Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.10.2012.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zlatko Hujić, direktor Bosnaplasta - Filmska priča o američkom snu na tlu Evrope

(Foto: b)

Zlatko Hujić je poslovni čovjek koji je prema nepotvrđenim rezultatima na ovogodišnjim lokalnim izborima osvojio najveći broj glasova za načelnika Opštine Bosanski Petrovac, gdje se pojavio kao nezavisni kandidat.

Ono što je najzanimljivije u ovoj priči je njegova biografija, koju donosi portal Buka.com.

Nakon uspješnog studija na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, prvi je posao našao u izdavačkom preduzeću Borba u Beogradu 1979. godine. Već iduće godine dolazi u Banjaluku, najprije kratko radeći kao planer proizvodnje u poznatom proizvođaču električnih uređaja Čajavec, a zatim radeći tri godine kao finansijski direktor OOUR-a Elektroizgradnja, RO Elektrokrajine. Godine 1983. se vraća u Bosanski Petrovac gdje po prvi puta preuzima mjesto komercijalnog direktora preduzeća Bosnaplast koje je tada poslovalo u sastavu nekadašnjeg giganta, Energoinvesta.

Neobična priča o uspjehu Zlatka Hujića u inostranstvu je doslovno priča o američkom snu na tlu Evrope. To je filmska priča o čovjeku koji je počeo na dnu i dosegao vrh. U želji da se oproba u inostranstvu i upozna svijet, nekoliko godina pred nadolazeći rat u SFRJ popustio je izazovu jedne od svojih strasti u životu – vožnje i prihvatio u Italiji posao vozača kamiona na međunarodnim relacijama. Godinama je radio posao koji i dan-danas sa ponosom ističe kao najdraži u životu, posao vozača kamiona, i prešao milione i milione kilometara evropskih cesta od Moskve do Lisabona, od Palerma do Glazgova. Upoznao je cijelu Evropu i došao u kontakt sa bezbroj firmi i poslovnih ljudi od kojih sa mnogima održava dobre kontakte i danas.

Jedan takav kontakt i susret sa starim prijateljem sa fakulteta, koji je u međuvemenu izgradio poslovnu imperiju, označio je početak nove faze u životu Zlatka Hujića. Bio je to susret sa poznatim Philipom Zepterom, porijeklom Bosancem, vlasnikom međunarodnog giganta Zepter International za kojeg malo ko na svijetu nije čuo.

Zlatkovo imenovanje na mjesto šefa glavnog logističkog centra kompanije Philip Zepter International u Milanu je rezultiralo ogromnim smanjenjem tih gubitaka. Zlatko Hujić ubrzo je unaprijeđen u direktora logistike ove kompanije u Milanu.U kompaniji Zepter International se zadržao više od decenije obavljajući čitav niz odgovornih funkcijai na svakoj je znao samo za uspjeh.

Radeći i po dvadeset sati dnevno osvojio je i veliki broj nagrada za uspjeh od strane kompanije i talijanske privredne komore čiji je bio istaknuti član u milanskom ogranku. Nakon posla šefa logistike Zeptera biva postavljen za direktora fabrike VacSy s.r.l. kao i generalnog direktora MENFI Industria s.p.a., te na kraju i predsjednika upravnih odbora ovih Zepterovih fabrika sa prometom od 150- 200 milijardi lira godišnje (150-200 miliona KM, 60-80 puta više od godišnjeg budžeta opštine Bosanski Petrovac).

Želja za povratkom kući u Bosnu i Hercegovinu i njegov Bosanski Petrovac prevagnula je da odbije posao na novom projektu Zeptera i preseljenje iz Milana u Zürich. Odlučuje zato dati otkaz u toj multinacionalnoj korporaciji i stvarati preduslove za povratak tamo gdje ga je srce vuklo i gdje se uvijek želio vratiti.

Obnavlja kuću u svom rodnom gradu i ubrzo preuzima upravljanje firmom Bosnaplast , onom istom firmom u kojoj je radio prije odlaska u inostranstvo. Unoseći u Bosnaplast svoje bogato iskustvo u menadžmentu na međunarodnom nivou ubrzo uvodi evropske standarde upravljanja i proizvodnje te tako firmi pribavlja certifikate kvalitete (ISO), kao i onaj za sigurnost hrane (HACCP) među prvima u zemlji.

Takav način organizacije posla omogućio je stalan napredak Bosnaplasta gdje je svake godine bilježen rast u odnosu na prethodnu. Čak ni svjetska ekonomska kriza nije ostavila traga na ovu petrovačku firmu pod menadžerskom palicom Zlatka Hujića i osim zadržavanja postojećih poslovnih partnera svake su godine ugovarani poslovi sa novima.

Danas Bosnaplast zadovoljava zahtjeve za plastičnom ambalažom mnogih velikih domaćih i regionalnih firmi kao što su Zvijezda, Bimal, Sarajevska pivara, Bihaćka pivovara, Sinalco, Vitinka, Best, Chromos, Megatti, kao i svih većih mljekara u zemlji od Megglea i Milkosa do Nature Vite , Zeničke i Tuzlanske mljekare.

Kandidujući se za načelnika opštine na izborima Zlatko Hujić želio je ovo iskustvo i znanje staviti u službu građanstva opštine Bosanski Petrovac.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE