Izvor: eKapija | Četvrtak, 15.11.2012.| 14:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad - Politikom se moraju baviti kompetentni i stručni ljudi

(Foto: b)

Semir Efendić, načelnik sarajevske Općine Novi Grad rođen je 4. septembra 1983. u Goraždu. Osnovnu i srednju školu završio je Sarajevu. Visoku stručnu spremu stekao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, na odsjeku Politologija. Zbog visokog prosjeka ocjena bio je angažovan i kao demonstrator na predmetima "Opća Politologija" i "Historija Socijalne i političke misli u BiH".

Još u toku dodiplomskog studija započinje sa profesionalnom edukacijom u oblasti političke prakse vezane za procese demokratizacije jugoistočne Evrope, i integracije regiona u Evropsku Uniju.

U organizaciji Robert Šuman Instituta prošao je seriju edukacija kroz ciklus "Mladi lideri jugoistočne Evrope" koja je obuhvatala različite teme iz pomenutih oblasti, a održavala se u gradovima Evropske Unije kao što su Beč, Brisel, Štokholm, Budimpešta...

Prekretnica u njegovom naučnom i poslovnom napredovanju, svakako je odlazak u Maleziju 2009. godine na Postdiplomski studij Univerziteta Malaya u Kuala Lumpuru, koji se se ubraja među 100 najboljih Univerziteta u svijetu.

"Zbog izuzetnih rezultata u toku studiranja dobio sam stipendiju Ministarstva za visoko obrazovanje Vlade Malezije i uspješno završio studij na engleskom jeziku. Tema mog magistarskog rada bila je komparativna usporedba političkih sistema Bosne i Hercegovine i Malezije, kroz prizmu etničkih odnosa u društvima, stabilnosti, i ekonomskog razvoja. Važnim segmentom mog boravka u Kuala Lumpuru smatram i uspostavljanje kontakata sa uspješnim ljudima iz čitavog svijeta, a naročito jugoistočne azije i bliskog istoka", kaže Efendić.

(Foto: b)

Veoma bitna radna iskustva i znanja stekao je u period od 2007. - 2009. godine u Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, a uporedo sa postdiplomskim studijem 2009. godine započeo jer radni angažman u privatnoj kompaniji MAC"s Medical.

U Stranci demokratske akcije i Asocijaciji mladih SDA aktivan je još od 2001. godine, gdje je angažovan kao potpredsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo. Za predsjednika Asocijacije mladih SDA Novi Grad Sarajevo izabran je2010. godine, a od februara 2012. godine član jei Izvršnog odbora KO SDA Sarajevo.

"Vjerujem da je Općina Novi Grad Sarajevo strateški najvažnija općina u Bosni i Hercegovini zbog najvećeg ljudskog potencijala smještenog u glavnom gradu države, i da je stanje u kome se ova općina nalazi daleko ispod mogućnosti i potreba njenih građana. Neophodno je da se prostor općine Novi Grad u budućnosti organizuje tako da bude u funkciji građana koji u njoj žive, kako bi prije svega zadovoljili svoje ekonomske potrebe, a zatim i sve druge potrebe života modernog čovjeka u 21. vijeku", naglašava Efendić.

Dvadesetdevetogodišnji načelnik kaže kako je ponosan na svoju vjeru, porijeklo i domovinu. Obrazovan je odlučan, iskren i otvoren.

"Smatram da je politika ozbiljna i odgovorna djelatnost kojom se moraju baviti kompetentni i stručni ljudi, što je, kao i u svakoj drugoj djelatnosti, osnovni preduslov postizanja dobrih rezulatata", ističe Efendić, naglašavajući kako je uvjeren da zajedno može pokrenuti Novi Grad naprijed, a sa Novim Gradom i državu Bosnu i Hercegovinu!

(eKapija, SDA)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.