NavMenu

Ismeta Ćorić, makrobiotičarka - Hrana postaje prava dragocjenost

Izvor: Oslobođenje Utorak, 30.10.2012. 10:08
Komentari
Podeli

Moj put u makrobiotiku odredio je znatiželjni i zaigrani duh, poseban osjećaj za prirodu i rad na zemlji i interes za medicinu. Izučavajući makrobiotiku, shvatila sam način na koji procesi u prirodi utiču na procese koji se dešavaju u ljudskom organizmu. Čovjek je zaista dio prirode i, ako na bilo koji način iskoči iz sklada, to se odrazi na zdravlje, bilo da se radi o manjku kretanja, nepravilnoj prehrani ili smanjenoj sposobnosti da se odbrani od stresa, naglašava dr. Ismeta Ćorić, inače poznata makrobiotičarka u razgovoru za Oslobođenje.

X Makrobiotika je za Vas način življenja, šta Vas je opredijelilo da se okrenete makrobiotici, koja je iz godine u godinu sve više u trendu u zapadnim zemljama, šta je ustvari makrobiotika?

- Kao što ste i sami rekli, makrobiotika je način življenja, u skladu sa prirodom. U najkraćem, to bi značilo da se prilagođavamo prirodnim procesima konzumirajući čiste namirnice iz našeg podneblja, uz dovoljno kretanja i pozitivan životni stav. Pri tome se uzimaju u obzir sve okolnosti u kojima živimo, određena stanja u kojima se nalazimo i kombinuje sve to znanje da bi se dobio jednostavan, ljekovit obrok koji daje upravo ono što nam je potrebno na najprirodniji način. Moj put u makrobiotiku odredio je znatiželjni i zaigrani duh, poseban osjećaj za prirodu i rad na zemlji i interes za medicinu. Izučavajući makrobiotiku, shvatila sam način na koji procesi u prirodi utiču na procese koji se dešavaju u ljudskom organizmu. Čovjek je zaista dio prirode i, ako na bilo koji način iskoči iz sklada, to se odrazi na zdravlje, bilo da se radi o manjku kretanja, nepravilnoj prehrani ili smanjenoj sposobnosti da se odbrani od stresa. Znatiželjan duh me doveo i na master-studij na Poljoprivrednom fakultetu, Odsjek povrtlarstvo. U dogovoru sa profesorima poentu ću staviti na organsko povrtlarstvo. Godine starosti mi nisu prepreka, kao što nisu nikada za stvari koje se vole i u koje se iskreno vjeruje.

Makrobiotički pristup podrazumijeva življenje u skladu s prirodom, kakva su Vaša gledanja na to i šta je suština ovakvog pristupa?

- Suština makrobiotičkog pristupa ogleda se kroz puno faktora, ali hrana je odlučujući i najuticajniji faktor. Njome stvaramo i mijenjamo sve ćelije organizma. Postoji razlika između makrobiotičke prehrane za zdrave i bolesne osobe. Kod bolesnih je način ishrane rigorozan i strogo se pazi šta se jede. Potrebno je savjetovanje sa kvalifikovanim makrobiotičkim savjetnikom koji će dati odgovarajuće preporuke kako o prehrani, tako i uvođenju zdravijih navika.


Da li ste bili u prilici kuhati ili da li su Vam se obraćale neke poznate ličnosti za pomoć koje su zainteresovane za makrobiotički način ishrane, da li su već neke prešle na taj način ishrane?

- Bilo je dosta situacija kada sam ne samo dala preporuke nego i pripremala obroke za određena stanja i za poznate ličnosti. Najveći broj njih je istrajao i nastavio da živi po makrobiotičkim načelima. Takve situacije nadahnjuju i rađaju prijateljstva koja ostaju za cijeli život.

Kakva je razlika između makrobiotike i vegetarijanstva?

- Vegetarijanski način prehrane prvenstveno je zasnovan na moralnom principu nenasilja i neubijanja životinja, dok je makrobiotika zasnovana na postizanju optimalnog ljudskog zdravlja. Vegetarijanci jedu puno sirovog voća i povrća, piju mlijeko i jedu mliječne proizvode, a manje važnosti pridaju integralnim žitaricama, što nije dobro za ljudsko zdravlje. Osnova makrobiotičkog obroka su integralne žitarice, mahunarke, povrće s dodacima algi i sjemenke. Sirove salate samo se ponekad jedu, a voće povremeno u zavisnosti od individualnih potreba. Makrobiotika je daleko promišljenija i zasnovana na brojnim starim i savremenim saznanjima i istraživanjima o prehrani i ljudskom zdravlju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.