NavMenu

Ademir Kenović, producent- Još u gimnaziji sam znao da ću se baviti filmom

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 29.10.2012. 15:50
Komentari
Podeli

Ademir Kenović je jedan od najuspješnijih bh. reditelja i producenata. Rođen i odrastao u Sarajevu, nakon završenog fakulteta odlazi u SAD, gdje na Dennison univerzitetu u saveznoj državi Ohio, studira film, englesku književnost i umjetnost.

Kenović kaže da je još u gimnaziji znao da će se baviti filmskom industrijom. "Volio sam filmove, a sve to korijene vuče iz porodice. Moj dajdža je bio producent i moj tata je cijeli život bio u "Proleteru", u dramskoj sekciji, glumio je, mama je bila asistent režije. Kao dijete sam se sretao sa radom na filmu. Sjećam se, bio sam veoma mali kad sam bio statista u filmu "Parče plavog neba" 1957/1958. godine. Film me je fascinirao", priča Kenović.

Od 1989.godine je profesor režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Njegov prvi film, "Ovo malo duše" otvorio je 1991. "Quinzaine des Realisiteurs" u Kanu.

"Nisam radio sa filmskim produkcijama dok se nije desio "Ovo malo duše". Tada su neki producenti počeli dolaziti, pa me zapitkivati; "Bil" radio ovo, ono…". Dobio sam ponudu da pravim kratki igrani film, a ja sam pomislio "što ću praviti kratki film, kad sam ja napravio dosta kratkih filmova. Napravit ću dugi film". Iz neke ljutine napisao sam jedan scenarij, koji je bio za muzičku komediju, a baziran na dogodovštinama grupe "Zabranjeno pušenje". Na moje iznenađenje to je prošlo na konkursu za tadašnji Fond za film u BiH. To je bilo 1987. godine. Kad je to prošlo, ponovo su me kontaktirali neki producenti i rekli: "Evo hoćeš li raditi film". Vidio sam da je to neka komedija koja se meni ne radi uopšte. Tako sam pozvao Abdulaha Sidrana, sjeli smo i nastao je "Kuduz"".

Drugi film ¨Kuduz¨ dobio je tri nominacije ¨Felix-a¨, i specijalno priznanje žirija za ¨kreativni duh novih filmova koji dolaze iz Sarajeva Kenović ističe da nije očekivao toliki uspjeh "Kuduza", te da je razmišljao samo o tome kako napraviti film.

Reditelj sa posebnim senzibilitetom snima u ratnim godinama preko 50 dokumentarnih filmova – sarajevski vizualni dnevnik, te seriju dokumentarnih zapisa ¨Ulica pod opsadom¨.

Godine 1997. nastaje njegov ¨Savršeni krug¨, ratna priča o dva dječaka Adisu i Kerimu, koji mu donose brojne internacionalne nagrade (Prix Francois Chalais, Prix Cannes Junior, Grand Prize, najbolji film, najbolji reditelj-Tokyo International Film festival, specijalna nagrada-Jerusalem Film Festival, te nagrade publike Quebec i Saint Luis Film Festival).

Kenović je također producirao filmove "Gori vatra" i "Kod amidže Idriza" Pjera Žalice, "Karaula" Rajka Grlića, "Armin" Ognjena Sviličića, te "Traktor,ljubav i roc"n"roll" Branka Đurića...

Kenović objašnjava da ne postoji velika razlika kada je u pitanju produciranje filma u BiH i u svijetu.

"S jedne strane to je potpuno isti posao. Uvijek se radi o tome da se pokušava obezbijediti priča, prikupiti ljudi i organizirati neki novci. Sve vam je, na neki način, slično. Snimiti film je uvijek teško, bilo gdje da se nalazite. To je težak posao. Normalno, u zemljama koje su organiziranije koje nisu imale zemljotrese i ratove, jednostavnije je, postoje uhodani putovi kojima se može novac obezbijediti. To je jedan vrlo težak posao baviti se produkcijom ovdje. Postoji niz punktova koji se moraju povezati da bi se film napravio".

Kenović je trenutno zaposlen u producentskoj kući "Refresh".

(Nezavisne novine/cyberbulevar.com)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.