta od 90.000 komada jednodnevne peradi i opremljene su najnovijom tehnologijom. Tu je i pogon za odgoj matičnih jata, a proces proizvodnje mesa organizovan je u pet pogona kapaciteta obrade od 6.000 komada pilića na sat. Proizvodnja se odvija na mašinama marke STORK, vodećeg proizvođača procesne opreme za klaonice peradi u svijetu, dok je implementirani sistem hlađenja u skladu s najvišim standardima očuvanja okoline. Proces pakovanja vrši se u kontrolisanoj atmosferi, čime se očuvaju sve karakteristike dobrog i zdravog pilećeg mesa tokom distribucije, skladištenja i prodaje. Gotovi proizvodi se odlažu u novoizgrađenom skladištu u kojem se nalaze komore za svježe i smrznuto meso, tunel za duboko smrzavanje mesa i ekspedit za distribuciju proizvoda. Asortiman broji oko 175 proizvoda u različitim ambalažama. Sastoji se od svježeg i smrznutog programa, a u okviru svježeg programa su marinirani i začinjeni proizvodi.

U cijeloj Grupaciji "Perutnina Ptuj" velika se pažnja pridaje zaštiti životne sredine i ekologiji. U skladu sa tom politikom, u okviru "Perutnine Ptuj S" nalazi se mehanički i biološki prečistač otpadnih voda, zatim spaljivanje i izvoz konfiskata (druge kategorije mesa), tako da smo i sa aspekta ekologije zadovoljili sve standarde propisane zakonom.

eKapija: Poslovni rezultati u 2012. i projekcije za 2013. godinu?

- Što se tiče poslovnih rezultata, 2012. godinu završit ćemo blizu planiranih dimenzija i očekujemo da će prihodi iznositi oko 68 mil KM.

Planovi za narednu godinu su na nivou ovogodišnjih, jer zbog visokih cijena ulaznih sirovina, posebno žitarica, ne možemo očekivati neku ozbiljnu stabilizaciju tržišta, a time i značajnije povećanje prihoda. Složeni uslovi na tržištu i globalna finansijska kriza će svakako zahtijevati da se prilagođavamo uslovima na tržištu, za šta smo pripravni i spremi da proaktivno reagujemo na njih.

Teodora Brnjoš

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.