NavMenu

Nataša Erić, dizajnerica - Na modnoj sceni postoji vatra, ali čekam eksploziju

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.10.2012. 10:58
Komentari
Podeli

Šarenilo boja i upečatljivih uzoraka. Pozitivna vibra zrači iz svakog konca, a provokacija naprosto vrišti iz genijalnih stylinga, modela i fotografija nabijenih dobrom dozom seksepila i onog ludila koje nas prodrma iz jada običnosti na koji smo navikli. Ovo je priča o modnoj dizajnerici Nataši Erić, Tuzlanki koja je studirala Oblikovanje tekstila i odjeće u Ljubljani, a svoju je modnu marku nazvala, ni manje ni više, nego Orgasm.

Nataša spretno kombinira haute couture i modu koju bi malo ekstravagantniji sasvim komotno mogli isfurati na modnim pistama pod nazivom: ulice mog grada.

Kako bi opisala odjeću koju dizajniraš?

Pokušavam da ostvarim užitak sebi i drugima i priuštim orgazmični učinak sa komadima koji se pojavljuju u nosivom i nenosivom obliku.

Da moraš zamisliti idealnu ženu koju bi obukla u svoju odjeću, kakva bi ona bila?

Sloboda uma vodi ka idealnim rješenjima.

Kakvo je trenutno stanje na modnoj sceni u BiH?

Postoji vatra, ali čekam eksploziju.

Može li se u BiH živjeti od modnog dizajna?

Mislim da uvijek postoje kanali kroz koje možemo procirkulisati ono što želimo i za što mislimo da je vrijedno toga.

Otkud tako originalan (i provokativan) naziv za brand?

Proizvela ga je jedna manekenka, koja me je asocirala na takav izraz – naziv svega što stvaram. Ubrzo mi se svidjelo.

Budući da si studirala u Ljubljani, možeš li usporediti modno-dizajnersku scenu u Sloveniji i BiH?

Kao dva karaktera koji nose svoju ljepotu na različit i poseban način.

Osjeti li se razlika u mentalitetima kad iziđes na ulicu i uspoređuješ street style?

Svako podneblje nosi svoj gard. Više zapad – više istok! Na jednoj strani su blokirani neki izbori koji se konzumiraju na drugoj i obrnuto.

Da je tvoj dizajn pjesma, koja bi pjesma bio?

Muzika mi je uvijek usko povezana sa oblikovanjem tekstila i odjevnih predmeta, tako da svaki period, svaka faza nosi svoju pjesmu. Nikad nisam za jedno i nikad nisam za sve.

Kakvi su planovi za budućnost? Gdje se vidiš za recimo pet godina?

Planove imam do kraja ove godine, ali kad pomislim na tih prekrasnih pet godina raširenih zjenica pomislim na pečat koji želi da ostavi svoj trag.

Biografija:

Nataša Erić rođena je 01.05.1986 godine u Tuzli. Po završetku Gimnazije "Ismet Mujezinović" u Tuzli 2004. godine odlazi u Ljubljanu na studij Modnog dizajna "UNI NTF" kojeg uspješno magistrira 2011. godine i dobija naziv diplomirani inžinjer modnog dizajna. Već u srednjoj školi prezentira svoje radove na raznim izložbama i modnim revijama, uključujući Fashion week u Tuzli i Sarajevu. Dobija jako rano interesovanje za ovu vrstu profesije, što je rezultiralo željom da ode u inostranstvo i pridobije što više znanja i iskustva. Tokom boravka u Ljubljani uspjeva da prezentira svoje radove kroz različite projekte, izložbe i modne revije. 2011. godine osniva vlastiti modni brend pod nazivom "Orgasm", iza čega stoje modni odjevni predmeti, koji su usko povezani sa društvom, muzikom i političkom situacijom u državama u kojima je Nataša provela zadnjih petnaest godina.

Zbog negativnog odgovora na zahtjev dozvole za slovensko državljanstvo, odnosno državljanstvo EU, Nataša se vraća u Bosnu i Hercegovinu 2012. godine. Ubrzo nakon dolaska se pridružuje timu modnih dizajnera, stilista, kostimografa, šminkera i frizera, koji su osnovali društvo kreativaca pod nazivom "Modiko" i nastavlja sa razvojem i stvaranjem modnih proizvoda kod nas u Bosni i Hercegovini.

hedonistfactory.com/modiko.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.